Articol de Daniel Scorpie - Publicat miercuri, 06 iulie 2022 16:50 / Actualizat miercuri, 06 iulie 2022 16:50
Începând cu anul viitor, cluburile europene nu vor putea cheltui decât un procent maxim din venituri: 90% în sezonul 2023-'24, 80% în următorul și 70% în al treilea.
Fair-play-ul financiar a intrat într-o nouă fază, adaptându-se noii realități din fotbalul european. De la 1 iulie, UEFA a decis să pună în aplicare reforma menită să asigure o stabilitate economică mai mare și să instituie condiții mai severe de control financiar.
Perioada în care vrea să supravegheze starea de sănătate a cluburilor se întinde pe trei ani și va începe din sezonul 2023-2024, prima verificare a conturilor urmând a fi făcută în decembrie anul viitor.
Prag salarial pentru salvarea fotbalului! După modelul NBA
Reforma se compune din două regulamente: unul pentru a obține licența de înscriere în cupele europene și altul prin care se monitorizează constant solvabilitatea și se controlează costurile, cu verificări trimestriale și toleranță mai mică pentru cei în neregulă.
7 miliarde de euroau fost pierderile financiare înregistrate în 2020 și 2021 de cluburile din Europa
Noutatea este introducerea, după modelul sporturilor nord-americane (NBA), unui salary-cap (prag de salarii), care reprezintă un procentaj maxim al sumelor cheltuite pe salarii, transferuri și comisioanele agenților raportat la banii intrați în casieria cluburilor într-un sezon. În Premier League, spre exemplu, în prezent veniturile sunt duble față de Serie A, la pierderi financiare egale.
UEFA trece la măsuri radicale și amenință cu sancțiuni
Acesta va scădea gradual, de la 90% în 2023-2024, la 80% în stagiunea următoare și 70% în ediția 2025-2026. UEFA a prevăzut și sancțiuni pentru cine nu respectă noile reguli și care ies prost la control, de la cele de ordin financiar până la nivelul sportiv. În funcție de o anumită grilă se aplică și amenzi pentru depășirea pragului salarial.
Recidiviștii, de genul Manchester City sau PSG, care continuă să încalce normele plătind penalitățile, riscă mai departe să fie restricționate la transferuri ori să li se reducă numărul jucătorilor înscriși pe lista A în Europa. Doar în cazuri extreme, se poate ajunge până la excluderea din competiții pe o anumită perioadă de timp.
Reforma UEFA reprezintă o schimbare epocală pentru fotbalul european și sperăm că va avea o contribuție decisivă în a stopa tendința periculoasă de dezechilibrare a conturilor.
- Gabriele Gravina, președintele Federației italiene
Citește și:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”