Articol de Alexandru Barbu - Publicat marti, 04 octombrie 2022 23:20 / Actualizat miercuri, 05 octombrie 2022 09:12
FCSB arată mai degrabă ca o echipă de baschet, așa cum și-a dorit Gigi Becali, dar situația din campionat demonstrează, măcar pentru moment, că strategia a fost una greșită. O trupă cu o medie de înălțime de 1,87 metri - cifră realmente impresionantă! - e la retrogradare în SuperLiga, având doar două victorii în 10 etape.
„Eu am nevoie de bărbați în echipă, de jucători puternici”, „Vreau să nu mai dea nimeni cu capul la mine în careu!”, sunt două dintre afirmațiile rostite obsesiv în ultimii ani de patronul vicecampioanei, inspirat în principiu de modelul CFR Cluj.
Becali și-a îndeplinit dorința, dar FCSB a luat-o la vale
FCSB a avut mereu jucători talentați, tehnici, dar a pierdut de fiecare dată titlul în ultimii 5 ani în fața unei formații mai bine legate, care alinia tot timpul în formula de start jucători cu gabarit, ca Vinicius, Burcă, Andrei Mureșan, Urko Vera, Țucudean, Debeljuh.
Prin campania de mercato din vară, Becali a vrut să se asigure și că în primul „11” se vor regăsi mai mulți jucători cu talie. Pe hârtie, obiectiv îndeplinit. Concret, situația din clasament declanșează toate alarmele din Berceni.
FCSB, la retrogradare cu o echipă de coloși
La finalul lunii august, mai exact după venirea lui Compagno, o analiză GSP arăta că roș-albaștrii au cea mai ridicată medie de înălțime din istoria echipei.
În poartă este gigantul Târnovanu, 1,98m. Noul cuplu de fundași centrali - Tamm & Dawa - se laudă cu o medie de înălțime de peste 1,92m, iar de la venirea lui Omrani și atacul capătă proporții.
Așadar, FCSB a avut grijă în vară să caute jucători mai înalți sau chiar mult mai înalți în zonele centrale, atât în apărare, cât și în atac, unde stagiunea precedentă apăreau fotbaliști „normali”, precum Iulian Cristea (1,84m), Miron (1,85) sau Florin Tănase (1,85).
- Cum arată în acest moment echipa-tip a FCSB-ului: Târnovanu (1,98m) - V. Crețu (1,76), Tamm (1,93), Dawa (1,92), Radunovic (1,83) - Cordea (1,80), Edjouma (1,92), Olaru (1,77), Fl. Coman (1,82) - Compagno (1,95), Omrani (1,88)
Media de înălțime: 1,87m
- Echipa-tip a FCSB-ului din play-off-ul sezonului trecut: Târnovanu (1,98m) - Ov. Popescu (1,81), I. Cristea (1,84), A. Miron (1,85), Radunovic (1,83) - Olaru (1,77), Ad. Șut (1,86), Fl. Tănase (1,85) - Cordea (1,80), Fl. Coman (1,82), Oct. Popescu (1,80)
Media de înălțime: 1,83m
Doar în statistică se vede progresul
Strategia lui Becali a funcționat doar în rapoarte, nu și în clasament. În actuala stagiune, FCSB are cel mai bun procentaj de dueluri aeriene câștigate, 25/45, adică 56%. Formația lui Dică e urmată în top de CFR Cluj (55%) și UTA (54%).
- Conform InStat, firma de monitorizare care a contorizat aceste date, duelul aerian reprezintă lupta dintre doi adversari pentru o minge care se află mai sus de nivelul umărului
Astfel, cei 4 centimetri în plus din echipa-tip au propulsat-o pe FCSB pe primul loc din campionat la jocul la cap. Sezonul trecut, roș-albaștrii se clasau 3 în această ierarhie (53% din dueluri aeriene câștigate), sub FC Botoșani și FC Voluntari. Campioana CFR Cluj (52%) nu prindea TOP 5.
Concret însă, eficiența în duelurile aeriene n-a ajutat-o cu nimic pe FCSB în Liga 1. Echipa se clasează pe locul 13 (11 puncte acumulate în 10 etape) și, chiar dacă are două restanțe, tremură pentru play-off, în timp ce titlul pare doar un vis. Liderul Farul are 16 lungimi avans față de roș-albaștri!
3-3este raportul dintre golurile marcate de FCSB cu capul și primite prin același procedeu în SuperLiga, o altă dovadă că transferurile unor jucători foarte înalți ca Dawa, Tamm sau Compagno n-au făcut diferența „la cap” acolo unde conta cu adevărat
Toate detaliile înaintea meciului Silkeborg - FCSB
Mai multe știri despre FCSB:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”