Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 14 noiembrie 2022 18:35 / Actualizat luni, 14 noiembrie 2022 19:26
Gigi Becali vrea ca Mihai Pintilii să conducă FCSB în continuare și a oferit exemplul lui Marius Croitoru, care a driblat regulamentul cu ajutorul unui tehnician cu licență Pro, însă acest lucru e exclus pentru că Pintilii nu are nici măcar carnet de antrenor!
„Avem antrenor, de ce mă întrebați dacă vine altul? Îl avem pe Pintilii”. Concluzia lui Gigi Becali după meciul de la Craiova lasă clar să se înțeleagă că Pintilii e dorit în continuare A1 de patron.
Cum va reuși FCSB să facă dintr-o fantomă un antrenor cu acte în regulă?
Dar Pintilii nu are licența Pro. Becali are o soluție pentru această problemă. „Dacă în cazul Croitoru s-a putut, atunci o să facem și noi la fel, ca să fie regulamentar, nu?”, a adăugat Becali. Soluția pe care Gigi o propune e ca în staff să fie adusă o persoană care deține licența Pro, FCSB să bifeze un antrenor cu o astfel de calificare, solicitată de FRF, iar Pintilii să poată oferi indicații în timpul meciurilor.
Doar cine are carnet de antrenor poate să dea indicații
Acest scenariu însă nu poate fi urmat și în cazul lui Pintilii. Motivul? Mihai nu deține nici măcar calificarea de antrenor! Iar în lipsa acesteia, nicio persoană nu poate să se ridice de pe bancă, în timpul meciurilor, pentru a oferi indicații.
Regulamentul FRF specifică în mod explicit că doar un antrenor din staff poate da indicații. Iar pentru a îndeplini calitatea de antrenor trebuie, în primul rând, înainte de obținerea unei licențe, să fie deținător al unui carnet de antrenor. Iar în această postură se ajunge prin două metode, ambele neavând nicio legătură cu FRF:
- Absolvirea cursurilor unei universități de profil, care să aibă ca specializare și fotbalul. În acest caz, durează 4-5 ani până să devii antrenor.
- Bifarea orelor la Centrul Național de Formare Profesională a Antrenorilor. E nevoie de 1.080 de ore, ceea ce ar presupune o durată de aproape 2 ani. Pintilii a și recunoscut la flash-interviul de duminică, după succesul cu FCU Craiova, că se află, în acest moment, în cadrul unui program la CNFPA. În acest moment însă, el nu deține niciun fel de carnet de antrenor. „Am licența B, pe care am luat-o în Republica Moldova”, a spus Pintilii după ultima etapă.
Derogarea expiră în două săptămâni
Republica Moldova e una dintre țările din Europa unde nu e prevăzut în legislația statului că trebuie să ai calificare de antrenor până să ajungi să obții licențele solicitate de federația de fotbal. Din informațiile GSP, Pintilii nu ar avea nici măcar licența B, ci e în curs de o obține, el fiind în interiorul modulului respectiv în Moldova.
Dacă va apela la această metodă, FCSB va risca atât amenzi din partea Comisiei de Disciplină a FRF, cât și suspendarea lui Pintilii. Care, ulterior, n-ar mai avea dreptul nici să ia loc pe banca de rezerve, în cazul în care se va afla sub sancțiunea Federației.
La meciurile din ultimele două săptămâni, Pintilii a putut să-și conducă echipa și să dea indicații de pe margine, fără să fie penalizat, fiindcă FRF oferă o dispensă de 30 de zile, pentru orice club, interval în care acesta poate angaja pe oricine pentru a fi antrenor, fără să fie nevoie să aibă acte prin care să bifeze legea. Derogarea în cazul lui Pintilii expiră pe 2 decembrie.
Dacă Pintilii are licența B, așa cum susține, s-ar presupune că e antrenor şi ar putea da indicaţii, dar nu ştiu cum poate fi angajat ca antrenor dacă nu are carnetul de antrenor conform legii româneşti. În esenţă, indicaţiile trebuie date de antrenorul principal. Sigur că din când în când mai pot fi şi antrenorii secunzi, dar din când în când! În mod normal, Pintilii nu ar putea să dea și va ajunge să pățească ce au pățit și ceilalți, Prepeliţă, Croitoru, care au fost suspendați, sancționați financiar, iar cluburile amendate
Andrei Vochin, consilier Răzvan Burleanu
Nu e normal! Ai licenţă, te prezinţi la interviuri şi după meci. Dacă nu ai licenţă, lasă-l pe cel care are să conducă echipa! Derogările acestea mi se par de prost gust! Atunci, care e diferenţa între cei care învaţă, muncesc, fac şcoli, aşteaptă să treacă paşii şi etapele, să ia licenţele să poată conduce şi un antrenor care are licenţa A, licenţa B şi pune o „fantomă” lângă el şi conduce echipa?
Gheorghe Popescu, președinte Farul
A fost trecut delegat
La toate cele 3 meciuri pe plan intern la care Pintilii a condus echipa în lipsa lui Nicolae Dică, Mihai a fost trecut în calitate de delegat, postură pe care, de regulă, o au cei din staff-ul administrativ. De fapt, aceasta era funcția sub care Pintilii a activat și în timpul mandatului lui Nicolae Dică.
După plecarea acestuia însă, FCSB a avut un singur antrenor în foaia de meci, pe Marius Popa, cel care e antrenor cu portarii. Odată cu Dică, plecase de la FCSB și secundul acestuia, Viorel Tănase. Tocmai din acest motiv, inclusiv la meciul cu FCU Craiova, foaia oficială a partidei a fost lăsată necompletată în dreptul antrenorului principal al FCSB:
Pintilii a ratat și naționala din același motiv
La începutul anului, după ce FRF l-a numit selecționer pe Edi Iordănescu, acesta l-a ofertat pe Mihai Pintilii pentru a-i deveni antrenor secund. În timp ce aștepta un răspuns, cei din Comisia Tehnică a FRF, în frunte cu Mihai Stoichiță, l-au avertizat pe Iordănescu junior să renunțe la idee, tocmai pentru că Pintilii nu are carnet de antrenor. Practic, FRF s-ar fi aflat în postura în care trebuia să caute metode prin care să-și dribleze propriile legi în privința reglementării actelor tehnicienilor.
2 ani și 4 luniau trecut de când Pintilii a devenit antrenor secund la FCSB
4 antrenori principalis-au perindat la FCSB de când Pintilii a devenit secund: Toni Petrea, Dinu Todoran, Edi Iordănescu și Nicolae Dică
Risto Radunovic, după FCU Craiova - FCSB 0-2: „A fost o victorie muncită”
Mai multe știri despre FCSB:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”