Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat vineri, 02 decembrie 2022 15:09 / Actualizat vineri, 02 decembrie 2022 15:09
Am prezis că nu vor exista surprize de proporții la CM din Qatar și îmi retrag cuvintele. Au apărut și e de așteptat să mai apară, dar cea mai mare s-a produs, adevărată bombă, pe 1 decembrie.
Zi în care Japonia a învins Spania și, transformând-o pe Germania în victimă colaterală, a scos-o pe aceasta din competiție. Deși ea, câștigând cu Costa Rica, își făcuse treaba.
Finalul din grupa E a fost palpitant, nebun de-a binelea, de vreme ce câteva minute, cât Costa Rica a condus Germania cu 2-1, nu doar Germania era out, ci și Spania, două ex-campioane mondiale! Asta în condițiile în care outsiderul Japonia, locul 24 FIFA, le-a doborât pe favoritele Germania (11) și Spania (7) după un scenariu identic.
Să reconstituim: ambele învinse au deschis scorul, numai că niponii au triumfat de fiecare dată cu 2-1, ei întorcând rezultatul în reprizele secunde. Ba încă repede, pe parcursul a 8 minute cu nemții (75-83) și a 3 cu spaniolii (48-51). Foarte grăbiți, nu?
Supranumiți Samuraii Albaștri (culoarea tradițională a tricourilor), Nagatomo et Comp. au aplicat întocmai, la literă, principiul Yu din Bushido, codul samurailor, conform căruia aceștia trebuie să dea dovadă de Curaj Eroic. Și nu se poate spune că n-au dat.
Pe marginea eșecului suferit de ironizata Invincibila Armada continuă să se comenteze abundent și contradictoriu. Că mingea a depășit cu întreaga circumferință linia de fund înaintea golului 2 al asiaticilor, dar că, spre deosebire de noi, muritorii de rând, tehnologia VAR „a văzut” altceva și a validat golul lui Tanaka.
În altă ordine de idei, băieții lui Luis Enrique sunt arătați cu degetul, ori măcar suspectați, pe considerentul că n-ar fi vrut să egaleze joi seara, căci la 2-2 s-ar fi calificat Germania în dauna Japoniei la golaveraj. Spaniolii ar fi procedat așa, adică nesportiv, spre a evita partea de tablou cu Croația și, într-o fază superioară, cu Brazilia. Dar și, să o spunem direct, spre a scăpa de nemți, cotați întotdeauna ca adversari foarte periculoși.
Această abordare pare fantezistă, forțată, însă mai știi? Nu trebuie exclusă după ce, deranjat de transferul lui Lewandowski de la Bayern la Barcelona, Thomas Muller ar fi amenințat cu „Barca va plăti!”, iar relațiile dintre fotbalul german și cel spaniol s-ar fi răcit și mai tare.
Oricum, e o performanță rară aceea de a învinge două campioane mondiale, Germania din 2014, Spania din 2010, izbânzi pentru care selecționerului Hajime Moriyasu și elevilor săi li se cuvine o adâncă plecăciune.
N-ar strica să remarcăm însă că naționala Samurailor Albaștri nu-i chiar una de pe stradă. Probă că, dintre cei 16 jucători rulați joi, 8 au provenit din Bundesliga, 2 din Anglia și câte unul din Spania, Portugalia și Scoția, majoritatea fiind titulari la cluburile lor.
În general, valorile s-au egalizat într-atât în fotbalul actual, s-au nivelat, încât cine prinde o zi mai slabă riscă să piardă. Ori chiar pierde. Concluzia e că nimeni nu mai trebuie tratat de sus.
M-aș mai opri asupra unui ultim exemplu capabil să explice progresul înregistrat de japonezi. S-a întâmplat în secunda 58 a partidei cu ibericii, la cel dintâi atac al acestora, când Moriyasu a scos carnețelul purtat în buzunarul intern al sacoului (omul era la costum) și, tacticos, a notat ceva.
Ăsta-i stilul japonezilor, poate și avantajul lor, că mereu mai au de învățat. Nu poate, sigur.