CORESPONDENȚĂ DIN QATAR „Lebăda neagră” a Croației » Ovidiu Ioanițoaia, despre Luka Modric, sufletul și motorul selecționatei lui Zlatko Dalic: „Te întrebi dacă-i om ori e mașină?!”

Luka Modric (Guliver/Getty Images)
Luka Modric (Guliver/Getty Images)

Articol de - Publicat luni, 12 decembrie 2022 15:10 / Actualizat luni, 12 decembrie 2022 15:35

Deși venită în Qatar în calitate de finalistă a precedentei ediții de CM, Croația a trecut oarecum neobservată. Băgată în seamă puțin spre deloc. 

S-a spus despre ea că, păstrându-și antrenorul (Dalici) și majoritatea titularilor (Vida, Lovren, Modric, Brozovic, Perisic, Kramaric), e o națională îmbătrânită și uzată. În consecință, cu șanse minime de a repeta figura din Rusia 2018.

O echipă de veterani

Aprecierea conform căreia Croația va veni la Doha ca să aibă de unde pleca nu părea de contrazis. Deoarece, cu excepția portarului Livakovic, rezervă în finala pierdută la Moscova, toți ceilalți au peste 30 de ani. Vida, Lovren și Perisic 33, iar căpitanul Luka Modric chiar 37, împliniți în septembrie. Leat cu Cristiano Ronaldo, e mai tânăr cu 7 luni decât portughezul.

Cine va fi arbitrul partidei Argentina - Croația, prima semifinală de la Campionatul Mondial din Qatar
ARGENTINA - CROAȚIA
Cine va fi arbitrul partidei Argentina - Croația, prima semifinală de la Campionatul Mondial din Qatar

La Doha, Croația a început prin a confirma reținerile unora. În sensul în care a ajuns să joace semifinala cu Argentina fără să impresioneze. A câștigat un singur meci în grupă, 4-1 cu Canada, după care, calificată de pe locul 2, le-a eliminat pe Japonia și pe Brazilia după prelungiri și penalty-uri de departajare. 

Abia când a trimis acasă Brazilia și l-a făcut pe Neymar să plângă, lumea și-a adus aminte de Croația. Dar nu oricum, realizând că „Trubadurii din Dubrovnik”, numele unui band folk celebru în anii 1970, au rămas aceiași fotbaliști dotați și conștiincioși, excelenți luptători. Învățați să nu cedeze niciodată. Să nu se predea, aprigi.

Modric, om sau mașină?!

Sufletul și motorul selecționatei croate este, o știe oricine, „piticul” Luka Modric, care măsoară doar 1,72m. Mijlocaș bun la toate ca o fată în casă, când la închidere, când central, când ofensiv, în funcție de nevoi, el e socotit cel mai mare fotbalist croat all-time și, fără exagerare, unul dintre cei mai prețuiți playmakeri din istorie. 

Pregătindu-se să bifeze contra lui Messi a 161-a partidă în tricoul „șahiștilor” roș-albi, Modric e cel care organizează și dirijează jocul. El pasează, el creează și tot el blochează, nicio minge nu-l ocolește. Deși firav, e o forță și nu o dată acționează după principiul, aplicat în cazuri extreme, să treacă mingea, nu și omul! Mai presus de orice, aleargă de nu se mai oprește, neistovit, de te crucești și te întrebi dacă-i om ori e mașină?!

A reinventat Realul

„Urât ca un rățoi, dar jucând ca o lebădă neagră”, cum l-a descris scriitorul Zito Madu într-un articol memorabil din 2017, Luka este și cel despre care mulți, voci autorizate, susțin că a readus Realul Madrid pe linia de plutire atunci când, în 2012, s-a transferat de la Tottenham. Respectivii pretind că nu galacticii Benzema și Cr. Ronaldo, ambii pe „Bernabeu” din 2009, au reinventat Realul dominat, ba și umilit, de Barcelona în epocă, nici măcar Mourinho, ci Modric. Care a ordonat și luminat jocul practicat de Los Blancos. Lui i s-ar datora schimbarea la față a unei formații care, până să apară Luka, nu mai câștigase Champions League din 2002, ca să ia apoi trofeul, cu Modrici la timonă, în 2014, 2016, 2017, 2018 și, recent, în 2022.

„Nu ne temem de Messi!”

Pe măsură ce se apropie ora semifinalei cu Argentina, numărul fanilor croați crește la Doha sub un soare totuși cu dinți. Deși ne aflăm în deșert, e neașteptat de frig și rari sunt cei care umblă seara la mânecă scurtă. E nevoie de pulover sau chiar de o geacă, de un hanorac. 

În zona Corniche, unde se adună suporterii de pretutindeni, am întâlnit mulți croați. Bărbați prietenoși și fete frumoase, toți veseli și optimiști. „Nu ne temem de nimeni, deci nici de Messi!”, mi-a strigat unul. Comentatorii și bookmakerii o indică însă pe Argentina ca favorită.

Citește și alte corespondențe din Qatar:

Cristiano la capăt de drum
MAROC - PORTUGALIA 1-0
Cristiano la capăt de drum
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Andrei Ivan pleacă de la Craiova! Va semna în scurt timp » Salariu uriaș la noua echipă! Câți bani primește Universitatea
Superliga
Andrei Ivan pleacă de la Craiova! Va semna în scurt timp » Salariu uriaș la noua echipă! Câți bani primește Universitatea
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (17)
anticircotas
anticircotas  •  13 Decembrie 2022, 07:59
Postat de realsteaua pe 12 Decembrie 2022, 20:49

Ai uitat de egalul cu Suedia din '94.

Sigur, my mistake, am scris din greşeală că am făcut egal cu CROAŢIA, în loc de SUEDIA, mă gândeam doar la trupa lui Modrici :-). Mulţumesc pentru corectură şi pentru readucerea aminte a ceea ce putea fi, cu adevărat, o performanţă a fotbalului românesc.

Fazy
Fazy  •  13 Decembrie 2022, 04:02
Postat de albvioletforever pe 12 Decembrie 2022, 15:40

O sa le spunem "La revedere!" maine.

Îți dai seama ce echipa făceau!

realsteaua
realsteaua  •  12 Decembrie 2022, 20:49
Postat de anticircotas pe 12 Decembrie 2022, 19:38

Ca fapt divers, România chiar nu s-a făcut de râs la Mondiale (când a ajuns). Avem 8 victorii, 2 egaluri şi 9 înfrângeri. Iar două din cele 9 înfrângeri au fost de fapt egaluri (cu Irlanda şi Croaţia), echipa care a mers mai departe fiind stabilită după executarea loviturilor de pedeapsă. Singura evoluţie cu adevărat ruşinoasă a fost în 1938, la acel 3-3 cu Cuba, urmat de 1-2, la rejucarea partidei. Aşa că nu avem motive să urâm prea multe echipe...

Ai uitat de egalul cu Suedia din '94.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează