OPINII  »  EDITORIAL

RETROSPECTIVĂ Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Mondialul din Qatar

Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP
Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP

Articol de - Publicat marti, 20 decembrie 2022 21:15 / Actualizat marti, 20 decembrie 2022 21:53

Messi defilează cu trofeul prin Plaza de Mayo din Buenos Aires, Mbappe probabil se uită fix către un perete alb, numărând în minte câte zile mai sunt până la revanșa de la World Cup 2026. La Doha se demontează stadioanele, iar vuietul tribunelor s-a stins, purtat de vânt spre Marele Deșert al Arabiei. Ce rămâne în urma acestui Mondial ultracontroversat, dar încheiat cu un blockbuster istoric? Mai jos, lista mea de plusuri și minusuri. Alăturați-vă cu preferințele voastre, în comentarii!

Ce nu mi-a plăcut la Mondialul din Qatar 2022

- Belgia, Polonia, Danemarca

- brazilienii cu apucături de bombardieri, atât de preocupați să se admire în oglindă încât s-au făcut cioburi în sferturi

- Ronaldo, Dembele, De Bruyne, Darwin Nunez 

Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Mondialul din Qatar
Cristiano Ronaldo // Foto: Imago

- inovația subțire pe transmisiunile TV ale meciurilor. La un Mondial în care s-au turnat sute de miliarde te-ai fi așteptat la ceva revoluționar și dpdv tehnologie video, experiențe 360, grafică wow, cadre nemaivăzute șamd. Puțin, foarte puțin!

- Luis Enrique și Hansi Flick, blocați în admirația propriului joc, pe care l-au crezut fără cusur. Când le-a trecut prin cap că poate ar merge un F5, erau deja la check-in, în terminalul Plecări, pe aeroportul din Doha

- FIFA, în goana ei nebună după PR-ul dezgustător pro-Qatar. 

Aici sunt mai multe de zis, pentru că FIFA s-a dat peste cap să mute atenția doar pe cât de bine a fost organizat Mondialul la Doha. Nimic fantastic, totuși! De obicei, turneele finale sunt organizate perfect. Într-o țară putred de bogată, dispusă să toace oricât pentru a epata, era de așteptat ca totul să funcționeze ireproșabil. 

E logic ca un stadion de un miliard de de euro să fie OZN, e explicabil că zeci de mii de muncitori sau "voluntari" au zbârnâit să-și facă treaba, pentru că dacă ești sărac lipit și trăiești în teroare n-ai dreptul nici să greșești, nici să vorbești. Probabil Mondialul ar fi organizat ireproșabil și în Coreea de Nord, ceea ce nu ar face nici țara mai sănătoasă, nici regimul mai suportabil. 

Pentru Qatar și monarhia lui represivă, FIFA a luat logica românească "a furat, dar a și făcut” și a vopsit-o în “au mituit, au omorât, au călcat in picioare, dar au și făcut stadioane frumoase”. E drept că fotbalul poate uni națiuni, poate împăca dușmani de-o viață, poate deschide inimi, dar nu poate spăla conștiințe murdare sau mâini însângerate.

Ce mi-a plăcut la Mondialul din Qatar 2022

- imaginea cu Neymar consolat de copilul lui Perisici, după ce Croația a eliminat-o pe Brazilia

Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la Mondialul din Qatar
Foto: Twitter/@El_Futbolesque

- minutele de prelungire, porție XXL. Au fost multe, să ne-ajungă și nouă, care nu ne săturăm de fotbal, și trișorilor care s-au trezit că trag de timp degeaba

- Ounahi, Bellingham, Modrici, Embolo, Enzo Fernandez

- moda japonezilor de lăsa tribunele lună în urma lor, adoptată timid, dar super-aplaudabil, și în România (vezi cazurile Rapid și U Cluj)

- detenta lui En-Nesyri și dansurile marocanilor alături de mamele lor, pe gazon

- schema de la golul Olandei din minutul 100+10 al meciului cu Argentina, un flash-back amar către Brolin, Suedia '94

- incredibila flexibilitate tactică văzută la aproape toate echipele. Nimeni nu mai rămâne încremenit într-un modul unic, tip "noi jucăm ce știm, să se adapteze alții la noi". 

- lacrimile marelui Batistuta după o finală ca o reclamă la Xanax. Dacă o să-i vedem vreodată pe Hagi, Gică Popescu, Ilie Dumitrescu sau Răducioiu lăcrimând de bucurie după un meci al naționalei noastre, vom ști că tocmai s-a petrecut o minune

Continuați lista în comentarii: vouă ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut la acest Mondial?

Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea

Comentarii (39)
balotelli
balotelli  •  24 Decembrie 2022, 09:55
Postat de Cătălin Țepelin - redactor șef GSP pe 21 Decembrie 2022, 08:36

Practic, cel mai mult la acest Mondial v-a plăcut să-mi spuneți mie ce ar trebui să-mi placă :)

Nu cred... Știm toți că cel mai mult vă place can-can-ul. Și nici nu-i de mirare: aduce mai multă bună dispoziție și generează reacții mai puțin răutăcioase decât subiectele axate pe sport. Cel puțin între useri... care nu se mai ceartă atât pe astfel de subiecte. Am văzut că avem unii colegi useri cărora cel mai mult la acest mondial le-a plăcut Ivana Knoll. Pe care ați avut grijă să ne-o împachetați frumos, zi de zi, timp de o lună. Altfel, pe lângă subiectele de scandal, cu banderole și alte mofturi, personal mi-au plăcut aparițiile televizate ale d-lui Cătălin Țepelin - principalul motiv pentru care am urmărit emisiunea Studio Mondial. Mi se pare un analist mai bun decât Meme Stoica. Nu mi-a plăcut în schimb Viorel Moldovan, care nu e în stare să lege 2 vorbe... iar la final s-a făcut de râs cu remarca despre mantia aia... ajungând să fie considerat mai penibil chiar și decât can-can-iștii de la Gsp.

concret
concret  •  22 Decembrie 2022, 01:01
Postat de fotbaluledoarunjoc pe 21 Decembrie 2022, 21:51

N-ar fi rau sa nu fim chiar asa de carcotasi! Tot timpul s-a folosit fonetica romaneasca la scrierea numelor ex-iugoslave. Dar acum, de cand am devenit multi dintre noi admiratori a tot ce este strain si ne-am uitat traditiile, nu avem voie sa scriem cum vrem noi.

Bati campii, fara suparare. Ce treaba au traditiile romanesti cu pocirea numelor unor straini? Cum ar fi ca un croat sa imi manance si mie o litera din nume, numai asa, ca i se pare lui mai comod sa pronunte in limba lui numele meu? Crezi ca e de joaca cu asa ceva? Daca ma iau dupa explicatia lui Tepelin, ar insemna ca Modric poate trece vama in Romania si cu actul sau actual de identitate, dar si cu unul fals in care e trecut numele Modrici... hai sa nu mai aberam doar pentru ca avem noi impresia ca daca semnalizam pe aici suntem smecheri.

fotbaluledoarunjoc
fotbaluledoarunjoc  •  21 Decembrie 2022, 21:51
Postat de concret pe 21 Decembrie 2022, 09:15

O remarca, domnule Tepelin: se scrie Modric, nu Modrici. Dar e de inteles ca va scapa asemenea detalii, asa se intampla cand ziarul la care sunteti redactor sef trebuie sa il promoveze neincetat pe MM Stoica. Daca nu ati face/aproba 3-4 articole pe zi despre postarile lui pe Facebook, poate ati fi mai atent si la numele jucatorilor care fac adevarata performanta, castigand medalii de argint si bronz la Cupa Mondiala, plus balon de aur.

N-ar fi rau sa nu fim chiar asa de carcotasi! Tot timpul s-a folosit fonetica romaneasca la scrierea numelor ex-iugoslave. Dar acum, de cand am devenit multi dintre noi admiratori a tot ce este strain si ne-am uitat traditiile, nu avem voie sa scriem cum vrem noi.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează