Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat luni, 09 ianuarie 2023 11:14 / Actualizat luni, 09 ianuarie 2023 14:49
Ioan Ovidiu Sabău (54 de ani) explică de ce a revenit pe banca lui U Cluj și vorbește despre ce ar însemna un mandat fără rezultatele dorite.
- Reporterii GSP Vlad Nedelea și Eduard Apostol, fotoreporterul Cristi Preda și cameramanul Iosif Popescu sunt în Antalya, de unde transmit cele mai noi informații din cantonamentele echipelor din Liga 1 prezente în Turcia
- Domnule Sabău, o surpriză că ați ales să reveniți... Cum de s-a produs?
- Mi s-a făcut o propunere care m-a surprins. M-a sunat domnul președinte Radu Constantea și mi-a propus să preiau Universitatea. Mă gândeam că se uită după alte variante.
- Și?
- Probabil s-au consultat, au luat în calcul, au vorbit întrei ei și au considerat că eu sunt varianta cea mai bună pentru echipă. Poate asta și din punct de vedere financiar sau ce au mai căutat nu era potrivit pentru echipă. Dacă aduceau un străin, nu cunoștea echipa. Au ajuns la concluzia că sunt varianta cea mai bună. În primă fază am refuzat.
- Ați refuzat?
- Da, iar la următoarea discuție am cerut timp de gândire. În această perioadă au aflat și suporterii că există interes din partea clubului pentru mine și au fost foarte multe mesaje pozitive, de încurajare. Un suporter mi-a trimis mesaj că greșesc dacă refuz să preiau echipa, așa că am spus că voi accepta pentru fanii care sunt de 40-45 de ani alături de U, iar el m-a corectat, spunându-mi că susține echipa de 50-55 de ani. Primind toate aceste mesaje am acceptat să merg la o discuție și să preiau echipa.
- Deci mesajele fanilor v-au convins?
- Așa este. Nu veneam pentru că încă aveam în minte acea amintire de când am ratat obiectivul. Nu știam reacția oamenilor, dacă a trecut supărarea după 2-3 ani. N-aveam curaj să mă întorc, să mă bag în ceva ce nu știam. Contează foarte mult relația cu suporterii, să fii acceptat, să fii susținut, la fel și echipa.
Ioan Ovidiu Sabău: „E greu de înțeles ce mi-am asumat venind aici”
- La experiența pe care o aveți mai poate fi lipsă de curaj?
- Nu curajul de a antrena. Ci de a prelua o echipă la care nu știi cum vor reacționa suporterii care la un moment dat au fost supărați. Nu e vorba că n-am încredere sau curaj să antrenez sau să preiau. Bine că ai clarificat și că ai pus o întrebare corectă. Nu se pune problema
- Dar?
- Pe umerii mei este o mare responsabilitate că am acceptat, dar am și cerut timp să gândesc și să analizez toate variantele. Am multă energie, dorință și capacitate, am acumulat experiență stând deoparte. Acum pot să salvez această echipa. E foarte greu să înțelegi ce mi-am asumat venind la această echipă. Mă macină un sentiment și sunt legat de club.
- Cum se vedea U din studioul TV și ce e înăuntru?
- U Cluj m-a surprins la început. A avut un meci bun cu FCSB, îmi aduc aminte partida cu CSU Craiova, putea avea niște puncte în plus. Aici iau în calcul și meciul cu FC Argeș, unde a avut 1-0, a ratat un penalty și a avut și o eliminare. Apoi a pierdut jocul. Era devreme să spun că se putea bate la play-off, dar echipa arăta foarte bine. După acel eșec, echipa, încet, încet, n-a mai acumulat puncte și a ajuns într-o situație în clasament în care îți pierzi încrederea.
6 echipea antrenat Ioan Ovidiu Sabău în carieră: U Cluj (3), Gaz Metan, Gloria, Poli Timișoara, Târgu Mureș (3) și Rapid
Ce planuri are Sabău la U Cluj: „Mai vrem 2-3 jucători”
- Ce ați găsit?
- Ce se vede, o echipă care e pe penultimul loc. E o perioadă în care trebuie să identific problemele și să găsesc sistemul de joc potrivit pentru că în momentul de față trebuie să mă adaptez. Foarte multe achiziții nu putem face. Nici n-am multe variante, soluții. Cele valoroase costă foarte mulți bani și nu avem un buget extraordinar.
- Ce planuri aveți?
- Încercăm să aducem 2-3 jucători, dar nu mai mulți. Sarcina mea ar fi să-i motivez, să-i pregătesc foarte bine, să le dau încredere și să creăm un grup unit, o familie. Trebuie să înțeleagă că și pe umerii mei, dar și pe umerii lor se află o mare responsabilitate.
- Ce v-a făcut să stați perioada asta departe de fotbal?
- Au fost foarte multe dezamăgiri, felul în care se comportau anumiți conducători cu jucătorii și antrenorii, condițiile care existau. Am fost tentat de multe ori să ies definitiv. În interior aveam însă această dorință de a reveni.
- Ce ați face dacă n-ați mai fi în fotbal, nici în zona de TV?
- Mi-aș fi dorit foarte mult, dacă aș fi ieșit total, să rămân la Universitatea și să antrenez jucătorii tineri. Mă gândeam că ar fi fost bine să mă ocup de acei copii tineri foarte talentați. Să creăm o echipă de Liga a 3-a și să facem o selecție de jucători foarte tineri, antrenați foarte bine pe care să-i creștem pentru prima echipă. Mi-aș fi dorit asta foarte mult.
Concluzia lui Sabău: „Stăm mult mai slab ca acum 10 ani”
- Ați avut discuții cu cineva?
- Nu! Doar mă gândeam să fac această propunere în situația în care ar fi existat un buget și interes. Mi-ar fi plăcut mai ales că eram și acasă. Am fost crescut la centrul de copii și juniori și am un sentiment aparte față de acest club. De fapt, toți jucătorii care s-au format la un anumit club sunt legați sufletește. Așa era în perioada noastră, pentru că jucam la echipele noastre de suflet. De aia eram diferiți și aveam acea motivație când intram pe teren.
- S-a mai îndreptat situația față de perioada în care ați vrut să vă retrageți?
- Nu s-a schimbat. Mai ales din punct de vedere financiar. Stăm mult mai slab. Acum 7-8 ani, erau alți bani în fotbal și un campionat mult mai puternic. Erau 7-8 echipe care se luptau la titlu. Erau salarii de 400-500 de mii de euro, jucători bine plătiți. Vorbim de Vaslui, Galați, Urziceni în perioada respectivă. Nu mai spun de Timișoara și de celelalte echipe, CFR, Steaua, Rapid, Dinamo.
- Poate ar trebui să nu mai avem pretenții, nu?
- Investim prea puțin pentru ce pretenții avem. Prea puțin ca să credem. Plus faptul că prea puține echipe au o infrastructură foarte bună, mă refer la o bază sportivă. În afară de câteva cluburi, foarte puține au o bază sportivă proprie, condiții la centrul de copii și juniori. Foarte puține echipe se concentrează pe formarea de tineri în propria pepinieră. Să-i formeze, să-i crească, să facă selecție, să fie promovați la prima echipă. În condițiile noastre suntem mult mai bine decât investim. Eu zic că suntem acolo unde merităm.
Am un respect deosebit pentru toți antrenorii. Această meserie este una grea. Vedem echipe și jucători care nu sunt plătiți. Condiții la limită, doar să supraviețuiești, de multe ori. Iar la noi, în campionat, să antrenezi este destul de greu.
- Ioan Ovidiu Sabău, antrenor U Cluj
Ioan Ovidiu Sabău e categoric: „Mi-ar fi greu să accept retrogradarea cu U Cluj”
- Se simte că ați venit cu sufletul la Universitatea Cluj. Există și riscul unei nereușite. Ce ar însemna asta?
- Sper să nu se întâmple. Nu iau în calcul. Pentru mine este posibil să se încheie cariera de antrenor. Mi-ar fi foarte greu să apese pe umerii mei o retrogradare cu Universitatea Cluj. Mi-ar fi foarte greu să accept.Am intrat și îmi asum. Îmi doresc enorm de mult să reușesc, dar peste un eșec mi-ar fi foarte greu să trec. Asta e realitatea. Poate că la alt nivel, copii și juniori, dar la seniori n-aș mai avea motivația. Le-am spus și jucătorilor că am mare încredere, la cum arătăm și cum ne pregătim, că ne putem salva fără probleme.
- Ar fi ceva care să vă facă să renunțați pe parcurs? Mai devreme de finalul sezonului?
- Nu vreau să mă gândesc că lucrurile vor merge atât de prost. Să nu avem calitate sportivă, umană, să nu fim o echipă bine pregătită, organizată și să se întâmple un astfel de scenariu. Nu mă gândesc și nu iau în calcul, la cum ne pregătim. Cred că avem și o oarecare stabilitate la nivel financiar. Deci nu. E o întrebare destul de dură (râde).
- U n-a avut un joc foarte slab, dar n-a avut rezultate. Ține doar de mental?
- Trebuie să văd ce se întâmplă în situația asta. Sunt jucători cu calitate. Abia îi antrenez de două zile. Timpul e foarte scurt.
- De afară unde vedeați că e un minus?
- În faza de atac, în calitate. Trebuie puțină răutate atunci când iei anumite decizii în zona careului. Calitate poate la finalizare. Așa, în general, echipa a avut evoluții bune, merita 3-4 puncte în plus zic eu. Din ce am văzut și ce am analizat în timpul campionatului. Poate mai mult curaj și mai multă răutate sportivă, mai multă personalitate. Jucătorii trebuie să-și asume mai mult când finalizează și când preiau acțiuni pe cont propriu. Aici avem de lucrat mai mult.
32 de aniavea Sabău când a început cariera de antrenor, la U, când încă nu renunțase la cea de jucător
De la 2023 îmi doresc să salvez Universitatea de la retrogradare, să fiu sănătos eu și familia mea. Sportiv vorbind, pentru mine nu există altceva mai bun decât să-mi salvez propria echipă. M-am întors, am antrenat la C, la B și acum am satisfacția de a antrena echipa la L1.
- Ioan Ovidiu Sabău, antrenor U Cluj
Citește și:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”