Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat vineri, 13 ianuarie 2023 15:25 / Actualizat vineri, 13 ianuarie 2023 15:31
Când am scris aici, pe 3 ianuarie, despre posibilitatea ca Messi să-l urmeze pe Cristiano Ronaldo și să meargă în Arabia Saudită, puțini au crezut. Argumentând ei că, mai tânăr cu aproape 2 ani și jumătate decât starul portughez, care va împlini 38 pe 5 februarie, căpitanul Argentinei va evita să-și îngroape finalul carierei într-un fotbal anonim.
Că-și va prelungi contractul cu PSG, valabil până în iunie, ori că se va întoarce la Barcelona. Sperau ei, ca și subsemnatul, că nu se va refugia la arabi.
Iată însă că zvonul, cotat ca fantezist, nu-i departe de a se adeveri. Conform lui Daily Mail, Jorge, tatăl și agentul „Puricelui”, s-ar afla la Riad, unde ar negocia un acord cu Al-Hilal, rivala lui Al-Nassr, noua echipă a lui CR7. O ofertă, notează presa internațională, faraonică, fabuloasă.
Practic, de nerefuzat în condițiile în care contractul lui Messi s-ar ridica, sursă Forbes, la 350 de milioane de dolari anual, asta când Ronaldo ia de la Al-Nassr doar 200! Pentru comparație, Atletico Madrid are un buget anual de 341 de milioane.
Varianta saudită e susținută și de Mundo Deportivo, ziar spaniol care greșește rar. Între altele, el a publicat un interviu cu Nasser Al Attiyah, văr primar cu emirul Qatarului, proprietarul lui PSG. Personaj notoriu în Orientul Mijlociu, pilot de raliu și medaliat cu bronz la JO de la Londra 2012 la tir, proba de skeet, Al Attiyah s-a declarat „sigur că Messi va ajunge la Al-Hillal”.
A explicat și de ce: „Pentru că fotbalul este o afacere, Messi va merge în Arabia Saudită ca și Cristiano Ronaldo. Sunt foarte mulți bani acolo și jucătorii vor contracte cât mai mari”. Logic, cine e bogat vrea să fie și mai bogat, nu?
Judecând la rece, ar fi de condamnat Messi dacă ar accepta? Mai degrabă nu, socotind că a câștigat la nivel de club și de națională tot ce se putea. Și-atunci, ce să-și dorească altceva pentru sfârșitul carierei decât să fie plătit regește și privit ca un zeu?
Pe de altă parte, e de luat în calcul și speculația că n-a respins din start propunerea saudită tocmai pentru a se folosi de ea spre a le forța mâna celor de la PSG și a mai scoate câteva zeci de milioane în plus.
În rest, merită presupus că, după ce l-a adus pe CR7, monarhia absolută din Arabia Saudită, adesea acuzată de încălcarea drepturilor omului, încearcă să dea prin Messi o lovitură de imagine și mai tare. Cea mai tare. Tocmai pentru că e dornică, unii zic obsedată, să schimbe percepția generală despre ea.
Țară cu aproape 40 de milioane de locuitori, nu 300.000 de localnici câți are Qatarul, care cheltuie fără număr. Realizând că sportul e în măsură să schimbe percepția înaintea altor domenii, precum RDG cândva, bagă adânc mâna în buzunar. Rezervele de petrol și de gaze îi permit orice investiție. Cât de nebunească.
Saudiții au înțeles că fotbalul le poate deschide poarta către lumea modernă și procedează în consecință. Găzduiesc Supercupa Spaniei, pentru care achită (până în 2025) 40 de milioane pe ediție, se pregătesc de cea a Italiei și de amicalul PSG - Al-Hilal + Al-Nassr, la care cererea de bilete ar depăși două milioane!
Nu-i exclus, dimpotrivă, ca transferurile lui Cr. Ronaldo și Messi să facă parte din această strategie. De văzut, nu de mirat.