Articol de Luminița Paul - Publicat duminica, 02 aprilie 2023 19:46 / Actualizat duminica, 02 aprilie 2023 19:46
Sorana Cîrstea (32 de ani, 74 WTA) a fost pregătită între 2006 și 2007 de Ion Geantă, atunci când românca a jucat prima finală WTA din carieră. Antrenorul e impresionat de nivelul actual al „tricolorei”: „A făcut un salt enorm în toate privințele”
Traseele excelente reușite de Sorana la Indian Wells, unde a ajuns până în „sferturi", apoi Miami, turneu la care s-a oprit în semifinale, au îndreptat spre ea un reflector imens.
Povestea recentă a româncei, transformarea în bine petrecută sub ghidajul lui Thomas Johansson, jocul perfect legat l-au entuziasmat și pe Ion Geantă, antrenorul alături de care ea a disputat prima finală WTA a carierei, la Budapesta 2007, pe când avea numai 17 ani.
Ion Geantă despre Sorana Cîrstea: „Are mai multă răbdare"
„Nimeni nu se aștepta, cred că nici ea", a spus el pentru Gazetă, referindu-se la rezultatele din Sunshine Double.
„A făcut un salt enorm în toate privințele. S-a mișcat foarte bine pentru că fetele de acum joacă extrem de rapid și fără un joc bun de picioare și o deplasare iute nu ai nicio șansă, a servit destul de des foarte bine, de când e cu Thomas și-a îmbunătățit mult jocul", a caracterizat tehnicianul ceea ce l-a impresionat la Sorana versiunea 2023.
Ce s-a schimbat însă atât de spectaculos și de profund în jocul româncei în ultima vreme?
„Are mai multă răbdare, e mai conștientă de ceea ce se întâmplă pe teren și pune foarte multă energie în ceea ce face. Este un nivel care în anii anteriori nu era atât de constant ca în ultimele două turnee. Focusul ei a fost mult mai mare decât înainte, avea momente în care juca bine și atunci, dar acum chiar a fost excelent", explică Geantă.
Sorana Cîrstea are și planul B
În timpul turneului de la Miami, în care a cedat în semifinale la viitoarea campioană, Petra Kvitova, 5-7, 4-6, Cîrstea dezvăluia că multă vreme s-a bazat pe un singur plan de joc, A, iar acum are și alte opțiuni.
„Juca numai drept, se baza pe două-trei lovituri să facă punctul, iar acum s-a văzut că tactic a progresat enorm, construiește. Am văzut, de asemenea, că servea și spre exterior, și cu slice, și în corpul adversarei. E ceva în spatele fiecărui punct pe care îl joacă", detaliază tehnicianul care s-a întors anul trecut în România după patru decenii petrecute în Germania.
Ea a avut întotdeauna calități, dar acum le-a scos mult mai mult la iveală și le pune în aplicare foarte bine. Mi-a plăcut foarte mult. Am vorbit și cu mama ei, am felicitat-o după fiecare meci
- Ion Geantă, antrenor
El a început să lucreze cu Sorana în decembrie 2006.
El a început să lucreze cu Sorana în decembrie 2006: „Nu am putut să ies mai repede din contractul pe care îl aveam. Am fost cu ea la turneele de juniori Eddie Herr și Orange Bowl. La primul a pierdut la Urszula Radwanska în finală, la celălalt a fost un pic mai ciudat, era primul la care am fost împreună de la început".
Minunea de la Budapesta reușită de Sorana Cîrstea
„Apoi am făcut pregătire în Germania o perioadă, împreună cu Julia Goerges, sunt amândouă de aceeași vârstă. I-am făcut un program de turnee, întâi în America a jucat câteva turnee ITF de 10.000 sau 15.000 de dolari, în Florida și Hawaii, a mers binișor, după în Spania, în Insulele Canare, acolo a început să progreseze tot mai mult, apoi a fost cel de la Budapesta", ajunge antrenorul la prima mare performanță a Soranei la senioare.
2 titluri WTAla Tașkent 2008 și Istanbul 2021 are Sorana Cîrstea în palmares și alte patru finale pierdute, Budapesta 2007, Toronto 2013, Tașkent 2019 și Strasbourg 2021
Avea numai 17 ani, împliniți cu câteva săptămâni înainte, se afla pe locul 325 în lume și a parcurs un drum plin de spini din fazele preliminare până în ultimul act.
„A jucat calificări, a câștigat primele două tururi, în al treilea a bătut-o pe Olga Savchuk, a intrat pe tablou și a avut o tragere la sorți dificilă, a jucat cu Martina Muller, 35 WTA, favorită 2, cu grecoaiaca Eleni Daniliidou, 44 în lume, cap de serie 5, apoi a bătut-o pe Karin Knapp, și ea o jucătoare consacrată, foarte bună, de prima sută mondială. Și a ajuns în finală, unde a pierdut la Gisela Dulko", ține minte perfect traseul antrenorul în vârstă de 72 de ani.
„A tras de ea atunci extraordinar de mult, avea bășici pline cu sânge pe toată talpa, i-am și spus că se oprească dacă vede că nu mai poate, dar ea a zis: «Nu, nici nu vreau să aud, merg înainte!» Era foarte ambițioasă", adaugă el. După acel rezultat extraordinar pentru o adolescentă, Sorana a urcat până pe 172 în lume.
Geantă o știa însă de mai mult timp. „O văzusem deja pe când avea 14 ani, la un turneu ITF de juniori în Germania, la Essen, acolo am intrat în contact, am făcut management pentru ea, i-am aranjat câteva lucruri bune, zic eu, cu Adidas, apoi cu Octagon, iar în 2006 a venit ideea mamei de a lucra împreună. I-am spus: „Are talent, sunt de acord", povestește el.
Am pus-o la muncă, a trebuit să o învăț să lucreze și altfel, cu intensitate mare, dar și cu deplasare în teren, i-am spus că trebuie să muncească pentru fiecare punct, am făcut teme, crosuri, triunghiuri, nu-i plăceau la început, dar acesta e drumul
- Ion Geantă, antrenor
A observat potențialul și ambiția Soranei Cîrstea
Ce l-a îndemnat să accepte? „Avea un potențial foarte mare, am văzut imediat că poate să joace foarte bine și să realizeze lucruri importante, de aceea am și făcut pasul acesta, am ieșit dintr-un proiect la care lucram de șase ani ca să o antrenez.
Contractul s-a încheiat în octombrie 2007, 9 luni am lucrat, pentru o perioadă atât de scurtă a urcat foarte mult", rememorează tehnicianul care a mai colaborat în carieră și cu Irina Begu, Edina Gallovits, dar și cu jucători importanți precum Nicolas Kiefer sau Paul Haarhuis.
Dacă e să descrie ce l-a impresionat cel mai mult atunci, la început, spune că din punctul de vedere al tenisului „lua mingea extraordinar de devreme, nu juca lift sau topspin, era o jucătoare rapidă, în general fetele joacă mult mai plat decât băieții".
Iar uman? „Ambiția pe care am văzut-o la ea". O ambiție care i-a caracterizat fiecare etapă a carierei, mai împlinită sau mai aridă, și care a înflorit împreună cu tenisul spectaculos în 2023, sub soarele american.
VIDEO. Cristian Tudor Popescu descifrează succesul istoric reușit de Sorana Cîrstea: „Așa a făcut țăndări jocul lui Sabalenka”
Citește și alte știri din tenis
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”