Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat vineri, 12 mai 2023 07:10 / Actualizat vineri, 12 mai 2023 09:29
CFR Cluj e pe cale să bifeze un paradox economic: clubul a încercat să scadă cheltuielile, ceea ce provoacă o pierdere și mai mare! Cum e posibil? Principala sursă de venit a vișiniilor, în afara „injecțiilor” financiare pe care le-a asigurat Ioan Varga, au constituit-o premiile UEFA.
În anii aceștia în care a câștigat cinci titluri de campion la rând, Clujul a fost cea mai de succes echipă românească în Europa și a încasat zeci de milioane de euro grație rezultatelor pe care le-a înregistrat în Champions, în Europa League și în Conference.
Chiar și cu bani europeni, tot pierdere a fost la CFR Cluj!
Supercampioana României riscă să rateze participarea în cupele europene de data aceasta. Poziția a treia, pe care se află ea în acest moment, ar putea să conducă la un baraj cu formația cea mai bună din play-out. Ardelenii au numai trei puncte peste CS Universitatea Craiova, care e a patra, așa că ei riscă să mai pice cu un loc.
Dacă ar intra până la urmă în preliminariile Conference, oricum nu le-ar fi ușor să avanseze până în grupe, deoarece ei ar avea de trecut peste trei tururi preliminare și nu ar mai beneficia de o șansă dublă sau chiar triplă, așa cum aveau atunci când participau în Europa din postura de campioni ai României.
Calculele acestea sunt importante și din punct de vedere sportiv, dar ele contează chiar mai mult din punct de vedere economic.
În bilanțul pentru 2022, CFR a raportat încă un an cu pierdere, un deficit de 3,5 milioane de euro. Rezultatul acesta financiar a fost înregistrat în condițiile în care clubul a primit de la UEFA șapte milioane de euro pentru parcursul european.
„Gaura” din contabilitate devine tot mai mare la CFR Cluj
Suma aceasta, șapte milioane de euro, ar dispărea din contabilitate în anul 2023 și ar putea să fie înlocuită doar cu încă o „injecție” din partea lui Varga, să mai acopere el pierderea încă o dată. Societatea a ajuns deja la o datorie totală de 30 de milioane de euro, cea mai mare parte a debitului provenind din creditele pe care patronul le-a acordat clubului.
Cristi Balaj a susținut în februarie că el și ceilalți conducători ai CFR-ului reușiseră să reducă bugetul lunar de salarii de la 530.000 de euro la 370.000 de euro, adică economisiseră astfel până în două milioane de euro anual. Dar veniturile pot scădea cu șapte milioane de euro numai din cauza ratării accesului în grupele europene, deci economisirea ar deveni una păgubitoare!
3,5 milioane de euroa încasat CFR din publicitate și din sponsorizări în 2022. Suma aceasta va fi mai mică în 2023, în condițiile în care echipa nu va mai fi campioană, un obiectiv care e ca și ratat, și nici nu va mai avea un parcurs bun în cupele europene
Ioan Varga și-a dat seama că a greșit
Varga a revenit după ce anunțase că se retrăgea din fotbal. Colaboratori din club și apropiați ai săi i-au explicat că anunțul acela anula, practic, șansele de calificare în cupele europene, fiindcă îi panica pe jucătorii care apucaseră să semneze pentru amânarea unor salarii și a unor bonusuri.
„Fotbalul românesc m-a pierdut ca finanțator, gata, voi înceta să mai investesc!”. Ioan Varga a făcut anunțul acesta după egalul cu Universitatea Craiova, 1-1, nemulțumit fiind de prestația pe care o avuseseră arbitrii.
El a revenit între timp cu o scrisoare publică în care a spus că va hotărî după sfârșitul sezonului dacă va mai păstra ritmul investițiilor ori va rămâne doar un susținător minor al clubului, ca sponsor al Centrului de tineret.
Varga a subliniat în comunicatul acesta că „jucătorii pot fi liniștiți, ei vor încasa toate drepturile financiare conform contractelor”. De ce a ținut să specifice detaliul acesta? După primul anunț al patronului, apropiați ai săi și colaboratori din club l-au atenționat că informația aceasta le va topi toată motivația fotbaliștilor în ultimele etape din campionat.
Jucătorii deveniseră deja îngrijorați când aflaseră că Varga avea să se retragă, pentru că ei înțeleseseră imediat că pierdeau bani serioși. Cei mai mulți din lot au semnat pentru amânarea a patru salarii, din luna ianuarie până acum, pentru ca societatea să obțină licența pentru cupele europene.
Ratarea calificării în Europa și retragerea lui Varga ar conduce la o nouă insolvență, o procedură în care fotbaliștii n-ar mai primi banii pe care au fost de acord să-i ia mai târziu.
Și Petrescu, și secunzii lui au acceptat să semneze pentru amânarea unor salarii. Antrenorul a explicat de curând că nu a mai fost plătit de trei luni.
VIDEO. Match Preview FCSB - CFR Cluj
Citește și:
Curtat de Gigi Becali, nu duce nici acum lipsă de oferte: „Am propuneri din Liga 1, dar și din Golf”
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”