Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat luni, 15 mai 2023 15:02 / Actualizat luni, 15 mai 2023 18:17
Repet ce-am scris imediat după meci, că FCSB a câștigat pe merit duelul cu CFR. Într-adevăr, ea s-a dovedit echipa mai proaspătă și mai activă, atât că, surprinzător, nu cu mult.
Cu excepția a 20-25 de minute din repriza secundă, când s-a retras și și-a îndemnat adversarul să treacă mijlocul terenului, FCSB a controlat întâlnirea. A dominat-o.
N-a mai fost însă, precum în alte dăți, copleșitoare. Sufocantă. A pus presiune și a deținut inițiativa, dar n-a impresionat, ceea ce s-a văzut și în caseta tehnică: numai 53% posesie, 363 la 333 pase, ba chiar egalitate la șuturi, 12-12!
Deși superioară la capitolul șuturilor pe poartă cu 3-0, formația din Berceni și-a creat o singură ocazie mare de gol, cea ratată de Olaru. La fel și CFR, care a trimis, prin Cvek, o minge în transversală.
Dacă FCSB va cuceri titlul, precis știți în ce conjunctură, triumful ei se va datora bravului portar Târnovanu, liniei mediane laborioase, cu Olaru în rol de dirijor, eficacității lui Compagno și, mai ales, formei excepționale a lui Florinel Coman, liderul echipei și sufletul ei. Cu 8 goluri și 7 assist-uri, el e relevația acestui final de stagiune, one-man show.
Totuși, fanii roș-albaștri, care au luat cu asalt Arena Națională, trebuie să accepte că, pe lângă valoare și ambiție, favorita lor e ajutată și de șansă în aceste etape. Ca într-o paradă cosmică, astrele parcă s-au aliniat spre a le ușura lui Olaru et Comp. drumul spre vârful muntelui.
Aș include aici gestul prostesc comis la Craiova de Alibec, care-i va lipsi Farului în confruntarea de duminică de la Ovidiu după ce și-a lăsat coechipierii în 10 pe "Oblemenco". Dar și absențele importante din efectivul "feroviarilor", sosiți la București fără Deac și Cr. Manea, ca și fără Dan Petrescu.
Colac peste pupăză, CFR i-a mai pierdut pe Braun și pe Krasniqi, accidentați pe parcurs. Nu zice nimeni că din vina FCSB. Nici vorbă, fiecare doarme cum își așterne. Să nu se supere simpatizanții FCSB, dar cum s-ar descurca formația lor fără 3-4 titulari?!
S-a ridicat obiecția, fiecare cu părerea lui, că FCSB n-ar avea, în ciuda frumoasei sale ascensiuni, față de campioană. Ștaif. Anvergură. De discutat, deși o asemenea dezbatere pare inutilă. Logic, din moment ce, spre a câștiga titlul, o echipă nu trebuie să arate într-un anume fel, ci numai să acumuleze mai multe puncte decât restul competitoarelor. Asta e prima și ultima condiție.
Și-apoi, ca să enervez toate taberele, nici CFR n-a strălucit în anii în care a fost campioană. Uneori a dezamăgit, ceea ce n-a împiedicat-o să contribuie, cu mult, cu puțin, la coeficientul fotbalului nostru. În concluzie, ai ori n-ai față, decisiv e să termini pe locul 1, singurul pentru care cântă fanfara. Restul e impresie.
Două cuvinte, în încheiere, despre arbitrajul lui Sebastian Colțescu, pe care nu m-aș sfii să-l numesc magistral. Discret, cursiv, modern. Apreciere confirmată și de amănuntul că, în pofida mizei imense, nu s-a intervenit niciodată din camera VAR. Cel mai talentat din generația sa, dar și risipitor, Colțescu trebuie considerat azi, când nu mai figurează, din păcate, pe lista FIFA, arbitrul român numărul 1. De maximă încredere.