Articol de GSP - Publicat marti, 30 mai 2023 13:28 / Actualizat marti, 30 mai 2023 13:29
În ultimul deceniu și jumătate turneul de Mare Șlem de la Roland Garros s-a confundat practic cu numele lui Rafael Nadal. Puține au fost ocaziile când jucătorul spaniol nu s-a aflat pe podium cu marele trofeu în brațe, iar Betanopropune mai jos o analiză a turneului de la Roland Garros din 2023, unul care nu se bucură la start de prezența lui Rafael Nadal.
Deținător al trofeului pe zgura pariziană, Rafael Nadal s-a accidentat la Australian Open în debutul sezonului și n-a reușit de atunci să-și mai revină din punct de vedere fizic. Spaniolul a ratat întreg sezonul de zgură pregătitor pentru Roland Garros și în cele din urmă a anunțat forfait pentru al doilea Grand Slam al sezonului.
Premieră în 18 ani
Roland Garros din acest an este primul fără Rafael Nadal la start în ultimii 18 ani. Un turneu asupra căruia spaniolul și-a pus amprenta încă de la prima apariție.
Nadal a cucerit de 14 ori titlul la Roland Garros, având un procentaj de succes impresionant (97%), tradus în 112 victorii obținute și doar 3 înfrângeri suferite.
Doar legendara Martina Navratilova a obținut mai multe victorii decât Nadal într-un turneu major, aceasta impunându-se de 120 de ori pe iarba de la Wimbledon.
14 titluri și doar 3 înfrângeri
Singurele înfrângeri suferite de Nadal la Roland Garros au fost în 2009 contra lui Robin Soderling în optimi, apoi în sferturile din 2015 în fața lui Novak Djokovic și încă un meci pierdut contra sârbului în semifinalele din 2021.
Nadal a mai bifat un abandon din cauza unei accidentari înaintea meciului din turul 3, ediția 2016.
Cele 14 titluri cucerite de Nadal la Roland Garros au fost obținute în trei etape diferite, cu două serii succesive greu de egalat. Între 2005 și 2014 a cucerit 9 titluri din 10 posibile, pentru ca în perioada 2017-2022 să ridice trofeul de cinci ori din șase încercări.
De remarcat că în niciuna din cele 14 finale disputate Nadal n-a fost dus în cinci seturi de adversarul întâlnit.
Din cele 112 victorii obținute de Nadal la Roland Garros 90 au fost în minimum de seturi.
În plus, Nadal a cucerit titlurile din 2008, 2010, 2017 și 2020 fără să fi pierdut un singur set în cele două săptămâni de competiție.
Rivalitate
După numărul de dispute cea mai mare rivalitate a lui Nadal la Roland Garros a fost cu Novak Djokovic.
Cei doi s-au înfruntat de zece ori, Nadal obținând opt victorii, în timp ce Djokovic i-a provocat spaniolului două dintre cele trei înfrângeri pe zgura de la Paris.
Nadal l-a întâlnit la Roland Garros de șase ori și pe marele Roger Federer, impunându-se de fiecare dată în fața elvețianului.
De altfel, Federer și-a trecut în palmares singurul titlu din carieră la Roland Garros în anul 2009, când Nadal pierdea primul lui meci pe zgura de la Paris, în optimi, în fața suedezului Robin Soderling. La momentul respectiv a fost considerată cea mai mare surpriză din tenis ținând cont de aura lui Nadal la Roland Garros.
Regele absentează, cine îi calcă pe urme?
În condițiile absenței lui Nadal, întrebarea de pe buzele tuturor este despre cine va cuceri trofeul de la Roland Garros în 2023?
Novak Djokovic este primul nume care vine în minte, prin experiență și istoria participărilor la Grand Slam-ul din capitala Franței. Cele două titluri cucerite în 2016 și 2021 îl recomandă pe Djokovic ca favorit în acest an.
Mulți îl consideră pe Carlos Alcaraz drept principalul favorit la titlul de ”urmaș al lui Nadal”. Spaniolul în vârstă de doar 20 de ani este cel mai tânăr lider mondial și principal favorit la un turneu de Mare Șlem după Boris Becker la Wimbledon în 1987.
Alcaraz are patru titluri câștigate în 2023, două dintre acestea pe zgură, suprafață pe care are un record de 20-2. Cel mai bun rezultat al lui Alcaraz la Roland Garros a fost obținut în 2022, când acesta a ajuns în sferturile de finală.
Danezul Holger Rune (20 ani și locul 4 ATP) este un alt jucător din tânăra generație care a atras atenția în ultima perioadă. Sfert-finalist și el la Roland Garros în 2022, Rune are toate perspectivele să depășească acest rezultat anul acesta. Îl recomandă recordul pe zgură (13-3) și titlul cucerit la Munchen, plus alte două finale la Monte-Carlo și Roma.