Articol de Alexandru Barbu - Publicat joi, 09 noiembrie 2023 11:15 / Actualizat joi, 09 noiembrie 2023 14:57
GSP.ro lansează azi o nouă serie, „Ce vine din urmă?”, în care nume importante din fotbalul românesc, antrenori și foști fotbaliști, vorbesc despre relaționarea cu jucătorii din generațiile actuale ♦ În primul episod, Dorinel Munteanu (55 de ani), cel mai selecționat „tricolor” din istoria naționalei, acum tehnician la Oțelul, spune că mulți dintre tineri nu mai sunt dispuși să facă sacrificii și se lasă doborâți de primele obstacole
- Mână de fier în vestiare, Dorinel Munteanu nu se plânge în plan personal de colaborarea cu tinerii, dar spune că au fost cazuri în care s-a despărțit de unii fotbaliști întrucât nu erau „compatibili” cu modul lui de lucru.
- Componentul Generației de Aur discută și despre utilitatea psihologilor în viața juniorilor.
Dorinel Munteanu: „Mulți dintre tineri renunță prea ușor și nu mai fac sacrificii”
- Domnule Munteanu, cum decurge relația dumneavoastră cu fotbaliștii tineri?
- E destul de ușor să lucrezi cu tinerii dacă îi instruiești cum trebuie, dacă îi faci să înțeleagă ce înseamnă performanța, pentru că talentul nu e de ajuns. La suprafață, fotbalul pare ușor, viața e frumoasă, dar, dacă intri în profunzime, trebuie să faci mari sacrificii.
- Iar ei sunt dispuși la sacrificii?
- Mulți nu, și atunci trebuie să fii consecvent, dur cu ei, ca antrenor. Talentul nu e de ajuns, în fotbalul mare e nevoie de disciplină, iar jucătorii noștri nu o au. Trebuie să fii devotat prin tot ce faci, în fiecare zi, la o echipă mare nu poți să răzbești doar cu talentul, ai nevoie de muncă și de disciplină.
- Și cum răspund la modul dur în care alegeți să conduceți echipa?
- Toți execută ce le spun. Cine nu respectă, e clar că nu putem avea o relație și e mai bine să ne despărțim. Asta se întâmplă când nu suntem compatibili. Am avut cazuri de-a lungul carierei - nu dau nume - când unii n-au rezistat și au plecat de la echipele mele.
- Sunt fotbaliștii de azi prea fragili?
- Renunță prea ușor. În fotbalul mare, cel european, faci antrenamente de 2-3 ori mai intense decât ce se întâmplă în România, ai și adversari mult mai puternici, iar atunci trebuie să fii ordonat și pus la punct. Talentul cade, disciplina și munca sunt importante. Un german, un spaniol nu e mai talentat decât românul, e doar mult mai serios.
- Mental, cum îi percepeți pe noii fotbaliști?
- Când dau de un moment greu în meci, când există o critică la adresa lor și nu stau bine psihic, pică imediat! Antrenorul trebuie să lucreze cu ei, nu trebuie să le tai nici gâtul, trebuie să ai un discurs echilibrat. Tinerii nu stau bine psihic, nici nu se lucrează la asta. Sunt multe școli de fotbal care n-au psihologi și ar fi nevoie. Avem supertalente, sunt zeci de exemple, însă când fac pasul spre o echipă importantă nu se integrează.
- Mai rămân după antrenamente?
- La mine rămân, se mai execută lovituri libere, își perfecționează centrările, dar rămân benevol, pentru că antrenamentele pe care eu le fac sunt oricum complexe, au intensitate maximă, și atunci nu e neapărat nevoie să rămâi după antrenamente.
- Cum era Dorinel Munteanu la 20 de ani în comparație cu jucătorii de 20 de ani din prezent?
- Pentru mine, fotbalul a fost tot ce mi-am dorit în viață, ăsta a fost obiectivul, să ajung în Germania, a fost visul meu de când eram copil, de la 7-8 ani. Îmi doream să joc în Germania și n-am sărit nicio treaptă, am luat-o pas cu pas, am trecut prin toată sita fotbalului românesc, Divizia A, B, C, inclusiv echipe puternice, Dinamo, plus naționala.
- Credeți că acum nu mai performăm în fotbal și pentru că există mai multe preocupări, tentații, alternative de a-ți petrece timpul?
- Cu siguranță e un motiv. Și viața extrasportivă face parte din atingerea obiectivului, acum sunt mai multe posibilități, într-adevăr. Erau chefuri și pe vremea noastră, erau discoteci, dar au trecut pe planul doi, cel puțin la mine. Asta nu însemna că nu beam o bere sau un vin cu colegii, era frumos, doar că nu e în regulă să exagerezi.
- Mai există respectul fotbaliștilor tineri față de seniori?
- Cred că da. Mai ales în țările dezvoltate, unde jucătorii cu experiență sunt foarte respectați, toți îi respectă, conducerea, nou-veniții. Nu vedeți că fotbaliștii emblematici din Germania, după ce termină cariera, rămân mai mereu într-o funcție din club? Asta înseamnă respect și prețuire.
A trebuit să mă adaptez la o lume nouă și la cum sunt jucătorii tineri acum. A trebuit să înțeleg diferența dintre a lucra cu un fotbalist ca Frank Lampard, care la 23 de ani era deja bărbat, și a lucra cu băieții de astăzi, care la 23 de ani sunt copii. În urmă cu zece ani, niciun jucător nu avea telefon mobil în vestiar
- Jose Mourinho
VIDEO. Dorinel Munteanu: „Cei care conduc destinele Galațiului se gândesc la un stadion nou pentru Oțelul”
Mai multe articole de actualitate:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”