Articol de Eduard Apostol - Publicat luni, 08 ianuarie 2024 20:01 / Actualizat luni, 08 ianuarie 2024 21:13
Cornel Dinu (75 de ani), fost mare jucător și antrenor a reacționat și el la vestea că Franz Beckenbauer, fotbalist legendar al Germaniei, a murit duminică, la vârsta de 78 de ani.
Cornel Dinu trebuia să-i ia locul lui „Der Kaiser” la Bayern Munchen în 1979 după ce Beckenbauer plecase în America la Cosmos. Mister nu a fost lăsat însă să plece de regimul comunist de la acea vreme.
Tulburat de vestea decesului lui Beckenbauer, Cornel Dinu a avut un discurs emoționant în dialogul cu GSP.
Cornel Dinu: „M-am inspirat întotdeauna de la el”
„Știam de problemele medicale care îl încercau liniștitul său Salzburg. Am avut ocazia să joc împotriva lui, m-am inspirat din jocul său. Cred că am fost primul apărător după el care pleca cu mingea la picior din defensivă. M-am inspirat întotdeauna de la el.
L-am admirat în celebra finală din 1966, când a terminat cu umărul bandajat și totuși a ținut să încheie meciul în picioare, pe teren. A fost de o eleganță extraordinară și ca jucător, și ca antrenor, dar și în postura de conducător. M-am întâlnit cu el față în față pe 4 martie 1990, când naționala României a jucat acel meci de caritate cu Bayern Munchen, partidă organizată de Ion Țiriac.
Era un tip de o eleganță deosebită, de o modestie ieșită din comun în ciuda colosului care a fost pe teren. Sfârșitul lui îmi aduce aminte de faptul că sfârșitul este implacabil pentru noi toti și-mi aduce aminte de celebrele versuri ale lui Serghei Esenin, „Ne ducem toți”. A fost ultimul mare creator în postura de ultim apărător”, a declarat Cornel Dinu pentru GSP.
Ne ducem toți câte puțin, mereu,
Către-un liman de tihnă și-mpăcare
Poate curând va trebui și eu
Bulendrele să-mi strâng pentru plecare
- Versuri din poezia „Ne ducem toți” de Serghei Esenin
Cum putea ajunge Cornel Dinu în locul lui Kaiser Franz la Bayern
În 1979, Beckenbauer alegea să plece de la Bayern Munchen în America, la Cosmos, echipă la care evolua și Pele. Cornel Dinu a fost dorit ca înlocuitor, nemții au venit să negocieze la București transferul său, însă Mister nu a fost lăsat să plece.
„Eu trebuia să fiu în locul lui Beckenbauer la Bayern, după ce a plecat la Cosmos. M-au urmărit la vreo 4 meciuri, apoi am avut un meci cu nemții. Impresarul Berger care organiza turneul mi l-a prezentat pe Ristici, secundul lui Latek, dar eu i-am zis că trebuie să vina în Romania să negocieze cu clubul.
Nu voiam să fug. Au venit, au tratat, nu mi s-a dat drumul. Asa că nemții l-au luat pe Sătmăreanu. L-au ținut câteva luni, apoi l-au direcționat către Stuttgart”, a declarat Cornel Dinu.
Franz Beckenbauer, cel mai mare fotbalist al Germaniei
Franz a început fotbalul la SC 1906 München, club a cărui bază de pregătire și sediu erau în imediata apropiere a locuinței părinților, în cartierul Giesing. Avea 12 ani când s-a decis că a venit timpul să facă pasul următor și cea mai bună adresă i s-a părut TSV 1860 München. Era gruparea cea mai veche a metropolei bavareze, dar și cea mai iubită, fiind percepută drept „echipa clasei muncitoare”.
Însă până să ia o decizie definitivă a jucat la un moment dat împotriva echipei de juniori a celor de la 1860. Meci în timpul căruia a avut un conflict cu adversarul direct, Gerhard König, iar acesta i-a „scăpat” o palmă. Beckenbauer s-a supărat atât de tare încât și-a schimbat brusc planul și s-a transferat la rivala FC Bayern München. Peste ani, cei doi s-au revăzut, în privat, și au îngropat "securea războiului".
„Dacă aș fi știut atunci ce mare jucător vom rata nu m-aș fi lăsat pradă nervilor. Dar eram niște copii”, avea să povestească König. La Bayern, clubul așa zis „al aristocrației” locale, viitorul Kaiser al fotbalului german a debutat la 18 ani. În prima etapă a turneului de promovare în Bundesliga, pe 6 iunie 1964, contra lui FC St. Pauli.
Meciul a fost câștigat la scor, 4-0, iar el a marcat primul gol oficial în tricoul roș-alb. 1964 avea să fie un an de referință pentru Franz. Atunci a început o lungă colaborare cu managerul Robert Schwan, ce a dăinuit până la trecerea ultimului în neființă. Și tot în acel an a fost selecționat, în premieră, la un lot național.
Însă cu echipa olimpică a Germaniei Federale (RFG) a eșuat în tentativa de a participa la Olimpiadă, fiind învinși de formația similară a celeilalte Germanii, comuniste (DDR).
VIDEO. Documentarul făcut de Bayern Munchen pentru Franz Beckenbauer, la împlinirea vârstei de 75 de ani
Citește și:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”