Articol de Oana Duşmănescu - Publicat marti, 23 aprilie 2024 16:27 / Actualizat marti, 23 aprilie 2024 18:26
O nouă metodă de tratament a comoțiilor provocate de accidentări pe terenul de sport este testată în rugbyul profesionist - casca dublată cu gheață.
Polar Cap reprezintă primul mod de tratament de urgență al acestor feluri de accidentări care poate fi adus chiar lângă teren. E folosit deja de șase cluburi din United Rugby Championship (URC).
Casca are rolul de a răcori capul și gâtul, pe o perioadă între 45 și 60 de minute după o comoție. Acest dispozitiv medical este, de fapt, inventat în Suedia și testat în campionatul profesionist de hochei și țara scandinavă, și și-a demonstrat eficacitatea după un studiu de cinci ani.
„Casca polară”, inovație în cazul accidentărilor
Până acum, cele mai frecvent folosite metode de a contracara efectele nedorite ale cotuziilor la nivelul capului erau repausul mental și fizic. În plus, medicii recomandau revenirea treptată pe teren sau pe patinoar - în cazul jucătorilor de hochei.
Erik Andersson unul dintre aceștia. S-a retras din hocheiul suedez de elită din cauza unor astfel de accidentări și acum este directorul executiv al firmei PolarCool, cea care produce casca dublată cu gheață.
„Deja cunosc diferitele laturi ale unei comoții cerebrale”, spune fostul sportiv. „Cred că ar trebui să ne concentrăm asupra tuturor fațetelor acestei probleme grave a sportivilor și mai ales asupra prevenirii lor.
Cum putem reveni în siguranță la joc, lucru foarte important, și cum putem trata o contuzie la nivel cerebral în faza ei acută? De-acum putem”.
Foștii jucători de rugby sau hochei cunosc pe pielea lor alte metode aplicate de medici în cazul comoțiilor cerebrale: fie găleata cu apă rece și buretele, fie baia în gheață de după joc.
Dar avantejele căștii cu gheață sunt evidente: „PolarCap reduce riscul tremuratului, care poate fi dăunător. E foarte riscant să intri cu totul într-o cadă cu gheață”, spune antreprenorul suedez.
PolarCap from PolarCool on Vimeo.
Michael Dunlop, medic la Edinburgh Rugby, unul dintre cluburile care testează noul dispozitiv cu gheață spune că disfuncțiile metabolice care se petrec în organism după o contuzie sunt mai grave dacă temperatura e mai crescută.
„Comoțiile provocate în timpul unui meci, adică din cauza unor lovituri, sunt mai grave decât orice alt fel de comoție. De aceea de câte ori ne dăm seama că un jucător a suferit o contuzie la cap - și facem asta cu rapiditate în rugby - aveam această cască specială care ne ajută să scădem mai repede temperatura creierului și să reducem astfel riscul posibilelor consecințe ale acestui gen de accidentare gravă”, spune medicul.
Un studiu recent publicat în Journal of Neurotrauma a dovedit faptul că tratamentul poate „reduce simptomele și scurta perioada de revenire pe teren a sportivului accidentat”.
Experimentul cu casca „înghețată” este acum extins la sporturi ca motociclismul și handbalul.
Casca ar putea avea și efecte negative?
„Folosirea căștii cu gheață nu înseamnă că oamenii vor reveni pe teren după a șaptea sau a zecea zi de tratament”, a declarat Dunlop. „Dar va reduce serios simptomele prelungite ale comoțiilor cerebrale”.
Invenția va scurta foarte mult timpul de intervenție și de tratament al sportivului accidentat - în loc să fie pentru prima oară îngrijit pentru o contuzie cerebrală la spital, casca va putea fi folosită aproape instantaneu, la locul accidentării.
Mark Bennett, component al echipei naționale a Scoției, a folosit PolarCap după o comoție suferită în luna martie.
„V-o spun ca jucător, dacă există vreo inovație care ne va ajuta, vă asigurăm că o vom folosi”, a declarat Bennett. „Practicăm un sport de contact, cu riscuri mari, pe care le cunoșteam înainte să încep să joc. Cu cât cercetătorii vin cu mai multe idei și informații, cu atât mai bine”.
Citește și alte știri din sportul internațional:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”