Articol de Sergiu Alexandru - Publicat marti, 04 iunie 2024 10:19 / Actualizat marti, 04 iunie 2024 10:19
România a impresionat în preliminariile prin organizarea defensivă, însă a și arătat că șchiopătă în atac ♦ Selecționerul Edi Iordănescu are posibilitatea de a folosi două sisteme, 4-3-3 sau 4-2-3-1, în ambele urmând a miza pe un atacant central. Cine va fi acela? ♦ În lotul pentru Euro 2024 sunt 4 atacanți centrali, însă în preliminarii doar veteranul Denis Alibec a arătat că poate fi o soluție.
- Citește celelalte 3 analize post cu post:
- PORTAR: Cine e în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”
- APĂRARE: Sudată, dar pregătită pentru EURO? » 3 întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu: chiar nu exista o alternativă autentică?!
- MIJLOC: Campionii din Superligă sau jucătorii din străinătate? » Marile dileme ale lui Edi Iordănescu la mijlocul naționalei României!
16 goluri a marcat România în 10 meciuri în preliminarii. Dintre acestea, 4 au fost marcate de atacanți: Alibec a dat 3, Pușcaș unul. Iar Denis, chiar dacă are 33 de ani, pare că și-a asigurat locul de titular în fața rivalilor George Pușcaș, Daniel Bîrligea și Denis Drăguș.
Ultimul a arătat că e în mare formă în campionatul Turciei (15 goluri în 35 de meciuri), dar selecționerul îl vede ca extremă stânga, pe acest post folosindu-l în preliminarii.
4 atacanți pentru un loc de titular în naționala României
Cel mai probabil, Edi Iordănescu va păstra în lotul final toți cei patru atacanți convocați pentru amicale contra Bulgariei (marți, 4 iunie) și Liechtensteinului (vineri, 7 iunie). Însă doar unul va juca din primul minut, restul vor fi pe bancă. Au fost cazuri în care pe teren s-au aflat două vârfuri, însă Denis Drăguș a fost folosit ca extremă stânga.
Cu cine atacăm la EURO 2024
Denis Alibec
Are 33 de ani și în sezonul recent încheiat a bifat 21 de meciuri pentru Muaither, în Qatar, reușind 5 goluri. Dintre cei patru atacanți, este cel mai experimentat. Și cel mai bun marcator din preliminarii. E un atacant puternic, bătăios, știe să protejeze mingea și are simțul porții, dar jocul său are anumite lacune. Nu excelează la duelurile aeriene și a arătat de multe ori că atunci când nu îi iese jocul se enervează și își pierde concentrarea.
37 de selecțiiși 5 goluri are la echipa națională
George Pușcaș
În vârstă de 28 de ani, Pușcaș a început sezonul în Serie A, la Genoa (8 meciuri, 0 goluri). În iarnă a fost împrumutat la Bari (Serie B), acolo unde a dat un randament mai bun: 4 goluri în 15 meciuri. A fost unul dintre remarcații generației care ajungea în 2019 în semifinalele EURO U21 și părea că va fi un om de bază la naționala mare. Dar nu a devenit încă atacantul pe care îl așteptau „tricolorii”, fiind criticat în dese rânduri pentru prestațiile sale.
11 goluriîn 41 de meciuri are la națională
Daniel Bîrligea
Este surpriza lui Iordănescu, cel care l-a și debutat în preliminarii. În vârstă de 24 de ani, a fost om de bază la CFR Cluj (15 goluri în 46 de meciuri). Dintre cei patru atacanți, Bîrligea e cel care are cea mai puțină experiență la nivel internațional. A bifat 56 de minute în preliminarii, dar nu a impresionat așa cum o face în Superligă.
Denis Drăguș
Împrumutat la Gaziantep (Turcia), Drăguș a avut cel mai bun sezon din carieră. A punctat de 15 ori în 35 de meciuri pentru turci. Și mai are un gol în 6 meciuri în Belgia. Dintre cei 4, e cel mai în formă. Dar are o problemă. Deși în Turcia a jucat doar ca atacant central, selecționerul Edi Iordănescu îl vede mai degrabă ca fiind extremă stânga, post pe care are o concurență serioasă.
POST CU POST
Cât au jucat cei patru în preliminarii
- Denis Alibec – 533 minute / 3 goluri
- George Pușcaș – 270 minute / un gol
- Denis Drăguș – 160 minute // niciun gol
- Daniel Bîrligea – 56 minute / niciun gol
9 selecțiiare Drăguș. A marcat de 2 ori
Putea fi Louis Munteanu o soluție?
La 21 de ani, Louis Munteanu a fost unul dintre remarcații acestui final de sezon în Superligă. Vârful pe care Farul l-a împrumutat de la Fiorentina a marcat de 7 ori în play-off, în 10 meciuri, după ce în sezonul regulat (24 de partide) punctase de 5 ori. Cu toate astea, fotbalistul care are o prezență sub tricolor, a fost lăsat acasă, în locul lui fiind preferat Bîrligea.
Daniel Bîrligea | Louis Munteanu | |
3184 | Minute jucate | 3488 |
15 | Goluri | 12 |
5 | Pase de gol | 4 |
102 (44,1%) | Șuturi pe poartă | 132 (31,8%) |
846 (37,4%) | Dueluri câștigate | 848 (36,1%) |
291 (43,6%) | Dueluri aeriene câștigate | 97 (37,1%) |
125 (41,6%) | Driblinguri reușite | 132 (55,3%) |
Andrei Cristea: „ Depinde dacă Edi Iordănescu se va gândi la ce au făcut atacanții în campionat sau la cine a contribuit mai mult la calificare”
Într-un dialog cu GSP, Andrei Cirstea, fost atacant șI actual antrenor, i-a caracterizat pe cei patru atacanți. Explică ce atu are fiecare și care e principala diferență dintre ei.
„Alibec e un jucător foarte talentat, Edi Iordănescu s-a bazat foarte mult pe el în această campanie. Problema e că nu știm ce ritm de competiție are și la ce nivel e. Dar dacă va fi la potențial maxim, poate fi o surpriză plăcută. Pușcaș e printre cei mai buni marcatori ai naționalei, vine din Serie B.
Bîrligea e o surpriză plăcută a campionatului intern. vine de la CFR Cluj și are un tonus bun. E un jucător de careu, dar care pendulează și în zonele laterale. Îi place să joace cu spatele la poartă, dar atacă și spațiile. Îmi place de el. Are un viitor frumos. Are forță și are execuții. Drăguș a jucat bandă stângă la națională, dar la club e atacant. E un jucător de contraatac. El și Bîriigea sunt de contraatac, în timp ce Alibec e un jucător de atac pozițional, tehnic, care intră mai bine în combinații. Avem soluții bune. Prin forța grupului, cred că putem marca goluri în aceste meciuri.
Pe cine văd. titular? Totul depinde de strategia lui Iordănescu. Depinde dacă se va gândi la ce au făcut atacanții în campionat în ultimele luni sau se va gândi la cine a contribuit mai mult la calificare. Alibec și Pușcaș au jucat mai mult în preliminarii, dar Drăguș și Bîrligea au un tonus mai bun de competiție. E destul de greu de ales.
Cred că Iordănescu se gândește acum doar la prima partidă. Și va alege un atacant care să creeze spații și să facă presing”, a spus Andrei Cristea.
Extremele, gata să dea o mână de ajutor
România poate spera la turneul final și la o mână de ajutor din partea extremelor. Edi are la dispoziție jucători de bandă care au un excelent simț al porții, așa cum au arătat și în campania de calificare.
Fie că vor juca pe aceeași linie cu „nouarul”, fie că vor juca în spatele lor, jucătorii de bandă convocați de Iordănescu reprezintă un atu pentru meciurile din Germania.
Ianis Hagi
Deși la bază evoluează ca mijlocaș central ofensiv, Ianis Hagi poate evolua și în bandă, așa cum a făcut-o de mai multe ori la națională. În vârstă de 25 de ani, Hagi vine la EURO după un sezon dificil, în care a fost împrumutat la Alaves, acolo unde a prins cu greu minute. Însă sub „tricolor” a dat mereu un randament bun, iar acum are șansa să-și arate adevărata valoare.
Dennis Man
Pare că are garantat locul de titular în partea dreaptă a atacului, după sezonul excelent pe care l-a făcut la Parma. La 25 de ani, Man a fost decisiv în obținerea promovării (11 goluri în 32 de meciuri) și pare gata să impresioneze la EURO.
7 goluriare pentru națională, în 22 de partide
Valentin Mihăilă
La fel ca Man, și Valentin Mihăilă (extremă stânga) a ajutat-o pe Parma să promoveze. A dat 6 goluri în 32 de meciuri, având evoluții foarte apreciat. Dar spre deosebire de colegul său, Mihăilă, eroul din egalul cu Elveția (2-2), are concurență serioasă pe post: Florinel Coman.
15 meciuriare Mihăilă pentru națională. A marcat de 4 ori
Florinel Coman
A fost vedeta Superligii. A fost cel mai bun sau printre cei mai buni de la FCSB în aproape fiecare meci și și-a condus echipa spre titlu. Speră să prindă un transfer în străinătate, iar turncul din Germania poate fi decisiv.
A arătat că este un marcator excelent, terminând sezonul cu 18 goluri marcate. Iar în preliminarii a arătat că este disponibil la efort, reușind fiind mereu gata să ajute fundașul stânga pe faza defensivă.
Dezbatere aprinsă: Alexandru Mitriță merita sau nu un loc în lot?
La 29 de ani, Mitriță a fost numărul 1 de la Universitatea Craiova. A dat 16 goluri și 14 pase de gol în 39 de meciuri. Deși e printre cei mai buni din Superligă, Alex a fost „sărit” de Iordănescu, care, așa cum a dezvăluit GSP, l-a supărat pe selecționer prin atitudinea lui.
Eu pot să vorbesc despre Alex, despre talentul lui, despre caracterul lui. Un talent incredibil, un băiat extraordinar, serios. Probabil că nu este cel mai mare luptător în momentele de dificultate.
Cred că pentru el Universitatea Craiova este locul perfect. Este un jucător care trebuie să fie rege acolo unde este și Craiova îi poate oferi asta.
- Răzvan Lucescu, antrenor PAOK
Programul României la EURO 2024
- 17 iunie, ora 16:00: ROMÂNIA – Ucraina (Allianz Arena, Munchen)
- 22 iunie, ora 22:00: Belgia – ROMÂNIA (Rhein Energie, Koln)
- 26 iunie, ora 19:00: Slovacia – ROMÂNIA (Waldstadion, Frankfurt)
VIDEO. Imagini de la antrenamentul României de la Mogoșoaia
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”