GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  ISTORII NEȘTIUTE

ISTORII NEȘTIUTE, EPISODUL 6 O echipă de fotbal poartă un nume inspirat de „opera” lui Stalin, unul dintre cei mai mari criminali ai umanității! Clubul e lider în campionatul țării care a făcut istorie la Euro 2024

Articol de - Publicat duminica, 07 iulie 2024 13:21 / Actualizat duminica, 07 iulie 2024 13:21

Iosif Vissarionovici Stalin, liderul absolut al Uniunii Sovietice în perioada 1933 – 1953, unul dintre cei mai mari criminali din istoria umanității, este definiția răului peste tot în lume. Nu și pentru clubul de fotbal din orașul său natal.

Dila Gori poartă acest nume inspirat de o poezie (!) scrisă de cel care a instaurat unul dintre cele mai represive sisteme totalitare. „Dila” se traduce cu „Dimineață” în limba georgiană.

Stalin a studiat teologia și a scris poezii

Înainte să devină liderul unui sistem totalitar feroce, Stalin, pe numele lui real Iosif Vissarionovici Djugașvili, a studiat la un seminar teologic (!) și era fascinat de poezie.

Greu de crezut, dar așa era în vremea în care publica sub pseudonimul „Soselo” și nu își descoperise latura întunecată a personalității.

Curând și-a dat seama că „moare de foame” cu poezia și a cotit-o la 180 de grade, spre o politică de forță. Atunci a renunțat la „Soselo” și a devenit „Stalin” (omul de oțel). Între timp, tânărul a mai fost și „Koba”, când a preluat numele unui fel de Robin Hood al Georgiei. Când se închipuia un fel de haiduc, lua de la bogați (de la bănci direct), dar nu dădea nimic la săraci, ci ținea toată prada pentru el.

Dictatorul Iosif Vissarionovici Stalin FOTO: Profimedia
Manifestație la care a fost afișat un tablou cu Stalin FOTO: Gulliver
O statuie a lui Stalin din orașul său natal, Gori FOTO: Imago
Sigla clubului Foto: Facebook Dila Gori
Fanii și jucătorii de la Dila Gori, bucurându-se după un succes Foto: Facebook Dila Gori
+11 FOTO

Născut pe 18 decembrie 1878, marele dictator de mai târziu a scris primele poezii la vârsta de 17 ani. Ceva mai târziu s-a orientat spre politică, iar în 1922, la 44 de ani, a devenit Secretarul General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

De aici, se cam știe ce a făcut în plan politic până la decesul său, din martie 1953. Nu e locul aici și nici momentul acum să îi numărăm iar crimele lui și ale regimului lui totalitar. Cert este că numărul victimelor este de ordinul milioanelor!

20de milioane de victime s-ar fi înregistrat în timpul regimului stalinist, conform uneia dintre estimările făcute. Oamenii erau exterminați prin diverse forme: înfometare (Holodomorul din Ucraina), deportări în gulagurile siberiene sau, pur și simplu, execuții directe

O moarte este o tragedie. 1 milion de morți înseamnă statistică
- Iosif Stalin

Dila Gori s-a mai numit și Dinamo

Fotbalul a prins greu în Gori, orașul natal al dictatorului de mai târziu (azi al cincilea ca mărime din Georgia, cu aproape 50.000 de locuitori). Dar în 1949 s-a înființat „Dila” Gori, adică „Dimineața” Gori, nume inspirat de poezia scrisă cu zeci de ani în urmă de Stalin.

Până în 1961, Dila a jucat sub numele Dinamo. Asta pentru că începuse și marea „destalinizare” din epoca lui Nikita Hrușciov. Poezia încă mai apărea în manuale, dar fără autor. Sau doar cu pseudonimul autorului, „Soselo”.

Clubul a evoluat până în 1990 în diverse ligi locale din Republica Sovietică Socialistă Gruzină, cum se numea oficial statul acesta cât timp a făcut parte din URSS. În prima ligă sovietică n-a ajuns niciodată.

Din Georgia, în campionatul sovietic au apărut în perioada 1936 – 1991 doar Dinamo Tbilisi, Torpedo Kutaisi, Spartak Tbilisi, Guria Lanchhuti și Lokomotiv Tbilisi. Dila Gori a prins doar câteva sezoane în liga secundă sovietică, unde a promovat în 1969.

După înființarea campionatului Georgiei, în 1990, Dila Gori a devenit o prezență constantă în prima divizie.

Dila Gori - primul titlu, în 2014-2015

Întâiul mare succes al celor de la Dila Gori a venit în sezonul 2014 – 2015, când roș-albaștrii au câștigat primul și singurul, deocamdată, titlu de campioană. Cei de la Dila au mai avut un loc 2, în ediția 2012-2013, și alte 6 prezențe pe locul 3 la finalul sezonului. La acestea se mai adaugă și Cupa Georgiei, din 2012.

2trofee are Dila Gori în palmares: un tilu de campioană a Georgiei și o Cupă

Dila Gori a jucat destule sezoane și în cupele europene, strângând 28 de meciuri, dintre care 10 victorii și 15 eșecuri. Printre adversari i-au fost Partizan Belgrad, Hajduk Split, Rapid Viena, Maritimo Funchal și APOEL Nicosia.

Acum e liderul campionatului!

Campionatul Georgiei se desfășoară după sistemul „sovietic”, primăvară – toamnă. În primul eșalon sunt doar 10 echipe, iar sistemul este cu patru tururi, ca să se ajungă la un număr mulțumitor de etape, adică 36.

După primele două tururi, adică 18 runde, Dila Gori este lider, cu 39 de puncte, fiind urmată de Torpedo Kutaisi, cu 35 de puncte. Dinamo Tbilisi, cea mai titrată echipă din Georgia, este abia pe locul 5, cu numai 22 de puncte! La 17 în urma liderului, după doar 18 etape.

Cu toate că merge „ceas” în campionat, Willy Sagnol, selecționerul Georgiei, n-a chemat în lotul pentru Euro 2024 niciun jucător de la Dila Gori.

Dila nu vrea să renunțe

În Georgia, clubul Dila Gori nu este foarte apreciat. Nici faptul că în Gori cultul marelui Stalin este prezent peste tot, prin numele acordat celui mai mare bulevard, prin cea mai mare statuie etc.

Georgia ar vrea să „îngroape” imaginea celui mai celebru gruzin din istorie. Nu și locuitorii din Gori și, cu atât mai puțin, fanii formației Dila Gori, foarte mândri de „ADN-ul” clubului.

Stadionul din Zabrze a purtat numele „Adolf Hitler”

Nu doar Stalin a fost „sursă de inspirație” pentru lumea fotbalului, ci și Adolf Hitler, un alt dictator criminal care nu mai are nevoie de prezentări ample, a fost „cinstit”. Stadionul din Zabrze, casa celor de la Gornik (Minerul), s-a numit de la inaugurare, din 1934, și până în 1946 „Stadionul Adolf Hitler”. Din 1964 și până în 2005, stadionul s-a numit simplu „Gornik”, iar din 2005 a primit numele unui fotbalist legendar local, Ernest Pohl. Acum „Arena Zabrze” e în reconstrucție.

Gornik este a doua cea mai titrată echipă din Polonia, cu 14 titluri, după Legia Varșovia, care are 15 trofee. Mai mult, Gornik Zabrze este singura echipă din Polonia care a ajuns în finala unei competiții europene, Cupa Cupelor, în ediția 1969 – 1970. Finala Manchester City – Gornik s-a terminat cu victoria englezilor cu 2-1. Toate aceste succese s-au obținut pe stadionul numit cândva „Adolf Hitler”.

Un alt stadion care a purtat infamul nume „Adolf Hitler” este arena din Stuttgart. Aceasta a fost botezată cu numele teribilului dictator în perioada 1933 - 1945. Acum, noua arenă construită pe locul vechiului „Adolf Hitler” găzduiește meciuri de la Campionatul European din 2024.

12ani (1933 - 1945) stadionul din Stuttgart s-a numit „Adolf Hitler”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (8)
valentindragobete
valentindragobete  •  08 Iulie 2024, 11:59
Postat de parpalache pe 08 Iulie 2024, 11:33

Te ințeleg,dar nu Stalin-care a devenit„tatucul”URSS in 1924-dupa moartea lui Lenin-a inființat Ucraina și nici RSS Ucraina!Pentru ca in 1918-la destramarea Imperiului Țarist-multe foste gubernii țariste și-au proclamat independența:Polonia,Finlanda,țarile baltice,Ucraina,Basarabia(!)...Iar Ucraina era (re)vindicativa inca din 1918-având pretenții asupra...Basarabiei(careia ii oferea autonomia-dar numai in granițele actuale)și a unor regiuni din Rusia propriu zisa(Smolensk)!Iar in sud ,toate teritoriile foste ale Hanatului tatarilor din Crimeea- inclusiv... Kuban,cu Novorosiisk și Krasnodar!Stalin a fost cel care a creat...Kazahstan-in 1935-care intr-adevar niciodata nu avusese un stat propriu(cum de altfel nici Finlanda,Estonia,Letonia și Bielorusia)!

Chapeau

parpalache
parpalache  •  08 Iulie 2024, 11:39
Postat de anti_fcsb_bayern_real_juve pe 07 Iulie 2024, 13:44

Clubul ala trebuie ras de pe fata pamintului, Stalinul e cel mai mare criminal din istoria omenirii care bineinteles a scapat nepedepsit.

Am vazut multe documentare BBC despre Georgia și in toate se menționa(cu ințelegere),ca in Georgia cultul lui Stalin e viu!Inclusiv autoritațile socotindu-l erou național!Legenda neagra despre el a fost pusa in circulație in razboiul rece-dar pâna atunci-de ex.președintele Truman vorbea despre Stalin cu simpatie:„Joe?!E un bunic- care se joaca cu nepoții pe genunchi”!

parpalache
parpalache  •  08 Iulie 2024, 11:33
Postat de valentindragobete pe 07 Iulie 2024, 14:58

Deci Stalin a fost un fel de părinte cu poezia lui pentru "Dinamo", dar ce nu spune autorul articolului a cărei relevanță este cam greu este cam greu de înțeles pentru cei care nu traiesc în Gruzia este faptul că Stalin s-a confirmat în "părintele popoarelor" transformând într-un stat ceva ce nu a existat niciodată așa până la începutul anilor '90! El, Stalin, fost cel care o înființat RSS Ucrainiană adăugând ulterior și teritorii aparținând altor state din afara URSS, ca Romania, Ungaria, Slovacia sau Polonia. Sigur nu discut teritoriile furate Rusiei acest proces fiind o problema stric sovietică, concluzia fiind una singura: fără Stalin și mai târziu fără "interesele geostrategi" și nici numai ale altora, Ucraina nu exista !

Te ințeleg,dar nu Stalin-care a devenit„tatucul”URSS in 1924-dupa moartea lui Lenin-a inființat Ucraina și nici RSS Ucraina!Pentru ca in 1918-la destramarea Imperiului Țarist-multe foste gubernii țariste și-au proclamat independența:Polonia,Finlanda,țarile baltice,Ucraina,Basarabia(!)...Iar Ucraina era (re)vindicativa inca din 1918-având pretenții asupra...Basarabiei(careia ii oferea autonomia-dar numai in granițele actuale)și a unor regiuni din Rusia propriu zisa(Smolensk)!Iar in sud ,toate teritoriile foste ale Hanatului tatarilor din Crimeea- inclusiv... Kuban,cu Novorosiisk și Krasnodar!Stalin a fost cel care a creat...Kazahstan-in 1935-care intr-adevar niciodata nu avusese un stat propriu(cum de altfel nici Finlanda,Estonia,Letonia și Bielorusia)!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează