Articol de Oana Duşmănescu - Publicat vineri, 26 iulie 2024 12:19 / Actualizat vineri, 26 iulie 2024 13:54
Americanul Caeleb Dressel, de șapte ori medaliat cu aur olimpic, alimentează scandalul de dopaj din rândul înotătorilor chinezi, spunând că nu are deloc încredere în WADA și în felul în care aceasta a gestionat acest caz.
În 2021, 23 de sportivi chinezi au fost testați pozitiv la trimetazidină (TMZ), dar WADA a acceptat explicațiile aduse de reprezentanții acestora, care au dat vina pe mâncarea contaminată pe care înotătorii ar fi consumat-o într-un stagiu de pregătire.
Întrebat dacă are încredere în autoritățile care reglementează antidopingul, Caeleb a dat un răspuns direct: „Nu, deloc. Nu cred că ni s-au prezentat suficiente dovezi despre felul în care a fost gestionat acest caz ”.
Povestea a devenit publică doar mulțumită publicației New York Times și postului german de televiziune ARD-1, care, în luna aprilie 2024, fapt care i-a făcut pe sportivi și pe reprezentanții diverselor organisme sportive internaționale să se întrebe dacă Agenția Mondială Antidoping (WADA) s-a ocupat, într-adevăr, cu seriozitate de acest caz.
WADA - acuzată că nu a investigat deloc dosarul celor 23 de înotători chinezi dopați
Agenția antidoping din Statele Unite ale Americii a adus critici înverșunate oficialilor WADA, punând la zid decizia acesteia de a accepta concluziile trase de anchetatorii chinezi.
Aceștia au conchis că TMZ a ajuns în organismele celor 23 de înotători din cauza contaminării alimentelor provenite din bucătăria unui hotel, deși nu a fost niciodată publicată vreo probă care să susțină această teorie.
La începutul lunii iulie, WADA a declanșat o investigație, prin care a încercat să-și dovedească nevinovăția și să arate lumii întregi că nu a greșit permițându-le înotătorilor chinezi să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo (2021).
Ieri însă, Hajo Seppelt, jurnalist ARD, a susținut că investigația WADA este absolut inadecvată.
Seppelt spune că WADA nu i-a intervievat pe sportivii chinezi implicați și nici nu a verificat postările acestora de pe rețelele de socializare din 2021 care sugerau că nici măcar nu fuseseră cazați cu toții la același hotel.
The Guardian scrie că 11 dintre cei 23 de înotători care au descoperiți pozitiv la TMZ vor concura la Jocurile Olimpice de la Paris.
FBI-ul a intrat pe fir și anchetează lipsa de implicare a WADA în cazul de dopaj colectiv din China
Scandalul de dopaj este investigat și de FBI, care are dreptul de a ancheta astfel de controverse la nivel mondial grație Legii Rodchenkov, care a intrat în vigoare după acuzațiile de dopaj instituționalizat care au cutremurat sportul din Rusia, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Sochi, din 2014.
Witold Banka, președintele WADA, a declarat că acest act va fi redezbătut luna viitoare, „pentru a se verifica dacă această legislație se aliniază cu codul antidoping la nivel mondial”.
Asta ar putea însemna că Agenția antidoping a SUA (USADA) ar putea fi declarată neconformă cu regulile WADA. Acest lucru ar putea duce la unele măsuri disciplinare, inclusiv la pierderea dreptului de a găzdui alte ediții ale Jocurilor Olimpice de către SUA.
SUA ar putea pierde organizarea JO de iarnă din 2034
De altfel, Comitetul Internațional Olimpic a transmis SUA că trebuie să susțină WADA în postura de lider global al luptei împotria dopajului sau riscă să piardă organizarea JO de iarnă din 2034, competiție a cărei găzduire revine orașului Salt Lake City.
Președintele Comitetului Olimpic și Paralimpic al SUA, Gene Sykes, a recunoscut că disputa dintre WADA și USADA a creat, de-a lungul timpului, controverse din ce în ce mai mari.
La Paris, Banka a admis și el că WADA nu poate garanta că Jocurile Olimpice de la Paris vor fi cele mai „curate” din toate timpurile din punctul de vedere al practicilor de doping.
WADA: „Mereu va exista cineva care va încerca să se dopeze”
„Nu e rolul nostru să ne asigurăm de asta”, a adăugat acesta. „E evident că nu vom puteam elimina niciodată dopingul din sport. Întotdeauna va exista cineva care va dori să trișeze”.
Nici alți înotători de top nu sunt convinși de faptul că WADA e suficient de implicată în problemele din sport.
Australianul Zac Stubblety-Cook și-a exprimat și el îndoielile. „Cred într-un sport curat și sper că această ediție a Jocurilor Olimpice va fi una curată.
Cred că nu contează atât de mult țara din care proveneau cei 23 de dopați, ci mai degrabă un sistem care, în cele din urmă, a eșuat. Acesta este purul adevăr”.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”