SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

ANALIZĂ GSP România, locul 23 în clasamentul pe medalii, progres față de edițiile recente » Ce se întâmplă însă în ultimele zile de concurs olimpic de 20 de ani încoace?

Echipajul feminin de 8 plus 1 al României, medaliat cu aur la Paris 2024 Foto: Raed Krishan
Echipajul feminin de 8 plus 1 al României, medaliat cu aur la Paris 2024 Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 11 august 2024 20:46 / Actualizat duminica, 11 august 2024 22:02

Delegația României a totalizat la Paris 2024 9 medalii, un bilanț superior ultimelor trei ediții ale Jocurilor Olimpice și un semn bun pentru ce urmează. Spre finalul celei mai mari competiții polisportive din lume distincțiile s-au împuținat, unele sporturi istorice dispărând de pe podiumuri.

România a încheiat Jocurile Olimpice de la Paris cu un bilanț mai bun decât la precedentele trei ediții, cucerind 9 medalii, dintre care trei de aur, patru de argint și două de bronz. Patru sporturi au cotizat pentru acest total: înot, canotaj, haltere și gimnastică, în ordinea obținerii lor.

Și aproape toate – mai puțin Mihaela Cambei la haltere și Ana Bărbosu la gimnastică – au venit în prima parte a cele mai mari competiții multisportive a planetei.

Șefii sportului românesc remarcă progresul

„Nu știu ce ne va rezerva 2028, dar, până atunci, să ne bucurăm de succesul sportivilor noștri, pentru că, așa cum știți, când am plecat de acasă am zis că-mi doresc enorm de mult ca România să scape de acel loc 46 pe care s-a situat la Jocurile Olimpice de la Tokyo și iată că astăzi ne bucurăm că suntem pe acest loc 20”, a spus președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, la evenimentul care a marcat închiderea Casei României de la Paris.

„Este o performanță mare pentru România și se datorează doar sportivilor noștri, tehnicienilor noștri, muncii lor, muncii federațiilor, care au stat în spatele lor ca să le asigure tot ce au nevoie”, a punctat cvintupla campioană olimpică. Între timp, România și-a aflat locul final în ierarhia națiunilor și acesta este 23.

Exact cu 23 de poziții peste poziționarea de la Tokyo 2020, una la egalitate cu Venezuela, și cu 24 peste cea de la Rio de Janeiro 2016.

„De la Sydney 2000, sportul românesc a avut o curbă descendentă. În 2020, la Tokyo, am spus că ăsta va fi pragul sub care nu vom accepta ca România să mai fie vreodată, cu patru medalii la Jocurile Olimpice. Este pentru prima dată când România are o creştere importantă. Am avut un obiectiv pe care am reuşit să-l depăşim puţin”, a declarat, la rândul său, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 - foto: Raed Krishan / GSP
David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 - foto: Raed Krishan / GSP
David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 - foto: Raed Krishan / GSP
David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 - foto: Raed Krishan / GSP
David Popovici, AUR olimpic la 200 de metri liber - Jocurile Olimpice 2024 - foto: Raed Krishan / GSP
+40 FOTO

Sydney 2000 a fost, într-adevăr, una dintre cele mai productive ediții pentru „tricolori”, cu 11 medalii de aur și 26 în total, a doua cea mai valoroasă după vârful de la Los Angeles 1984, când s-au adunat 53 de prezențe pe podium, între care 20 pe prima treaptă.

Atena 2004 a acuzat semnele unui declin, însă a rotunjit până la urmă o performanță valoroasă. De la Beijing, alunecarea a devenit aproape vertiginoasă, ajungându-se la prăpăstiile de la Rio și Tokyo. Care ar fi o explicație la vedere, fără ramificații și profunzimi care ar întregi, cu siguranță, tabloul sportului românesc actual?

Se poate observa că, după Atena, cu o singură excepție, Rio 2016, delegația României nu a mai obținut medalii în ultimele zile ale Jocurilor Olimpice. La Tokyo chiar niciuna în săptămâna finală de concurs.

Declinul unor sporturi de tradiție și cu total istoric al medaliilor

Iar acest lucru s-a produs pentru că unele sporturi cu mare tradiție nu au mai atins aceleași performanțe ca în deceniile anterioare.

- Atletismul a reușit cea mai recentă medalie la Beijing 2008, Constantina Diță aur la maraton, însă atunci proba s-a disputat mai devreme, la startul întrecerilor de profil. La Atena 2004, urcau pe podium în a doua parte a Jocurilor Ionela Tîrlea și Marian Oprea, ambii argint la 400 mg, respectiv, triplusalt, și regretata Maria Cioncan, bronz la 1.500 m. De atunci, nicio medalie pentru sportul care e pe locul 3 all-time pentru România, cu 35 de medalii – 11 de aur.

România, locul 23 în clasamentul pe medalii, progres față de edițiile recente » Ce se întâmplă însă în ultimele zile de concurs olimpic de 20 de ani încoace?
Marian Oprea cu medalia olimpică de argint de la Atena 2004 Foto: Cristi Preda

- Boxul a obținut, tot la Atena, medalie prin Ionuț Gheorghe, bronz la categoria 64 kg, după care nu a mai livrat vreo distincție, deși în vremuri mai vechi era unul dintre sporturile cele mai productive, cu 25 de medalii în total: una de aur, 9 de argint și 15 de bronz.

- Kaiac-canoe, de asemenea un sport cu contribuție imensă, 34 de medalii, dintre care 10 de aur, de-a lungul timpului, nu a mai urcat de podium din 2000, de la titlul cucerit de Florin Popescu, actualul antrenor, și Mitică Pricop la canoe-2 1.000m. Au existat speranțe anul acesta, prin Cătălin Chirilă, campion european și mondial, dar și în 2012, când Alexandru Dumitrescu și Victor Mihalachi erau, la rândul lor, laureați ai lumii și ai continentului.

România, locul 23 în clasamentul pe medalii, progres față de edițiile recente » Ce se întâmplă însă în ultimele zile de concurs olimpic de 20 de ani încoace?
Cătălin Chirilă, locul 1 în finala B la canoe-1 1000 de metri. Foto: Raed Krishan

- Luptele reprezintă excepția, cu medalia de bronz câștigată de Albert Saritov la stilul liber, categoria 97 kg, în chiar ultima zi de concurs a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro 2016. Înainte însă, nu se mai urcase pe podium de la Barcelona 1992, de la bronzul lui Ioan Grigoraș la 130 kg, stilul greco-roman, deși Gheorghiță Ștefan a primit medalia de bronz pentru Beijing 2008 la 74 kg, liber, la 4 ani distanță, în urma descalificării uzbekului Soslan Tigiev. Per total, luptele sunt pe locul 5 în istoria olimpică a României, cu 34 de medalii, dintre care 7 de aur.

Absența acestor discipline de pe panoul medaliilor, la care se adaugă gimnastica, deși este programată la început, însă reprezintă sportul care a adus cele mai multe prezențe de podium României, 73, 25 de aur, furnizează o explicație a declinului.

Canotajul și înotul în frunte. Ce urmează pentru Los Angeles 2028?

La Paris 2024, a punctat masiv canotajul, al doilea sport istoric, cu 36 de medalii în total, aducând acum două de aur și trei de argint. Urmează înotul, cu excepționalul David Popovici, un star al sportului său la nivel mondial în probele cele mai urmărite. Apoi halterele, cu ambițioasa Mihaela Cambei, și gimnastica, revenind în palmares cu un bronz obținut însă după apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și într-un context complex.

Pentru un Los Angeles 2028 superior, este nevoie ca și alte sporturi să contribuie. Cu excepții sau în urma unui program riguros de dezvoltare, precum cel de la canotaj. Pentru că lumea nu stă pe loc. Tot mai multe țări intră în luptele pentru podium, concurența e ascuțită precum cea mai fină lamă, iar România trebuie să fie acolo. Altfel nu se poate!

Paris 2024 (26 iulie – 11 august)

  • Locul 23 în clasamentul pe medalii
  • 9 medalii: 3 – 4 – 2
  • 29 iulie » David Popovici – înot, aur 200 m liber
  • 31 iulie » David Popovici – înot, bronz 100 m liber
  • 1 august » Andrei Cornea, Marian Enache – canotaj, aur dublu vâsle
  • 1 august » Ancuța Bodnar, Simona Radiș – canotaj, argint, dublu vâsle
  • 2 august » Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu – canotaj, argint, dublu rame
  • 2 august » Ionela Cozmiuc, Gianina van Groningen – canotaj, argint, dublu vâsle cat. ușoară
  • 3 august » Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu - canotaj, 8+1 feminin
  • 7 august » Mihaela Cambei – haltere, argint cat. 49 kg
  • 10 august » Ana Bărbosu – gimnastică, bronz sol (atribuită în urma apelului la TAS)
România, locul 23 în clasamentul pe medalii, progres față de edițiile recente » Ce se întâmplă însă în ultimele zile de concurs olimpic de 20 de ani încoace?
Andrei Cornea și Marian Enache, AUR FABULOS la dublu vâsle / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Tokyo 2020 (24 iulie – 9 august)

  • Locul 46 în clasamentul pe medalii
  • 4 medalii: 1 – 3 – 0
  • 24 iulie » Ana Maria Brânză argint – scrimă, spadă individual
  • 28 iulie » Ancuța Bodnar, Simona Radiș aur – canotaj, dublu vâsle
  • 28 iulie » Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari – canotaj, argint 4 rame
  • 29 iulie » Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă – canotaj, argint dublu rame

Rio de Janeiro 2016 (5 – 21 august)

  • Locul 47 în clasamentul pe medalii
  • 4 medalii: 1 – 1 – 2
  • 11 august » Ana Maria Brânză, Simona Gherman, Simona Pop, Loredana Dinu – scrimă, aur spadă echipe
  • 12 august » Horia Tecău, Florin Mergea – tenis, argint dublu
  • 13 august » Mădălina Bereș, Andreea Boghian, Adelina Boguș, Roxana Cogianu, Iuliana Popa, Laura Oprea, Mihaela Petrilă, Ioana Strungaru, Daniela Druncea – canotaj, bronz 8 plus 1 rame
  • 21 august » Albert Saritov – lupte, bronz, 97 kg stilul liber

Londra 2012 (27 iulie – 12 august)

  • Locul 31 în clasamentul pe medalii
  • 7 medalii: 2 – 4 – 1
  • 28 iulie » Alina Dumitru – judo, argint cat. 48 kg
  • 30 iulie » Alin Moldoveanu – tir, aur pușcă aer comprimat 10 m
  • 30 iulie » Corina Căprioriu – argint, judo cat. 57 kg
  • 31 iulie » Diana Bulimar, Diana Chelaru, Larisa Iordache, Sandra Izbașa, Cătălina Ponor – gimnastică, bronz echipe
  • 3 august » Rareș Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alexandru Sirițeanu – scrimă, argint sabie echipe
  • 5 august » Sandra Izbașa – gimnastică, aur sărituri
  • 7 august » Cătălina Ponor – gimnastică, argint, sol
România, locul 23 în clasamentul pe medalii, progres față de edițiile recente » Ce se întâmplă însă în ultimele zile de concurs olimpic de 20 de ani încoace?
Alin Moldoveanu, campion olimpic la Londra 2012 Foto: Raed Krishan (Londra)

Beijing 2008 (8 – 24 august)

  • Locul 18 în clasamentul pe medalii
  • 9 medalii: 4 – 1 – 4
  • 9 august » Alina Dumitru – judo, aur cat. 48kg
  • 12 august » Mihai Covaliu – scrimă, bronz sabie individual
  • 12 august » Andreea Acatrinei, Gabriela Drăgoi, Andreea Grigore, Sandra Izbașa, Steliana Nistor, Anamaria Tămârjan – gimnastică, bronz echipe
  • 13 august » Ana Maria Brânză – scrimă, argint spadă individual
  • 16 august » Constantina Diță – atletism, aur maraton
  • 16 august » Georgeta Andrunache, Viorica Susanu – canotaj, aur dublu rame
  • 17 august » Sandra Izbașa – gimnastică, aur sol
  • 17 august » Constanța Burcică, Viorica Susanu, Rodica Șerban, Eniko Barabas, Simona Mușat, Ioana Papuc, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Elena Georgescu – canotaj, bronz 8 plus 1 rame
  • 20 august (acordată pe 18 noiembrie 2016) » Gheorghiță Ștefan – lupte, bronz cat. 74 kg stilul liber

Alte ediții notabile

  • Atena 2004 (13 – 29 august)
  • Locul 14 în clasamentul pe medalii
  • 19 medalii: 8 – 5 – 6
  • Sydney 2000 (15 septembrie – 1 octombrie)
  • Locul 11 în clasamentul pe medalii
  • 26 de medalii: 11 – 6 – 9
  • Cea mai bună poziționare
  • Los Angeles 1984 (28 iulie – 12 august)
  • Locul 2 în clasamentul pe medalii
  • 53 de medalii: 20 – 16 – 17
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Rednic a făcut scandal cu arbitrul la finalul meciului: „Ai dat prea ușor penalty, abia așteptai să cadă!”. A continuat tirada și la flash-interviu: „Au căzut în capcană și cei de la VAR, și el”
Superliga
Mircea Rednic a făcut scandal cu arbitrul la finalul meciului: „Ai dat prea ușor penalty, abia așteptai să cadă!”. A continuat tirada și la flash-interviu: „Au căzut în capcană și cei de la VAR, și el”
Mihai Stoica a ieșit la atac după ce a văzut lotul lui Lucescu: „Fotbalul nu e așa simplu cum pare”
Nationala
Mihai Stoica a ieșit la atac după ce a văzut lotul lui Lucescu: „Fotbalul nu e așa simplu cum pare”
Declaraţii halucinante ale portarului de la UTA: „Eu am 70 de intervenţii, dar colegii nici nu ajung la poartă!
Superliga
Declaraţii halucinante ale portarului de la UTA: „Eu am 70 de intervenţii, dar colegii nici nu ajung la poartă!"

Top alimente care ne pot îmbunătăți viața sexuală, de la Cristian Mărgărit, nutriționist cu o experiență de peste 20 de ani: „În loc să căutăm să creștem testosteronul, mai bine eliminăm lucrurile care îl scad”

Nici Hagi, nici Balaci, nici Dobrin! » Fotbalistul român pe care Trică îl declară GOAT: „Pentru mine, a fost cel mai mare, cel mai MARE!”


Comentarii (7)
doublem
doublem  •  12 August 2024, 19:06
Postat de CrisJTI pe 12 August 2024, 11:59

Sarbii au avut delegatie mai mare pentru ca ei mereu s-au bazat pe sporturile de echipa, vezi polo si baschet. Noi mai mereu am fost buni la sporturile individuale, exceptie barcile 8+1.

Foarte corect doar că nu e vina noastră pentru strategia sportivă a Serbiei. Și pe vremea Iugoslaviei socialiste aveau baza în echipe și ne clasam mereu în fața lor la JO la general. Noi am găsit nișa asta cu canotajul, îi pregătim la un nivel nebun și uite că 9 bărci au intrat în finală. Sârbii n-au calificat 9 sporturi de echipă la JO. Numărul de bărci într-o probă de canotaj e egal sau mai mic decât numărul echipelor din sporturile de echipă și la canotaj concurență pentru medalii e mai mică. Deja un avantaj pentru noi că pornim cu gândul că pe mulți îi batem sigur. La jocuri sportive e mult mai greu. Strategia noastră e mai bună.

CrisJTI
CrisJTI  •  12 August 2024, 11:59
Postat de doublem pe 12 August 2024, 09:30

Serbia a avut delegație mai mare (112). Pentru noi au participat doar 96 de sportivi dar chiar și dacă îi numeri pe cei nefolosiți tot a lor a fost mai numeroasă. Și cum ai spus și tu, sârbii și bulgarii au luat mai puține medalii clasându-se mai jos. De data asta.

Sarbii au avut delegatie mai mare pentru ca ei mereu s-au bazat pe sporturile de echipa, vezi polo si baschet. Noi mai mereu am fost buni la sporturile individuale, exceptie barcile 8+1.

doublem
doublem  •  12 August 2024, 09:45

Analiza e bună, noi avem probleme mari cu săptămâna a doua. Atletismul se mai repară sau poți să speri dar la lupte, box renunțați la speranțe. Și în absența rușilor s-a găsit cine să-i "moștenească" (Iran, Uzbekistan, Kârgâzstan). Acolo nu mai iei medalie decât bine pregătit, agresiv (asta dacă nu te descalifică) sau prin noroc (vezi culoarul concurentului din Capul Verde la box). La lupte, arbitrul announcer avea un ton al vocii când respingea challenge-ul de parcă te trimitea la ghilotină. Și multe alte detalii care nu s-au discutat. La kaiac-canoe avem acum o bază bună la Bascov din câte am înțeles. Dar rezultatele au luat-o în jos sau cel puțin pe partea de kaiac. Acum când ai condiții bune ai ajuns la concluzia că niciun echipaj de kaiac nu merită trimis la campionatele europene. Trimis, că nu e pe calificare și probabil chiar nu merita. În rest ce să speri în săptămâna a doua - sporturi de echipă? Fiți serioși nu ne pricepem și deja am trăit ultima participare olimpică la handbal în 2016.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează