OPINII  »  ROMÂNIA

Românii, iarba rea și provincia primitoare

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat joi, 12 septembrie 2024 16:40 / Actualizat joi, 12 septembrie 2024 16:47

Ni s-a transmis că în Ghencea terenul a fost rău din cauza căldurii. Chiar dacă vremea se mai răcorește, echipa națională va trebui să mai și plece din Capitală.

De câteva zile, cel mai criticat jucător al echipei naționale în meciul cu Lituania a fost gazonul. Dacă ar fi putut, Lucescu l-ar fi schimbat în minutul doi, chiar dacă iarba se accidentase încă de la încălzire. Lipsa de randament a suprafeței de joc din Ghencea se văzuse încă de la FCSB-LASK și devenise supărătoare pentru cei care au avut răbdare să se uite, câteva zile mai târziu, la un meci de divizia secundă dintre CSA Steaua și FCU Craiova.

Pedologia salvează România

Iarba din Ghencea e a statului, adică bunul nostru, al tuturor. De îngrijirea ei se ocupă o firmă privată, care încasează pentru asta bani publici, în cazul de față, departamentali.

Și după ce toată lumea arată cu degetul neajunsul gazonului, vine cineva din partea firmei (nu contează nici numele persoanei, nici al societății, și nu din vreun scrupul privind posibila publicitate mascată), adică un specialist, care ne explică doct că terenul a fost prost pentru că afară a fost cald. Umiditate, arșiță, temperatură în sol, climatologie, pedologie.

Cu cât vii cu mai mulți termeni de specialitate, cu atât aiurești mai mult omul. Care trebuie să priceapă odată pentru totdeauna că nu te poți pune cu natura și dacă afară e cald, e musai să jucăm fotbal printre hârtoape. Așa e când contribuabilul plătește, statul oferă și privatul clientelar încasează fără să-și facă treaba. În asemenea situații, beneficiarul, adică statul, tace semnificativ, penru că n-ar avea ce să mai spună.

Românii, iarba rea și provincia primitoare
România - Lituania / foto Raed Krishan (GSP)

Stadioanele ultimilor ani

Terenul de pe Ghencea a fost groaznic, pe Arena Națională vor avea loc reabilitări după vreo trei luni de concerte. În București ar mai fi Giuleștiul, dar e cam mic. Așa că Mircea Lucescu nu numai că agreează, dar și promovează ideea ca echipa națională să meargă în provincie.

Ar fi în primul rând Craiova și Clujul. Care au stadioane (orașul ardelean chiar două), aeroport internațional, hoteluri la standardele impuse de UEFA. Ar mai fi și Sibiul, și Aradul, și Ploieștiul, în ultimii ani s-au construit stadioane, și chiar dacă ele n-au cine știe ce capacitate, nici nu-ți trebuie zeci de mii de locuri pentru meciuri cu Kosovo sau cu Cipru.

Suceava, Târgu Mureș, Hunedoara, gazdele din alte vremuri

Ne aducem aminte cum în mandatul său din urmă cu patru decenii Lucescu a jucat meciuri oficiale la Craiova (cu Turcia), la Timișoara (cu Finlanda) și la Hunedoara (cu Cipru). Amicalele „le-a răspândit pe tot cuprinsul țării”, ca să preluăm exprimarea acelei epoci. Un meci cu Japonia la Suceava, într-un oraș care pe vremea aceea nu depășise stadiul Diviziei B.

Unul pentru Boloni, cu Turcia, la Târgu Mureș, când Loți a și dat gol direct din corner. Altul cu China la Buzău, pentru că acolo se retrăsese Dudu Georgescu pe final de carieră.

Au mai fost și Iașiul, și Constanța, cu meciurile echipei naționale blocând practic orașele acelea, cu zeci de mii de oameni venind să-i vadă pe viu pe idolii lor, într-o vreme în care fotbalul n-avea nevoie de explicațiile pedologice sau climatologice ale unor „intelectuali” care vin să ne spună că vara e cald.

Citește și:
Gigi Becali a făcut anunțul » Și-a găsit atacant: „E eliberat” + A fost golgheter în Superliga
Superliga
Gigi Becali a făcut anunțul » Și-a găsit atacant: „E eliberat” + A fost golgheter în Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Fostul jucător de la FCSB, erou în Arabia Saudită! A marcat golul victoriei în minutul 100!
Campionate
Fostul jucător de la FCSB, erou în Arabia Saudită! A marcat golul victoriei în minutul 100!

Comentarii (10)
eugenrc
eugenrc  •  13 Septembrie 2024, 13:00
Postat de OlteanuMarian pe 12 Septembrie 2024, 18:40

Vai...instinctul lui Buzarin ii spune ca trebuie sa l sprijine pe Lucescu si sa injure pe cei cu gazonul ...Aline se facea ca gazonul se inclinase tot intro parte ...

In opinia mea chiar trebuie sa-i injure pe aia cu gazonul. La suma pe care o incaseaza pentru intretinerea lui ar trebui sa-i injuram noi toti . Pe perioada campionatului european au avut tot timpul sa-l regenereze si sa aiba grija de el. Dar asa se intampla can e vorba de bani din buzunarul tuturor. Nu-i pasa nimanui, nu doare, nu simte nimeni ca a fost furat. Dezmatul pe banul public va continua linistit pana cand vor incepe sa doara cu adevarat taxele si impozitele.

Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  13 Septembrie 2024, 12:52

Daca ar fi sa ne referim la starea gazonului in modul de fata, stadioanele din Ploiesti si cel al CFR-ului nu corespund; chiar si cel al Arenei din Cluj ar fi la limita, desi arata mai bine decat dupa alte editii ale festivalului pentru adolescenti! O remarca: oricat de atenti ar fi jurnalistii la starea stadioanelor, tot nu remarca un detaliu supefiant, si anume ca doar stadioanele din Sf. Gheorghe si Cluj (cel cu Untold) au toate scaunele rabatabile! In schimb, in Polonia, Ungaria si chiar in Croatia si Sebia (ultimele 2 tari cu mult mai putine arene moderne decat noi), toate noile stadioane au scaune rabatabile!

Draconian
Draconian  •  13 Septembrie 2024, 12:06

Spania, Portugalia, Italia, sudul Frantei etc sînt de zece ori mai calduroase, acolo e seceta tot timpu dar cum se face gazonu lor e perfect, haideti sa facem si noi ca ei, firmele care pun gazonu lor sa vina si la noi... si gata am rezolvat-o, noi daca stim sa facem cartofi porumb grîu atunci sa facem astea ce stim noi si gazonu sa-l faca aia care se pricep...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează