OPINII  »  EDITORIAL

Lucescu ne învață să nu mai avem idei învechite

Mihai Mironică
Mihai Mironică

Articol de - Publicat vineri, 20 septembrie 2024 21:08 / Actualizat vineri, 20 septembrie 2024 23:21

Costel Gâlcă spune că fotbalistul cu cel mai mare salariu din SuperLigă, Alex Cicâldău, nu este încă suficient de bine pregătit fizic pentru a putea juca la Universitatea Craiova.

„Nu ne poate ajuta în acest moment” este concluzia lui Gâlcă. Dincolo de formalitățile legate de „cartea verde”, acesta este verdictul antrenorului Craiovei în privința formei unui fotbalist care n-a jucat de la EURO.

Astăzi, selecționerul Mircea Lucescu l-a anunțat pe lista cu jucători care ar putea fi aduși la națională pe un fotbalist care este în aceeași situație cu Cicâldău, Ianis Hagi.

Nici el nu a mai jucat în acest sezon, ca și mijlocașul revenit la Craiova. Minutele lui Hagi la națională nu schimbă cu nimic tabloul general. Nici Ianis, nici Cicâldău nu au vreun minut jucat în acest sezon la nivel de primă echipă a unui club. Doar că Lucescu consideră că numai Ianis merită să joace indiferent de contextul în care se află.

Lucescu ne învață să nu mai avem idei învechite
Ianis Hagi

SuperLiga mai exigentă decât naționala

E o situație măgulitoare pentru prima ligă din România. La o echipă de club de la noi, exigența este mai mare decât la națională. Un fotbalist venit fără minute jucate în actuala stagiune este considerat nepregătit pentru o partidă de campionat. Altul, aflat în aceeași situație, este văzut în regulă pentru selecționata României.

Mircea Lucescu, ca orice alt selecționer din anii trecuți, anunță mai întâi jucătorii din străinătate, cluburile acestora fiind înștiințate din timp că există această intenție de selecție.

La cum stau lucrurile, cu Hagi care joacă doar la națională, nu și la echipa de club, mai degrabă Rangers ar putea trimite la FRF o telegramă de convocare dacă, la un moment dat, ar avea vreo intenție în privința lui Ianis. Naționala este echipa de club a lui Hagi, iar Rangers este o selecționată unde românul speră să fie propulsat de minutele pe care Lucescu i le dă în partidele României.

Adică exact invers decât se întâmplă în cazul tuturor celorlalți fotbaliști români. Dar neobișnuitul a fost ceva obișnuit în cariera lui Ianis Hagi, de la banderola de căpitan primită de la tatăl său în Liga 1 la 17 ani până la comunicatul dat de același tată în care îl înfiera pe Edi Iordănescu pentru că nu-l convoca pe Ianis la națională deși acesta nu mai jucase într-un meci oficial de aproape un an.

Lucescu, pe la meciuri, doar ca relaxare

Din când în când, îl zăresc pe Mircea Lucescu în tribune, la meciuri din SuperLigă, cum s-a întâmplat, de exemplu, la partide din Giulești sau de pe Arcul de Triumf. Mă gândesc că selecționerul merge acolo să se relaxeze, să-și vadă echipele de suflet, Rapid și Dinamo. Pentru Mircea Lucescu, observarea unui fotbalist la un meci al echipei sale de club a ajuns o practică desuetă.

Lucescu știe că un fotbalist e talentat și că joacă bine când vine la națională așa că nu se mai încurcă în acest detaliu nesemnificativ, cum joacă acel fotbalist la echipa de club în luna care trece de la o acțiune a naționalei la alta.

Doar un demodat precum Luciano Spalletti îl folosește pe Federico Chiesa la EURO, dar apoi nu-l mai convoacă pe acesta pentru că între timp Chiesa s-a transferat de la Juventus la Liverpool și încă nu joacă în Anglia.

E un lucru bun aici și pentru FRF. Predecesorii Contra, Rădoi sau Iordănescu mergeau prin Europa sau Asia să-i vadă pe jucătorii români evoluând la echipele lor de club. Mircea Lucescu nu are nevoie de astfel de practici învechite și costisitoare. El știe care e fotbalistul valoros, util României, și atunci nu mai are nevoie să-l vadă în astfel de meciuri irelevante, de campionat, de cupe europene…

Și iată cum Mircea Lucescu aduce și o mare economie financiară în conturile Federației. Pentru a simplifica și mai mult activitatea, Lucescu ar putea face o listă a jucătorilor de la națională în ianuarie și cu aia ne ducem tot anul.

Ce atâtea convocări în fiecare lună, doar știm cine este valoros și trebuie convocat indiferent de ce se întâmplă la cluburile care, oricum, nu au nicio importanță. A, Cicâldău, tu mai bagă niște ture până-ți intri în formă.

Englezii au o vorbă: „Forma e temporară, clasa e permanentă”. Alex, tu trebuie să reintri în formă. Ianis nu se încurcă în astfel de detalii pentru plebei.

Citește și:
Reacția fotbalistului luat de guler de Dorinel Munteanu: „Suntem obișnuiți!”
Superliga
Reacția fotbalistului luat de guler de Dorinel Munteanu: „Suntem obișnuiți!”
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Superliga
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid
Campionate
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid

Comentarii (49)
alexalex
alexalex  •  21 Septembrie 2024, 00:35
Postat de cristishady pe 20 Septembrie 2024, 22:25

ianis a facut o greseala uriasa ca a ales sa reprezinte romania. In turcia, ar fi fost la picioarele sale. A doua greseala a fost sa se lase impresariat de soferul lui giovanni becali. Niciun jucator impresiariat de chiodi nu a ajuns bine. Altfel, mironica sa lase ciocul mic, vorba ancai constantinescu, ca atata integritate are de a ramas la GSP dupa ce elvetienii au dat afara oameni ce s-au pus impotriva industriei pariurilor. Hai, lasa-ne.

Pe langa faptul ca este greu de descifrat ce scrii,***Ianis este impresariat de o agenție care nu are legătură cu Chiodi,"in Turcia ar fi fost la picioarele sale" de ce?,apoi asta cu integritatea celor plecati de la GSP observ că toți au podcasturi sponsorizate de case de pariuri,in ce privește pe Ianis,ce poți spune daca pe un decar pe un geniu pe un decisiv nu se găsește nimeni care să plătească 3.5m cat cere Rangers pe viitorul balon de haur

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

florar
florar  •  21 Septembrie 2024, 00:24
Postat de IknowNothing pe 20 Septembrie 2024, 23:46

E ciudat ca Mironica nu stie ca Cicaldau are niste kilograme in plus. La Ianis e cu totul alta problema. El nu este folosit la Rangers nu pt ca nu ar merita sa joace, acolo sunt altfel de probleme...

Dar Ianis ce greutate are ? Mica în ultimul timp la fotbal ...

Eu333
Eu333  •  21 Septembrie 2024, 00:18

e incredibil cum reueste Ianis Hagi mereu sa scoata un penalty sa dea o pasa de gol sau chiar un gol cand el chiar nu a jucat decat la farul :P in toata cariera =)). e clar ca nu merita sa fie la nationala ! La nationala ethic si moral trebuie sa fie doar jucatori ce demonstreaza in primul rand la cluburi in cupele europene si campionate ..... si abea apoi primesti sansa sa joci la Nationala cum explica si articolul (Mironica are dreptate) si oameni ce mai comenteaza aici .... Pai sa nu joace Man sau Mihaila sau chiar Olaru ca sa fie Hagi in teren ..... nici o logica .... Hai la o Nationala formata doar din jucatori care demonstreaza la echipele de club ! o sa vedeti ca ne calificam si facem si o figura frumoasa la Mondial ;)

Vezi toate comentariile (49)
Comentează