INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  OLANDA - TURCIA 2-1

CRONICĂ DE DANIEL GRIGORE Olanda - Turcia 2-1 » „Portocala” coaptă după pauză: olandezii au întors scorul în numai 6 minute și merg să înfrunte Anglia!

Olanda e în semifinalele EURO 2024 // FOTO: Guliver/GettyImages +19   FOTO
Olanda e în semifinalele EURO 2024 // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat duminica, 07 iulie 2024 00:27 / Actualizat duminica, 07 iulie 2024 00:28

Olanda a învins-o la limită pe Turcia, 2-1, și s-a calificat astfel în semifinalele Euro 2024, unde va da piept cu Anglia, pe 10 iulie, la Dortmund.

Cronică de Daniel Grigore » „Portocala” coaptă după pauză: greu, dar olandezii întorc scorul și merg să înfrunte Anglia!

La Berlin, în ultimul sfert de finală de la Euro 2024, Ronald Koeman a aliniat același „11” de start folosit în partida contra României.

Dacă formula de start a fost aceeași, modul în care batavii au început partida nu a avut nimic în comun cu precedentul meci. Ocazie încă din primul minut: Memphis Depay, criticat din toate părțile pentru evoluțiile de la acest Euro, face slalom printre apărătorii adverși, dar finalizează deplorabil.

Batavii rămân sus, evoluează cu intensitate, pasează rapid. Ce diferență față de cealaltă partidă de astăzi!

Arda Guler, servant decisiv încă o dată!

Problema pentru Koeman a fost că elevii lui nu au putut susține acel ritm pentru mai mult de 15 minute. Turcii au echilibrat, au avut câteva acțiuni periculoase, iar în minutul 35, la primul șut pe poartă din meci, au dat lovitura!

Arda Guler a centrat în careul mic, de unde Samet Akaydin a înscris cu capul. A fost al doilea assist pentru talentatul mijlocaș turc la acest Campionat European, după pasa de gol din victoria cu Austria.

Golul i-a precipitat și mai tare pe olandezi, care nu au putut veni cu o replică consistentă. Drept dovadă, au încheiat prima parte cu numai 4 șuturi, niciunul cadrat!

+14 FOTO

„Portocala”, mai coaptă în a doua parte?

Când înscrie prima, se întâmplă rar ca Turcia să piardă. Strict la Euro, turcii au scăpat neînvinși în ultimele 4 partide în care au deschis scorul. Să întrerupă Olanda această serie?

Koeman a căutat un plus ofensiv, pe cineva care să se lupte cu fundașii turci, și l-a trimis pe teren pe Wout Weghorst. „Sacrificat” a fost Steven Bergwijn, schimbat la pauză, precum în partida cu România.

Olandezii au schimbat, dar prima parte ocazie din partea a doua o au turcii. Din nou, stângul lui Arda Guler se dovedește a fi extrem de primejdios la fazele fixe. Mijlocașul lui Real Madrid a ocolit zidul și a lovit bara dreaptă a porții lui Verbruggen!

Minutul 60. Turcii se apără bine, nu oferă spații, olandezii par pierduți. Nici măcar MVP-ului meciului precedent, Cody Gakpo, nu-i iese nimic. Și când trece de adversarul direct, turcii dublează, chiar triplează și, inevitabil, îl sufocă.

Aproape de 0-2!

Elevii lui Vicenzo Montella rămân mai incisivi și le dau emoții olandezilor la fiecare fază fixă. Se întâmplă și în minutul 65: centrare respinsă la 16 metri, de unde Kenan Yildiz prinde poarta lui Verbruggen. Portarul batav respinge cu greu, olandezii evită golul care probabil că ar fi închis meciul.

În sfârșit, vine și replica olandezilor. Depay îl găsește pe Weghorst într-o poziție promițătoare ('70), toată lumea se așteaptă ca nouarul să centreze în fața porții, dar el încearcă o execuție la colțul scurt. Gunok respinge, corner pentru olandezi.

De Vrij, ce finalizare...

Până la urmă, a fost bine că Weghorst a ales așa, pentru că din corner a ieșit golul egalizator. Combinație scurtă Depay - Scouten - Depay, centrare a lui Memphis undeva la 9 metri, Stefan de Vrij se înalță nestingherit și înscrie cu capul ('70).

... apoi autogol!

Nu durează mult și vine golul 2 al olandezilor. Dumfries centrează la bara a doua, la firul ierbii, Gakpo îi ia fața ezitantului Muldur, amândoi ating balonul, acesta intră în poartă ('76). 2-1, oficial autogol Muldur, bucurie portocalie!

Ce ocazii Turcia!

Minutul 85 aduce două ocazii uriașe ale turcilor. Mai întâi, Van de Ven scoate o minge care se îndrepta către plasa porții, apoi o altă intervenție eroică în defensiva batavă scoate alt șut care părea să-l fi bătut pe Vebruggen. Olandezii răspund prin Cody Gakpo, al cărui șut este blocat de Mert Gunok ('89).

Verbruggen apără, Olanda în semifinale!

Turcii încearcă și în cele 5 minute de prelungiri, dar defensiva batavă rezistă cumva. Verbruggen are un mare merit, aprând senzațional la Kilicsoy ('90+2). 2-1 final, iar Olanda merge în careul de ași, unde va da piept cu Anglia pentru un al doilea meci la Berlin, pe 14 iulie, în finala turneului!

FINAL » Olanda - Turcia 2-1

  • Au marcat: De Vrij '70, Müldür - autogol '76 / Akaydin '35
  • Golul lui De Vrij e primul pe care fundașul îl marchează la națională după o pauză de 9 ani și 3 luni. Înscrisese ultima dată pe 31 martie 2015, într-un amical cu Spania. Are 4 goluri în 70 de selecții
  • Acesta a fost primul meci eliminatoriu din istoria EURO în care au marcat doi fundași centrali: Akaydin și De Vrij.

Olanda - Turcia, echipele de start:

Olanda: Verbruggen - Dumfries, S. de Vrij, V. van Dijk, Ake - Schouten, Rheijnders - Bergwijn, Simons, Gakpo - Depay.
Rezerve: Biljow, Flkken, Geertrulde, De Ligt, Wijnaldum, Frimpong, Weghorst, Van de Ven, Veerman, Blind, Malen, Brobbey, Gravenberch, Zirkzee
Selecționer Ronald Koeman

Turcia: Günok - Müldür, Akaydin, Ayhan, Bardakci, Kadioglu - Yilmaz, Ozcan, Calhanoglu, Yidiz - Guler
Rezerve: Bayindir, Cakir, Celkil, Yokuslu, Akturkoglu, Tosun, Yazici, Kaplan, Kahveci, Akgun, Yildirm
Selecționer Vincenzo Montella

Stadion Olympiastadion - Berlin
Arbitru Clément Turpin. Asistenți Nicolas Danos, Benjamin Pages (toți din Franța)
Arbitru de rezervă Felix Zwayer (Germania)
Arbitru VAR Jérôme Brisard (Franța). Asistenți VAR Willy Delajod (Franța), Marco Fritz (Germania)

VIDEO. Olandezii fac o atmosferă incredibilă la Berlin, înainte de startul meciului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Reacția surprinzătoare a lui Marius Șumudică după ce a fost întrebat de meciul FCSB-ului cu PAOK: „Era mai important pentru mine”
Superliga
Reacția surprinzătoare a lui Marius Șumudică după ce a fost întrebat de meciul FCSB-ului cu PAOK: „Era mai important pentru mine”
Tirada virulentă a lui Denis Alibec: „Ei n-au existat pe teren! Ce trebuie să fac ca să primesc penalty?”
Superliga
Tirada virulentă a lui Denis Alibec: „Ei n-au existat pe teren! Ce trebuie să fac ca să primesc penalty?”
Mihai Stoica, după PAOK - FCSB: „Aș vrea să subliniez ceva ce nu s-a discutat” + De câte puncte mai are nevoie campioana pentru calificare
Europa League
Mihai Stoica, după PAOK - FCSB: „Aș vrea să subliniez ceva ce nu s-a discutat” + De câte puncte mai are nevoie campioana pentru calificare

Presa din Grecia a rezumat într-un SINGUR cuvânt eșecul lui PAOK cu FCSB din Europa League și a numit omul meciului

Așa se fac schimbările la FCSB! Imagini fabuloase cu Gigi Becali și Mihai Stoica surprinse de reporterul GSP


Comentarii (40)
tk2014
tk2014  •  08 Iulie 2024, 20:05
Postat de Dragon78 pe 08 Iulie 2024, 18:57

Sa te duci neaparat la oftalmologie. Asta daca nu ai rabdare sa te uiti de doua trei ori la reluari. Ca poate vezi bine si reconsideri.

acum imi fac programare

Dragon78
Dragon78  •  08 Iulie 2024, 18:57
Postat de tk2014 pe 07 Iulie 2024, 00:18

confirm. te-ai uitat degeaba. cum mai recuperezi tot timpul pierdut?

Sa te duci neaparat la oftalmologie. Asta daca nu ai rabdare sa te uiti de doua trei ori la reluari. Ca poate vezi bine si reconsideri.

tk2014
tk2014  •  07 Iulie 2024, 10:29
Postat de 666piturca pe 07 Iulie 2024, 00:16

Așa este, dar avem cu toții antipatiile noastre personale. Și motivele noastre. Mare brânză arătat Olanda.

chiar a aratat. diferenta mare de valoare si de abordare a meciului. olanda e singura echipa care incepe in 3-5-2 si se tine de plan pana cand trebuie sa apere rezultatul in 4-3-3. schouten si reindeers sunt revelatiile euro pt mine. credeam ca nu vor face mare branza fara de jong, dar reindeers urca cu mingea la picior la fel ca de jong. iar dumfries…cred ca e cel mai bun jucator de banda dreapta din lume. mi-e greu sa-i spun ‘fundas’, dar face si faza defensiva f bine. drept urmare majoritatea ocaziilor turcilor au aparut pe partea opusa. gakpo a fost surprinzator de bun. am ramas cu impresia de la liverpool, dar acolo nu a fost folosit pe pozitia potrivita. simons e veriga slaba. in rest arata bine

Vezi toate comentariile (40)
Comentează