INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  FIGHT CLUB

FIGHT CLUB GSP Spania sau Franța? Alexandru Barbu și Oana Dușmănescu, fără diplomație: „Nu v-ați săturat de o națională chinuitoare, fără gol din acțiune?!” vs „Griezmann sau Dembele sunt și treziți din somn peste tot ce are Spania”

Alexandru Barbu și Oana Dușmănescu, fără diplomație: „Nu v-ați săturat de o națională chinuitoare, fără gol din acțiune?!” vs „Griezmann sau Dembele sunt și treziți din somn peste tot ce are Spania”
Alexandru Barbu și Oana Dușmănescu, fără diplomație: „Nu v-ați săturat de o națională chinuitoare, fără gol din acțiune?!” vs „Griezmann sau Dembele sunt și treziți din somn peste tot ce are Spania”

Articol de , - Publicat luni, 08 iulie 2024 15:41 / Actualizat luni, 08 iulie 2024 17:04

GSP continuă proiectul Fight Club. Înainte de semifinalele Euro 2024, doi jurnaliști ai Gazetei își aleg câte o favorită și prezintă argumente în favoarea ei.

Prima semifinală de la Campionatul European, Spania - Franța (marți, 22:00), îi provoacă pe Alexandru Barbu și pe Oana Dușmănescu să renunțe la clișee, la falsa diplomație și să pună pe hârtie opinii tăioase, argumentate cu tact.

În continuare, o dezbatere aprinsă, care se încheie cu o întrebare esențială: cine merge în finală, Spania sau Franța?

START | „Franța chinuie fotbalul” vs „Optimismul deșănțat, fatal Spaniei”

Alexandru Barbu: Spania în finală! Naționala condusă de Luis de la Fuente a depășit obstacolul psihologic al turneului: „sfertul” cu Germania. De-acum, nimeni n-o mai poate opri. Cel puțin, asta îmi doresc. Și am și câteva argumente solide.

În primul rând, de departe și fără dubii, jocul Spaniei a fost cel mai bun de la acest Campionat European. O să-mi spui că vor conta absențele. Cu Germania, au ieșit, pe rând, 5 titulari de pe teren: Pedri, Le Normand, Yamal, Williams, Morata. Și nu a contat - Furia Roja a eliminat țara gazdă. În al doilea rând, Franța chinuie fotbalul și nu joacă nimic. Mai mult despre penibilul galic, mai târziu.

Oana Dușmănescu: Cred că uneori avantajele psihologice se pot prăbuși după un moment-cheie, cum a fost, în cazul Spaniei, meciul cu Germania. Moralul e aritmic, nu e un traseu în permanență ascendent. În plus, nici Franța nu e vreo fetișcană vulnerabilă și nici nu tremură mental în fața ibericilor. Și forța psihică e o forță care se poate termina, la un moment dat, în loc să se mențină sau să sporească.

Chiar cred că au fost momente în meciul cu Germania care au spulberat încrederea în sine a spaniolilor și i-au făcut să devină conștienți de slăbiciunile lor – prea îi lăuda toată lumea de la începutul turneului încoace și îi credea invincibili.

Exact acest optimism deșănțat pe care s-a cățărat Spania de la începutul lui Euro 2024 s-ar putea să-i fie fatal – un fel de pom lăudat, care are toate șansele să fie jumulit până la frunze de francezi, care vin cu un lucru mult mai important în fotbal decât forța psihologică. Și mă refer la forța fizică, un atu copleșitor al Franței.

Spania sau Franța? Alexandru Barbu și Oana Dușmănescu, fără diplomație: „Nu v-ați săturat de o națională chinuitoare, fără gol din acțiune?!” vs „Griezmann sau Dembele sunt și treziți din somn peste tot ce are Spania”
Spania - Franța (semifinalele Euro 2024) se joacă marți, de la 22:00

FIGHT | „Nu v-ați săturat de Franța, zero goluri din acțiune?!” vs „Franța va fi pentru Spania ca un sâmbure în gât”

Alexandru Barbu: Numai că fotbalul nu e culturism și, acum serios, nu v-ați săturat de o națională ticsită de staruri mondiale care să folosească 3 „închizători” și care să nu fi marcat până în semifinalele Europeanului NICIUN GOL DIN ACȚIUNE?!

Considerată favorită la pariuri - pe bună dreptate -, Spania e prima națională la șuturile pe poarta adversă, 36, prima la golurile înscrise, 11, prima la cornerele obținute, 30, prima la numărul ocaziilor - aproape 100!

Franța trebuia eliminată de Portugalia, a avut noroc cu Belgia, s-a făcut de râs cu prestațiile din partidele cu Polonia și Olanda și abia a bătut Austria. Înapoi în sala de forță, la Euro ne revedem cu voi peste 4 ani!

Oana Dușmănescu: „Cocoșii galici” au crescut în joc pe parcursul turneului, în timp ce Spania a venit într-un ușor picaj. De partea lor au defensiva solidă, de care spaniolii vor avea mari probleme să treacă. Franța va fi pentru Spania ca un sâmbure în gât, iar Spania se va îneca și sufoca în organizarea enervant de metodică a echipei lui Didier Deschamps.

Pot să recunosc că Franța nu a explodat deocamdată în joc, dar cred că meciul împotriva Spaniei e momentul perfect în care acest lucru are toate șansele să se întâmple. Din multe puncte de vedere, Spania e victima perfectă – deși Franța a jucat prelungiri și lovituri de departajare în sferturile de finală, ibericii s-au consumat oarecum mai mult, au mai mulți suspendați și accidentați dintre jucătorii-cheie (Carvajal și Le Normand, de exemplu). Vor apărea în semifinale storși și vlăguiți de chef și inspirație.

DETALII-CHEIE | „Franța stă în masca unui repetent” vs „Vă topiți la mijloc”

Alexandru Barbu: Franța a crescut în joc cum crește cozonacul fără drojdie. De fapt, cine să producă fotbal la francezi? Atacul e anesteziat, inert, mai, mai că plângeți după Giroud, iar la mijloc nu există inventivitate, creație. Doar atleți, limitați tehnic, care vor capota marți seară pe Allianz Arena. O să vă zdrobim cu cvartetul Yamal - Olmo - Morata - Williams, iar defensiva va fi asigurată de Laporte, Cucurella, Simon, toți în formă.

Oana Dușmănescu: Spaniolii au toate premisele să se topească la mijlocul terenului și în banda dreaptă, unde Franța își poate înfige ghearele în adversarii din semifinale, prin Kante, Tchouameni sau Camavinga, care sunt adevărate forțe ale naturii dezlănțuite și pe lângă care spaniolii par niște domnișoare de pension.

Alexandru Barbu: Franța stă în masca unui fotbalist repetent în Germania. Sunteți dependenți de ani buni de Mbappe, un dezastru la turneul final, notat cu 2 în L'Equipe după „sfertul” câștigat pe genunchi împotriva Portugaliei.

Iar pe lângă Mbappe mai sunt Griezmann, Dembele, Kolo Muani, Thuram, Barcola. Împreună - zero goluri la Euro 2024. Veste bună. Pentru Spania. O veste proastă pentru Franța ar fi fost suspendarea lui Mbappe, posibilă numai dacă discursul lui Kylian nu viza o formațiune politică extremistă. UEFA are o problemă cu politica numai când nu-i convine culoarea.

Oana Dușmănescu: Mbappe o fi fost inexistent până acum, dar uite o veste pentru tine: Franța nu se bazează doar pe Mbappe – nici ca întreg, nici luată la bucată, pe individualități. Griezmann sau Dembele sunt și treziți din somn la miezul nopții mai buni decât oamenii din atacul Spaniei.

Un alt mic detaliu ar fi contextul politic din Hexagon – din moment ce Kylian Mbappe a vorbit la conferința de presă despre asta, e clar că alegerile au contat mult pentru atmosfera din lot. Cum extrema dreaptă nu a câștigat, vestiarul francez a răsuflat ușurat și lucrurile s-au mai detensionat și din acest punct de vedere.

Spania sau Franța? Alexandru Barbu și Oana Dușmănescu, fără diplomație: „Nu v-ați săturat de o națională chinuitoare, fără gol din acțiune?!” vs „Griezmann sau Dembele sunt și treziți din somn peste tot ce are Spania”
Kylian Mbappe a marcat o dată la Euro, din penalty / foto: Getty Images

Alexandru Barbu: Inevitabil, se încheie și „era Deschamps”. Un singur trofeu major cucerit în 12 ani, umilit la ultimul Campionat European de Elveția. Trop peu, Didier! E timpul pentru Zizou, poate Zidane își va propune să joace și fotbal.

Oana Dușmănescu: Vorbești de Deschamps ca de o eră care a înfipt Franța într-un zid la 200 de kilometri la oră, ceea ce nu mi se pare nici corect, nici adevărat. Da, DD e conservator, dar nu e învechit. Ceea ce unii numesc rigiditate e, de fapt, felul lui de a da continuitate lucrurilor, și așa a dus reprezentativa de la Paris până în finala World Cup 2022.

CONCLUZII | „2-0 Spania, goluri Rodri și Morata” vs „1-0 sec pentru Franța”

Alexandru Barbu: Mizez pe un 2-0 pentru Spania, goluri Rodri și Morata. Doar nu există expresia „să cazi de pe un cocoș frumos”...

Oana Dușmănescu: Așa că prevăd un 1-0, sec, dar categoric, pentru Franța, pentru că fotbalul nu trebuie să fie frumos, ci puternic.

Cine se califică în finala Euro 2024?

Spania, firește!
Franța, cu siguranță!

VIDEO. Tot ce trebuie să știi înainte de Spania - Franța

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mihai Stoica, anunț de ultimă oră despre titularul de la FCSB: „Va pleca la Roma”
Superliga
Mihai Stoica, anunț de ultimă oră despre titularul de la FCSB: „Va pleca la Roma”
Nicolae Mitea, transformare imensă la 10 ani după retragerea din fotbal » Poveste fabuloasă cu Becali și Berlusconi: „Nea Giovanni a mers la el și i-a spus”
Campionate
Nicolae Mitea, transformare imensă la 10 ani după retragerea din fotbal » Poveste fabuloasă cu Becali și Berlusconi: „Nea Giovanni a mers la el și i-a spus”
Gigi Becali, la un pas de a vinde FCSB: „M-au sunat și le-am zis prețul! Mi-am mușcat limba”
Superliga
Gigi Becali, la un pas de a vinde FCSB: „M-au sunat și le-am zis prețul! Mi-am mușcat limba”

EXCLUSIV „Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a României, interviu fără rezerve: „Jocurile Olimpice NU au fost un succes!”

Cristian Chira, în cârje la Oțelul - Universitatea Craiova » Dialog exclusiv cu GSP: „Aștept rezultatul de la RMN și sper să scap de operație”


Comentarii (6)
MaxiP
MaxiP  •  09 Iulie 2024, 12:55
Postat de teleleu_ionel pe 08 Iulie 2024, 18:24

Nici daca avea echipa completa (si e nenorocire la ei) nu le dadeam sanse spaniolilor. Franta, la ora asta, e o echipa aproape imposibil de batut. Si cu care trebuie sa joci extrem de atent. Jocurile astea inchise sunt in primul rand rezultatul jocului calculat al adversarelor Frantei. Ca daca deschizi jocul cu Franta... hai, nu iei 14, ca Gibraltarul, dar 2-3 tot incasezi.

Nu pot sa spun ca nu ai niste argumente, dar dupa ultimul meci dintre Portugalia si Franta, parca Franta a facut tot posibilul sa nu se descopere in fata adversarului si n-a surprins niciun moment pe momentele de urcare destul de numerica a portughezilor pe faza de atac. Asa putem discuta si de Anglia, ca tot seamana in joc cu Franta, pai au fost si surprinsi si nici n-au aratat o forta ofensiva deosebita in momentul in care erau condusi. Da, sunt echipe solide, de-aia sunt in semi-finale, dar intr-adevar limitate. Adica adu-i Frantei de acum Franta din 2000 si se vede o diferenta colosala, indiferent de ce juca adversarul. E un fotbal dus prea in extrem cu tacticizarea, nu vrea nimeni un fotbal haotic, dar mi se pare ca nu mai exista niciun fel de mentalitate constructiva. Iar din punctul asta de vedere, Spania si-a castigat toti fanii, toti vrem sa castige o echipa care sa arate ca se poate castiga trofeul si jucand fotbal, nu doar pacalind adversarul.

creeperno534
creeperno534  •  08 Iulie 2024, 22:39

Stai linistit ca in maxim 10 ani, o sa fie si Romania plina de migranti

Newman
Newman  •  08 Iulie 2024, 21:15

As dorii ca acest campionat european sa fie castigat de o echipa din europa nu din africa.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează