Articol de Justin Gafiuc - Publicat luni, 10 mai 2021 08:59 / Actualizat luni, 10 mai 2021 12:20
Construit în 1963, stadionul „Areni” din Suceava se prezintă într-o stare deplorabilă.
- Tribuna a doua e închisă pe jumătate, fiindcă nu mai asigură condiții de securitate, iar structura pârâie din toate colțurile.
- E neschimbată din vremea comunismului, până și imensul banner cu „Trăiască Partidul Comunist Român” mai e păstrat în spate, cu literele roșii acoperite incomplet cu vopsea albă.
- Din 2004, primarul Ion Lungu a lansat o serie amețitoare de minciuni despre o nouă arenă
O căutare pe Google folosind expresia „stadion nou Suceava" va oferi o listă impresionantă de promisiuni lansate periodic pe această temă de primarul din urbea moldavă, Ion Lungu, aflat în funcție din 2004.
Fiecare campanie electorală a adus pe tapet proiecte SF pentru o arenă modernă, avalanșe de planșe, schițe, culori și machete care au luat ochii pe moment.
Chiar și la începutul lui 2021 a reapărut pe agendă tema perpetuă, cu un update verbal la zi din partea edilului: proiect deja discutat la CNI pentru finanțare.
Stadionul „Areni", într-o stare deplorabilă! Nu le-a ajuns vopseaua să ascundă „PCR"
În viața reală însă, bătrânul stadion „Areni", inaugurat în 1963, abia mai respiră. Se află într-o stare deplorabilă, iar capacitatea de 12.500 de locuri a rămas doar pe hârtie.
În 2013, tribuna a doua a fost închisă din rațiuni de securitate, fiindcă structura de rezistență e fragilă, iar un an mai târziu s-a redeschis numai partea inferioară, unde încap 3.000 de suflete.
Dacă repui pe copertină sigla PCR cu secera și ciocanul și reatașezi mesajul „Trăiască Partidul Comunist Român", repere vizibile pe fotografiile din urmă cu 35-40 de ani, nici n-ai zice că te afli în 2021 când pășești pe„Areni".
VIDEO Stadionul „Areni” din Suceava se prezintă într-o stare deplorabilă
De altfel, uriașul banner de producție comunistă cu„Trăiască" e și azi pitit pe peretele din spatele tribunei, ca o cingătoare secretă care ține strâns legat mastodontul de beton de epoca anterevoluționară.
Literele roșii mai înalte de-un cot au fost acoperite cu vopsea albă, dar stratul dat, probabil, la repezeală cu bidineaua de slujbașii capitaliști n-a acoperit pe deplin urarea tovărășească de dinainte de ‘89.
Che Guevara apără gunoaiele la stadionul „Areni",
Măruntaiele scheletului atârnă din loc în loc, zeci de gradene de lemn stau claie peste grămadă, iar bucăți de fier sunt ieșite din structura măcinată, precum dinții duri ai unui pieptene foarte lung. Pe o latură, figura ștearsă a lui Che Guevara veghează parcă în dreptul unei porți din metal, în spatele căreia, la baza tribunei, se întinde un culoar semiîntunecat.
E plin cu gunoaie, moloz și, negreșit, serioase urme micționale, căci din înaltul peretului puținii spectatori care mai calcă la partidele Forestei din liga a treia își mai fac uneori nevoile printre ruine.
Vestiare decente: nu mai folosesc soba de teracotă! 😀
În partea opusă, tribuna întâi și zona oficialilor arată mai de Doamne-ajută. O sală de dimensiunea a două containere e utilată și îngrijită la limita decenței, cât să nu le pice tencuiala în cafea observatorilor și invitaților care mai vin să petreacă 90 de minute la meciuri, din plictiseală sau din obligație.
Câțiva metri sub ei însă, băncile de rezerve rivalizează cu cele de pe vremea când Simionaș aducea Suceava pentru prima dată în liga întâi, în 1987, având o trupă cu Ovidiu Ciobanu, Cașuba, Gafencu sau Buliga.
Aria vestiarelor e cea mai răsărită, netrădând dezastrul de afară. Culoarele sunt pline cu imagini din istoria fotbalului sucevean, mai vechi sau mai noi, iar cabinele, îngrijite, le oferă jucătorilor un ultim spațiu de respiro înaintea impactului cu peisajul dezolant din exterior
. Aici, o mare victorie de infrastructură a putut fi realizată: sobele de teracotă care încălzeau încăperile au fost înlocuite cu o centrală termică.
FOTO Imagini dezolante de la stadionul „Areni”
De două ori nocturnă mobilă pe „Areni”
Primăria a organizat în 2019 o licitație pentru construirea unei instalații de nocturnă pe „Areni", dar operațiunea nu s-a finalizat, blocându-se în proceduri tehnice. Prin urmare, sucevenii au rămas doar cu cele două meciuri din Cupa României la care s-a adus sistem de iluminat mobil pe stadion în regim de închiriere.
De fiecare dată, s-au plătit în jur de 50.000 de euro. În 2016, Foresta – Steaua s-a încheiat cu 2-1 în favoarea oaspeților, iar în 2019 Dinamo a câștigat cu 4-0.
7.000 de locuriare în prezent disponibile stadionul „Areni" din cauza restricțiilor de securitate impuse la tribuna a doua
Lucescu a adus naționala la „Areni”
Pe 15 iulie 1982, Suceava a fost în sărbătoare când naționala României a disputat pe „Areni" un amical cu Japonia, pe o ploaie infernală, care nu i-a oprit însă pe spectatori să umple tribunele până la refuz. Avea să fie singura prezență a „tricolorilor" pe stadionul moldav.
În acea vară, Mircea Lucescu i-a dus pe jucători într-un cantonament la Câmpulung Moldovenesc, asezonat și cu partida împotriva niponilor. România a învins cu 4-0, goluri Klein, Turcu, Boloni și D. Georgescu.
Iată cum a arătat atunci reprezentativa: Moraru – Rednic, Ștefănescu, Iorgulescu, I. Bogdan – Țicleanu, Boloni, Klein – Gabor, V. Turcu, Balaci (au mai intrat Văetuș, M. Mihail, D. Georgescu, Ungureanu, Andone).
„Areni”, gazdă în Liga 1 pentru Fălticeni
Stadionul „Areni" a fost timp de trei sezoane gazda meciurilor din L1 și pentru clubul din Fălticeni, ajuns în premieră în eșalonul întâi în 1997. Foresta a și fuzionat atunci cu Bucovina Suceava, care naviga în ligile inferioare, alegând arena din capitala județului pentru că propriul complex din Fălticeni era neomologabil.
Sezonul 2000-2001 a fost ultimul care a adus partide din L1 la Suceava. E campionatul în care Foresta a obținut în deplasare acel miraculos 5-4 cu Dinamo, după ce era condusă cu 4-0 în minutul 62.
Citește și:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”