FOTBAL  »  NATIONALA  »  SELECȚIONER

VIDEO Ladislau Boloni, conferință-maraton » Culisele negocierilor eșuate cu Burleanu: „Asta m-a deranjat enorm. Atunci, de ce dracu' mă cauți pe mine?!”

Ladislau Boloni +9   FOTO
Ladislau Boloni

Articol de , , - Publicat miercuri, 26 ianuarie 2022 09:15 / Actualizat miercuri, 26 ianuarie 2022 12:31

La nici 24 de ore de la instalarea oficială a lui Edi Iordănescu pe banca României, Ladislau Boloni (68 de ani) a susținut o conferință de presă, la Crowne Plaza, în care și-a prezentat punctul de vedere cu privire la negocierile eșuate pentru preluarea postului de selecționer. Discuția cu jurnaliștii a durat 70 de minute, depășind ca durată evenimentul în care a fost prezentat Edi. 

În fața a peste 20 de jurnaliști, Boloni și-a început conferința, organizată în sala „Magnolia” a hotelului Crowne Plaza, prin a spune că a fi selecționer reprezintă o „onoare deosebită, o mândrie”.

Ulterior, experimentatul antrenor a punctat motivele pentru care nu a ajuns la un consens cu conducerea FRF. „Niciodată nu m-am izbit de atâtea probleme, pentru mine ilogice, ca acum”, a spus Boloni.

Ladislau Boloni, despre motivele pentru care nu s-a înțeles cu FRF

Principalele nemulțumiri ale antrenorului? 
1. Faptul că data de final a contractului nu era fixă, ci depindea de parcursul naționalei în Liga Națiunilor și campania de calificare la EURO 2024.
2. Importanța pusă de FRF pe rezultatele din Liga Națiunilor.
3. Partea salarială. Deși pe parcurs a spus că „latura financiară nu a constituit o problemă”, Boloni a revenit și a afirmat că-și dorea un salariu apropiat de cel al lui Christoph Daum (540.000 euro anual), mai degrabă decât cel al lui Mirel Rădoi (300.000).

Ladislau Boloni a vorbit vreme de o oră și 10 minute, mai mult decât a durat conferința de prezentare a lui Edi Iordănescu ca selecționer (53 de minute), în cadrul căreia a preluat cuvântul nu doar antrenorul, cât și oficialii FRF. 

Boloni a oferit tabloul complet al unor negocieri defectuoase cu federalii, la capătul unui discurs în care, la început, Loți s-a „încălzit” mai greu, a avut și unele poticneli în încercarea de a-și găsi cuvântul potrivit sau a făcut unele declarații ambigue, în care s-a contrazis:

  • „După atâta hoinăreală în fotbalul mare, european, proiectul meu era să termin cu maioul echipei naționale pe mine. De ce-mi va lipsi acest maiou din vitrină? De ce lucrurile nu s-au realizat? 
  • În cariera mea de antrenor, dar și jucător, am semnat multe contracte, am stat de vorbă cu mulți oameni din elita fotbalului european. Niciodată nu m-am izbit de atâtea probleme, pentru mine ilogice, ca acum. Eu simțeam că aceste mici probleme care se tot adăugau mă deranjau atât de mult încât simțeam că mi-ar fi greu să dau totul. 
  • Dacă Boloni vine acasă, atunci Boloni trebuie să reușească. Pentru asta, trebuie să dai 150% din tine. Lipsa acestei logici mă împiedica să fac pasul înainte. 
  • Nu am semnat niciodată un contract la care să nu cunosc data sfârșitului. În mediul profesionist, un contract se întinde de la 1 iulie, la 30 iunie. Bineînțeles, datele se pot schimba, dar trebuie să existe o dată de finiș.  La mine, erau puncte de suspensie la data de încheiere. 
  • Analizând contractul propus, am văzut obiectivul principal: calificarea la Campionatul European. Este un obiectiv care m-a interesat deosebit de mult. 
  • Un obiectiv intermediar pe care îl consideram ca pe o piedică revenea tot timpul. Asta m-a pus foarte mult pe gânduri. Nu ascund că la un moment dat discuțiile au fost deosebit de  interesante, deschise. 
  • La început mă gândeam că acești oameni mă vor. Apoi spuneam aceleași cuvinte cu semnul întrebării: mă vor? 
  • Eu nu am plecat din România. Eram în orice moment prezent pentru discuții, care au durat foarte mult timp. Boloni a fost tot timpul prezent. 
  • Nu vreau să vorbesc prea mult despre bani, dar la partea financiară au existat discuții absolut inutile. Partea financiară nu a constituit niciodată o problemă. La un moment dat Boloni poate să aibă pretenții, dar nu a fost nicio piedică din acest punct de vedere. 
  • În concluzie, pot spune că sunt puțin trist”. 

Ladislau Boloni: „Nu mai văzusem niciodată un contract fără dată fixă de terminare”

Despre durata contractului, Boloni a spus: „Contractul era până la sfârșitul Campionatului European, 2024, dacă ne-am fi calificat. Dacă eram la baraj, atunci data de final era primăvara. Dacă nu am fi fost nici acolo, în septembrie sau octombrie. Pur și simplu, nu știam până când semnez

Obiectivul principal este participarea la Campionatul European? Credeam că nu-l încurcăm cu un obiectiv secundar, ceea ce putea să mă pună într-o situație deosebit de delicată. Nu am văzut niciodată până acum un contract fără o dată FIXĂ de terminare

În Liga Națiunilor poți să fii al doilea, dar și al patrulea. România are potențialul de a fi prima, dar putea și să nu reușească și să termine ultima. Contractul spunea că dacă nu câștig, aș fi putut fi demis, fără să primesc vreo despăgubire. Scuzați-mă, dar nu accept. Apoi au venit mai multe propuneri din partea mea, prin care câștigam nu bani, ci timp și posibilități de a dat importanță obiectivului principal”.

Ladislau Boloni: „Nu am avut niciodată zile așa tensionate”

„În viața mea nu am avut zile așa de tensionate, așa de greu de suportat ca aceste două săptămâni pe care le-am petrecut la Târgu Mureș. Eu doream să ajungem la o înțelegere, cred că și ei, dar ne împiedicam tot timpul de acest obiectiv intermediar. 

Voiam să mă folosesc de această competiție (n.r. - Liga Națiunilor) pentru a pregăti echipa națională pentru preliminariile Campionatului European. Propunerea mea, de a șterge obiectivul intermediar, a fost respinsă. Ceea ce m-a deranjat deosebit de mult, mi-au spus că nu pot ține un antrenor care nu câștigă, pentru că au alte obiective. Atunci de ce dracu mă cauți pe mine? Acest tratament pe mine mă deranja. 

Dacă Federația mă poate da afară, atunci am vrut și eu libertatea să plec, indiferent dacă suntem pe primul sau ultimul loc. Bineînțeles, nu a fost acceptat. Am încercat să facem altfel: semnăm un contract până la sfârșitul Ligii Națiunilor, apoi fiecare are câteva zile pentru a denunța contractul

Au acceptat, timp de 2-3 ore, apoi au refuzat! Problema FRF era că dacă lucrurile merg bine, atunci s-ar fi izbit de imensa problemă că antrenorul va cere mai mult pentru anul viitor. Am acceptat să existe o clauză de reziliere, care nu putea fi mai mare decât cele 5 luni pe care le-aș fi muncit. Astea au fost problemele mele”. 

Pot să vă spun ceea ce simțeam eu: nu doar la Nisa, dar și în București, la discuțiile directe și indirecte, simțeam când vorbeam cu domnul Burleanu că mă vrea. Numai că ceea ce venea apoi către mine nu acoperea cuvintele sale. Dacă mă vrei într-adevăr, mă lași să muncesc.
 
Am închis discuția de mai multe ori în această perioadă, ca a doua zi să reluăm discuțiile. Faptul că reveneam tot timpul la aceeași problemă m-a făcut să mă întreb dacă mă doresc. Ei spuneau că da, dar contractul îmi spunea alt lucru.

- Ladislau Boloni 

Ladislau Boloni, despre salariul pe care l-a cerut 

„Pretenția mea a fost ca recompensa selecționerului să fie mai aproape de cea primită de Daum decât de cea primită de Mirel. Nu vreau să fiu îngâmfat, dar îmi pot permite să cer minimum salariul pe care l-a avut el. Sunt în relații bune cu Mirel Rădoi, l-am susținut, am discutat cu el, dar asta am cerut: salariul meu să fie mai aproape decât cel al lui Daum.

Am auzit că școala de antrenori din România este pusă la punct foarte bine. Atunci de ce antrenorii români ai nici pe jumătate salariile antrenorilor străini? Să nu fie această diferență! Am făcut un compromis de mai mult de 60%, pentru a accepta propunerea FRF. Deci nu partea financiară a fost o problemă esențială”, a declarat reputatul antrenor.

Edi Iordănescu, o alegere firească. Și adevărurile de care ne ferim
EDITORIAL
Edi Iordănescu, o alegere firească. Și adevărurile de care ne ferim

Ce staff și-ar fi dorit Ladislau Boloni: „L-am vrut ca antrenor secund pe Adrian Ursea”

„În ceea ce privește staff-ul, aș fi dorit ca secundul să fie Adrian Ursea. Când era la Nisa, a fost la mine de două-trei ori și mi-a plăcut stilul său de a vedea lucrurile. Am crezut că Adrian ar putea veni cu exigențe occidentale, din Franța, și am fi fost pe aceeași lungime de undă. Mi-au spus că ar fi bine să lucrez cu oameni care cunosc mai bine fotbalul românesc.

Am înțeles, și am optat pentru alți doi oameni, jucători sau colegi de-ai mei. Mă gândeam la Liviu Ciobotariu, pe care-l apreciez deosebit de mult pentru că mi-a dat o mână de ajutor într-un moment delicat pentru mine, și la Emil Săndoi. Între cei doi, sau, de ce nu?, amândoi. 

Sper că nu-l jignesc pe Adrian Mutu, despre care auzeam că ar fi în cărți pentru post, dar m-am gândit și la el. Doar m-am gândit, nu am dezvoltat această idee niciodată, nu i-am spus nici lui Adi Mutu. M-am întâlnit o dată cu el în aeroportul din Nisa, spunea că vrea să devină antrenor. De atunci mi s-a înfiripat în minte ideea asta”. 

Ladislau Boloni, despre plecarea de la echipa națională, în 2001

Să vorbesc despre faimoasa plecare, din cauza căreia am suferit destul de mult sentimental. La un moment dat, poți avea o problemă cu ideile conducerii. Au apărut câteva probleme în vremea respectivă. Cred că este mai bine dacă nu spun problema respectivă. Era vorba despre revenirea cuiva, cu care nu eram de acord

Poate pentru că sunt ardelean, eu am nevoie de siguranță. Prefer să joc șah, decât poker. Doresc să am siguranță în spatele meu, care putea veni dinspre Federație numai după Campionatul Mondial la care trebuia să ne calificăm. Aveam și o problemă de familie.

Când problemele s-au „dublat” cu interesul unui club interesant important, am ales să merg acolo.

Ce a spus Răzvan Burleanu: „Domnul Boloni și-a dorit să preia mandatul de selecționer, dar 3 elemente au dus la căderea acordului” 

Marți, în cadrul conferinței de presă de la Mogoșoaia, Răzvan Burleanu a oferit 3 motive pentru care discuțiile cu Ladislau Boloni nu s-au concretizat.

„A fost o ofertă reală din partea FRF, mai multe întâlniri față în față. Inclusiv avocații noștri s-au întâlnit. Domnul Boloni și-a dorit să preia mandatul de selecționer. Nu au fost discuții de natură financiară care să fi condus la căderea acordului.

Au fost alte elemente care au dus la asta. Ar fi trei elemente. Introducerea unui obiectiv intermediar, stabilitatea staff-ului tehnic și clauzele de reziliere”, a spus președintele FRF.

Președintele FRF a detaliat ulterior cele trei aspecte:

„Când ne referim la stabilirea unui obiectiv intermediar, ne referim la importanța Ligii Națiunilor. Prin ea, putem avea oportunitatea de a ajunge în primele 16 națiuni ale fotbalului european.

Când ne referim la stabilitatea staff-ului tehnic, ne-am dorit ca în cazul în care vom avea performanță, fie după Liga Națiunilor, fie după Euro, să putem continua cu același staff tehnic.

Al treilea, cu privire la clauza de reziliere, am vrut să nu mai repetăm greșeala FRF din primul său mandat. Cam acestea ar fi cele mai importante elemente. Același contract a fost pus la dispoziția tuturor antrenorilor cu care s-a avansat în discuții”.

VIDEO Dezbaterea zilei » Va avea echipa națională rezultate mai bune cu Edward Iordănescu?

Mai multe știri despre echipa națională: 

Edi Iordănescu, prima acțiune după ce a preluat naționala: „Trebuie să vorbesc imediat cu Ianis Hagi”

MM Stoica i-a găsit 3 probleme lui Edi Iordănescu

Sfatul lui Florin Răducioiu pentru noul selecționer: „Să nu facă greșeala lui Rădoi”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România - Cipru, ultimul meci din Liga Națiunilor » Cum arată primul „11” gândit de Mircea Lucescu + Cele mai bune cote
Nationala
România - Cipru, ultimul meci din Liga Națiunilor » Cum arată primul „11” gândit de Mircea Lucescu + Cele mai bune cote
Gianni Infantino, președintele FIFA, indignat de scandalul săptămânii din fotbalul mondial » Cere măsuri: „Nu e loc pentru așa ceva!”
Campionate
Gianni Infantino, președintele FIFA, indignat de scandalul săptămânii din fotbalul mondial » Cere măsuri: „Nu e loc pentru așa ceva!”
Prim-ministrul din Kosovo, întâlnire de gradul ZERO cu jucătorii, la două zile de la meciul cu România: „S-a umplut paharul!”
Nationala
Prim-ministrul din Kosovo, întâlnire de gradul ZERO cu jucătorii, la două zile de la meciul cu România: „S-a umplut paharul!”

Scene REVOLTĂTOARE! Haosul a continuat și la conferință » Kosovarii au sărit la bătaie, cu Mircea Lucescu la 3 metri distanță: „Să vă fie rușine!”

Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”


Comentarii (131)
4920334174698099
Aaron Johnson Jr.  •  12 Mai 2022, 13:26

Loti este o legenda. Nici el si nici Nea Mircea nu au ce cauta la nationala. Sunt prea buni si n-au cu ce lucra. Fotbalul romanesc produce numai ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

113953684521037
Mihai Nistor  •  27 Ianuarie 2022, 11:37

Multa prostie pe aici...Loti e un om cu mare caracter. Cand te baga in negociere cu unul ca stoichita sau burleanu (cu litere mici) nu accepti clauze aiuritoare. Cu cine sa castige grupa in LN?? Omul a vrut intai sa vada pe cine se bazeaza ptr CE. Dar atata timp cat politrucii vor fi sefi in fotbal nimic nu va mai fi corect. Nu mai urmaresc nationala de 5 ani. Nu am de ce.

cris4co
cris4co  •  26 Ianuarie 2022, 21:32

Ma bucur sa vad ca macar v-a placut Loti...adica diferenta dintre antrenor si tehnician...adica va place Sahu mai mult ca Pokeru...si constat ca deja v-ati prins de ce nu e NOUL ”antrenor” al Echipei Natioanale...NU din cauza Federatiei NEProfesioniste de Fotbal ci pentru ca si Federatia si-a dat seama ca ar venii DEGEABA....Loti nu are ce face cu jucatorii actuali...e trist.

Vezi toate comentariile (131)
Comentează