Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu - Publicat luni, 16 octombrie 2023 11:30 / Actualizat luni, 16 octombrie 2023 17:10
Selecția nu e contestată doar la nivelul internațional în care activează Edi Iordănescu, sunt conflicte serioase și critici chiar și în liga a șaptea, în cel mai de jos eșalon din România.
- Gazeta a pregătit o serie de reportaje speciale pentru a prezenta pitorescul fotbalului de la județ
- Vrei ca echipa din comuna ta să devină cunoscută? Scrie-ne la [email protected] despre personajele și întâmplările amuzante din ligile inferioare!
Prahova nu are nicio echipă cu adevărat foarte bună, Petrolul nu e printre candidatele la titlul de campioană a României, însă are atât de mulți oameni cărora le place să joace fotbal încât a înființat cluburi până la liga a șaptea!
E un eșalon care nu există în alte județe în care minimum înseamnă "D", "Onoare", adică a patra sau a cincea divizie.
Aici există derby-uri viticole în Bordeaux-uri prahovene, pe terenuri aranjate cu greutate pe dealuri superbe pe care se-ntinde viță-de-vie. În Valea Scheilor, lângă Călugăreni, Voința din localitate are meci cu Podgoria Vadu Săpat.
Al doilea loc contra primului din liga a șaptea, cele mai bune trupe din subsolul fotbalului.
Cârtițe „teroriste” pe terenurile județenei din Prahova
Jucătorii sunt jucători, finanțatori, meșteri-constructori, ei sunt totul, că nu există vreo organigramă, vreun patron.
Primăria i-a ajutat să sape pâmântul cât să creeze un platou pe care să poată fi încropit un teren pentru fotbal pe un deal ca o cocoașă.
Câmpul arată chiar bine pentru o astfel de competiție de amatori interesați să se distreze într-o dimineață și să se creadă fotbaliști.
Există iarbă, sunt și vestiare. Oamenii au investit banii proprii și au muncit ca să poată juca fotbal cu plăcere o dată pe săptămână.
Problema oamenilor e că mai există pe lume și cârtițe! Iar problema cârtițelor este că ele nu au habar despre fotbal, nu pricep cât de important este să fie drept și curat terenul, să nu apară găuri care înghit mingi și picioare ale jucătorilor.
Gazdele producătoare de vinuri văd doar partea plină a paharului: "E bine c-a apărut o singură cârtiță și avem numai un mușuroi, că altfel ce naiba am mai fi jucat aici? Biliard?!".
Petrecere de victorie cu tochitură la ceaun
Meciurile din liga a șasea nu sunt pe listele caselor de pariuri, asta ar mai lipsi!, să trucheze rezultate și să parieze jucători pe care-i sabotează o cârtiță neștiutoare și care aleargă după minge având sticle cu bere pe fiecare latură a terenului.
"Doi cerbi reci acum!", comandă spectatorii. Cerbii sunt beri Ciucaș. "Noi facem vin aici, dar bem bere", zic oamenii.
Toată lumea vede chiar și partide minuscule în cheia cotelor: "Asta era bun la pariuri! GG, penalty și roșu. Ieșeau toate ca la manual!". GG însemnând că marcau ambele echipe.
Gazdele câștigă meciul și, pentru că anticipaseră victoria, au pregătit și o petrecere. Nu cu șampanie, nu cu imnuri. Cu un bucătar din localitate, autor al unei "tochituri a la Călugăreni".
Chef-ul a sosit la teren înaintea meciului, cu carne, cu legume, cu mălai pentru o mămăligă.
Oaspeții au ajuns la concluzia că antrenorul lor a fost vinovatul pentru eșec. Tehnicianul nu are autoritate, nu are parte nici măcar de respect din partea alor lui.
Bine că joacă Alex, care a băut până la patru dimineață! Și îl mai bagă și titular! Noi, proștii, rezerve! Din etapa viitoare beau și eu la fel, că poate așa apuc să joc!
Unele dintre probleme seamănă cu acelea din fotbalul profesionist. Arbitrii sunt vinovați peste tot, și în Champions League, și în liga a șaptea din Prahova.
Călugărenii l-au poreclit "Băsescu" pe "central" și l-au etichetat clar ca pe un corupt: "Ne-ai furat pe față, Băsescule! Mai fură omul, dar tu ai venit chitit să ne faci ghem!".
Ultrașii nu lipsesc: „Bombe! A venit Revelionul!”
Suporterii Călugărenilor, cam două sute de persoane, au tratat meciul așa cum au văzut la Olympiakos, la PAOK, la Steaua Roșie Belgrad și la Partizan, ei au venit cu petarde, cu fumigene pe care le-au aprins pe parcursul jocului.
"Bombe! A venit Revelionul!", striga lumea. Arbitrii pe care i-au acuzat ei după meci fuseseră ademeniți înainte, întâmpinați cu Fanta rece, protocolul maxim din liga a șaptea.
Condițiile pentru jucători și pentru brigadă sunt chiar bune: vestiare făcute din placaj, cu bănci, cu niște cuiere. Licențierea nu impune așa ceva, "dar așa vrem noi, că nu putem să ne schimbăm pe câmp!". Toaleta a rămas însă în „fundul curții”.
Profit din vânzare de sucuri, beri și semințe: „A venit ANAF-u'!”
Pentru că nu existau magazine în zona terenului, bișnițari de ocazie au făcut un profit vânzând sucuri, beri și semințe.
Oamenii au văzut echipa Gazetei pe marginea terenului și au glumit cu vânzătorii: "Închideți repede, că a venit ANAF-u'!". Fiscalizarea e greu de realizat aici, berile și banii apar și dispar la secundă, pe nimeni nu interesează dacă există case de marcat, bonuri fiscale.
Bucătarul s-a ocupat deja de tochitura pe care a gătit-o într-un ceaun încălzit cu lemne, jucătorii își pun porțiile de carne și scandează "Cine e pe primul loc? Cine e pe primul loc? Voința e!".
Echipa este acum favorită să promoveze în liga a șasea, ceea ce e remarcabil în Călugăreni.
Tactici și trucuri: despre tactică și adversari
În fotbalul real există WyScout și alte sisteme de monitorizare a meciurilor, există cotații ale jucătorilor pe transfermarkt.
Ca să studiezi adversarul la nivelul acesta e mult mai greu. Nimeni nu filmează meciurile, nici măcar cu telefonul.
Chiar și așa, antrenorul de la Călugăreni își adună echipa înaintea partidei și ține un discurs despre strategie, despre tactică și-și avertizează jucătorii care sunt adversarii ce simulează, care sunt mai periculoși și trebuie să fie marcați cu atenție.
„E profesionist! L-am prins!”
Călugărenii au câștigat cu 3-2, ceea ce constituie o surpriză, fiindcă oaspeții și-au stabilit mai clar promovarea ca obiectiv.
Și e prima înfrângere după șapte etape! Gazdele s-au asigurat înaintea jocului că nu erau trișate, au sesizat că la Podgoria Vadu Săpat juca un ins care era prea bun: "E profesionist, joacă în liga a treia, nu are voie să fie aici!".
Au contestat prezența acelui fotbalist, iar cazul urmează să fie judecat de către Comisia de Disciplină a Asociației Județene de Fotbal Prahova.
FOTBAL LA JUDEȚ (episodul 30) » „Închideți repede, că a venit ANAF-u'!” » Derby-uri viticole în Bordeaux-uri prahovene + petrecere de victorie cu tochitură la ceaun
Citește și alte reportaje din seria „Fotbal la județ”
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”