INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BIOGRAFIE

Zinchenko, fotbalistul lui Arsenal, mesaj dur către președintele Zelenski: „Domnule președinte, asta nu face parte din scenariu!”

Mikel Arteta, managerul lui Arsenal, și ucraineanul Oleksandr Zinchenko Foto: Guliver / Getty Images
Mikel Arteta, managerul lui Arsenal, și ucraineanul Oleksandr Zinchenko Foto: Guliver / Getty Images

Articol de - Publicat marti, 22 octombrie 2024, 10:38 / Actualizat marti, 22 octombrie 2024 13:07

Oleksandr Zinchenko, fundașul lui Arsenal, a vorbit despre cât de greu i-a fost să urmărească războiul din Ucraina, țara sa natală, de peste hotare și despre lucrurile bune pe care le-a învățat alături de clubul londonez, dar și de Manchester City.

Într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian, Zinchenko (27 de ani), a dezvăluit cu emoție legăturile sale cu Ucraina. „E aproape imposibil să te naști unde m-am născut eu și să devii fotbalist profesionist. Mi-a fost foarte, foarte greu”, a spus fundașul care se trage din orășelul Radomyshl, din nordul Ucrainei.

„Nu aveam infrastructură și ne antrenam doar de două ori pe săptămână pentru un meci și așa nu ai cum să devii jucător profesionist. Era o adevărată bucurie să joc și să mă pregătesc alături de formația locală, dar eu mi-am dorit întotdeauna mai mult”, a adăugat căpitanul reprezentativei naționale a Ucrainei.

„Mama îmi spunea că vede în ochii mei dorința de a reuși”, spune Oleksandr Zinchenko

Zinchenko a vorbit și despre legăturile sale din prezent cu Ucraina, țară invadată de Rusia în februarie 2022.

„Mătușa mea mi-a trimis un filmuleț. Lucrează de 30 de ani la o creșă. În filmare îmi spune că s-a ascuns în adăpost de la 7:30 la 10:30 din cauza unei alarme aeriene. Are grijă de copii, nu-și poate asume niciun risc”, a povestit fundașul.

Zinchenko mărturisește că nu-și poate scoate din minte războiul din țara sa. Mama lui încă locuiește la Radomyshl, la fel ca restul familiei.

Oleksandr Zinchenko: „Glasul meu se aude mai bine din Anglia”

„Dar cred că ajut mai mult dacă vocea mea se aude de aici, din Anglia, decât de acolo. În Ucraina se joacă fotbal printre sirene. Jucătorii se ascund imediat în adăposturi. Le arăt aceste filmulețe colegilor mei de la Arsenal și acestora nu le vine să creadă că există așa ceva”, a spus ucraineanul.

Oleksandr Zinchenko își va lansa autobiografia, intitulată „Believe”, în care vorbește despre contibuția pe care au avut-o la cariera lui Pep Guardiola la Manchester City și Mikel Arteta la Arsenal. Dar și despre viața sa în Ucraina, mai ales despre momentul în care s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski.

Oleksandr Zinchenko: „Mă rog ca războiul din Ucraina să se termine cât mai repede”

Oleksandr Zinchenko a istorisit cum i-a spus acestuia: „Domnule președinte, asta nu face parte din scenariu, dar aceste cuvinte îmi izvorăsc direct din inimă. Toată familia mea, toți prietenii mei simt același lucru. Nu știu ce s-ar fi întâmplat cu țara noastră dacă n-ați fi fost dumneavoastră”.

Fundașul lui Arsenal a recunoscut că uneori încearcă să se pună în pielea președintelui ucrainean. „Mi se pare un lucru imposibil. Nu-mi pot imagina acest gen de presiune, dar când te uiți în ochii lui, îți dai seama cât de dificil e totul. Vezi diferența între pozele de când a devenit președinte și pozele de acum. De câte ori citesc știrile, mă rog la Dumnezeu să se termine totul mai repede, pentru că știu prea bine câți oamei au murit în acest război”.

În acest timp, Zinchenko știe că lumea începe să-și întoarcă, încet-încet, capul din direcția țării sale natale.

„Sunt recunoscător pentru tot ceea ce oamenii din toată lumea fac pentru noi. De câte ori văd un abțibild cu steagul ucrainean pe vreo mașină, îmi dau seama că nu suntem singuri. Unii donează, alții adăpostesc refugiați.

Dar, în același timp, îmi dau seama că oamenii s-au săturat de acest război, au obosit. Dar nu putem renunța. nu-i așa? De-asta trebuie să rămânem uniți, pe poziții. E singurul mod de a arăta că dreptatea e de partea e noastră, singurul mod de a readuce pacea”, a spus fotbalistul lui Arsenal, la care evoluează din anul 2022.

Zinchenko s-a simțit oarecum înșelat de Manchester City

Diseară, Arsenal va juca împotriva lui Shakhtar Donetsk, clubul despre care Zinchenko are amintiri amestecate de la începutul carierei sale. Pe când avea 17 ani, Zinchenko a simțit că nu poate răzbi în marea de brazilieni de la Shakhtar și a refuzat să mai semneze cu formația ucraineană.

În biografia sa, Zinchenko notează: „Pentru scurt timp, mi-a trecut prin cap să renunț. A fost un moment greu pentru mine. Mă simțeam invizibil”.

În ciuda iubirii sale pentru clubul din Donetsk, în februarie 2015, după ce împlinise 18 ani, Zinchenko a plecat în campionatul rus, la Ufa. De-acolo, un an mai târziu, a făcut pasul în Premier League, la Manchester City.

Guardiola tocmai devenise managerul clubului englez și Zinchenko a înhățat ocazia din zbor, fără să-și negocieze prea atent contractul.

„Avocații lui City mi-au spus: «Acesta este un contract de jucător la academie. După ce intri pe teren la primul meci oficial, îți vom extinde contractul. Vei primi bani mai mulți, așa cum primesc jucătorii profesioniști. Ai încredere în noi!».

Bineînțeles că am spus da. Mi-am urmat visul. Dar știți când a venit următorul meu contract? După ce am jucat 43 de meciuri în Premier League! Am câștigat două titluri în Anglia și eu aveam încă un contract de elev al academiei”, povestește ucraineanul.

Zinchenko: „Pep Guardiola nu țipă niciodată la antrenamente”

Zinchenko și-a dat seama că fotbalul e o afacere, dar azi consideră că a avut multe de învățat de la Pep Guardiola, ca și de la Mikel Arteta. Ucraineanul mărturisește că, la început, era epuizat de cantitatea de informații pe care trebuia s-o absoarbă de la Guardiola. Acesta însă nu țipa niciodată, dar avea metode prin care știa foarte bine să controleze grupul de jucători.

„Într-o zi am făcut greșeala de a mă contra cu Pep, după ce mă certase pentru o pasă greșită la antrenamente. I-am zis: «Mister! Am greșit o singură pasă, știi asta?» Reacția lui a fost una incredibilă: «Ah, scuze, domnule Zinchenko! Scuze! Gata, băieți, sunteți liberi!» Și a plecat la vestiar. Aia fusese. Antrenamentul se terminase brusc, doar pentru că avusesem tupeul să comentez. La meciul următor, am stat pe bancă”, a povestit fundașul.

Despre Arteta, Zinchenko povestește amuzat cum își menține acesta jucătorii în priză. Odată, managerul spaniol a adus un grup de hoți de buzunare, care aveau misiunea de a fura diverse obiecte ale jucătorilor - ceasuri și portofele -, în timpul unui teambuilding. Ucraineanul își amintește cu mândrie că nu s-a numărat printre fotbaliștii păcăliți.

În prezent chinuit de o accidentare, Zinchenko nu-și pierde optimismul și entuziasmul. „Nu-mi convine, cui îi place să aibă probleme de sănătate? Dar în astfel de momente îmi amintesc că, în unele părți ale lumii, oamenii trebuie să meargă 20 de kilometri pe jos ca să facă rost de un colț de pâine. Așa că nu mă plâng”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a anunțat echipa de start pentru derby-ul cu Rapid și a avut un derapaj la adresa lui Șumudică: „S-o ia la căpățână! Mi-o fi frică de marele specialist”
Superliga
Gigi Becali a anunțat echipa de start pentru derby-ul cu Rapid și a avut un derapaj la adresa lui Șumudică: „S-o ia la căpățână! Mi-o fi frică de marele specialist”
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul lui imobiliar: „Lucrăm de peste 12 ani” » Vânzări de 530 de milioane de euro!
Campionate
Leo Messi, încredere totală într-o româncă! I-a dat pe mână tot imperiul lui imobiliar: „Lucrăm de peste 12 ani” » Vânzări de 530 de milioane de euro!
Fosta soție a lui Claudiu Niculescu a făcut senzație în tribune la Rapid - Farul! A atras toate privirile: „Sunt cu ochii pe David”
Superliga
Fosta soție a lui Claudiu Niculescu a făcut senzație în tribune la Rapid - Farul! A atras toate privirile: „Sunt cu ochii pe David”

„Înotam, iar bătăile inimii răsunau ca un motor surd: eu sunt, eu sunt, eu sunt” » Povestea răscolitoare a scriitoarei Sylvia Plath și a singurului ei sprijin într-o luptă teribilă: „Abia îmi țin capul deasupra apei”

Drăgușin la Inter? Schimbul pe care nerazzurrii îl pun la cale cu Tottenham


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează