Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat marti, 22 noiembrie 2022 14:59 / Actualizat marti, 22 noiembrie 2022 15:21
Adrian Dincă, trimisul Jandarmeriei Române în punctul de comandă și control din Doha, explică modul în care Qatar reușește să mențină ordinea într-un oraș care găzduiește 4 meciuri pe zi de la Campionatul Mondial și are un flux de aproape 1,5 milioane de fani.
- Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar;
- Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu transmit din Doha pe durata competiției.
VIDEO. Românul care ajută Poliția din Qatar a dialogat cu Gazeta: „Suporterii noștri n-ar fi creat probleme aici”
- Domnule Dincă, unde ne aflăm mai exact în acest moment?
- Ne aflăm în Centrul de Cooperare Polițienească de la Doha. Eu sunt locotenent colonel în cadrul Jandarmeriei Române și aici sunt în calitatea mea de președinte al European Group of Policing Football. Aceasta este o rețea europeană cu 32 de țări și este dedicată colaborării polițienești internaționale, în special la evenimente sportive.
- Ce faceți aici, cu ce vă ocupați mai exact?
- Sunt aici din două perspective. În primul rând, să susținem eforturile gazdelor în aplicarea legii din Qatar în ceea ce privește siguranța și securitatea la Campionatul Mondial. Apoi să facilitez cooperarea dintre colegii mei din Europa cu cei de aici, din Doha.
- E complicat de gestionat un astfel de eveniment?
- Este foarte complicat, fiind cel mai important eveniment sportiv din lume! Trebuie să gestionăm corect toate riscurile și să oferim o perspectivă cât mai aproape de realitate colegilor din Qatar, astfel ca aceștia să adopte măsurile corecte de securitate încât să nu avem incidente.
Adrian Dincă: „Un FCSB - Dinamo e complet diferit față de un meci la Mondial”
- Au existat până acum?
- Nu am avut deloc incidente majore. Se mai întâmplă mici probleme, dar care au fost rezolvate foarte ușor de colegii mei. În continuare activitatea centrului se focusează și pe partea de sprijin operațional. Avem echipe din toate statele participante care sunt la stadioane, la locurile de adunare a fanilor și pe traseele de deplasare. Gestionăm tot acest flux de suporteri.
- Față de un FCSB-Dinamo e mai ușor aici?
- Sunt lucruri total diferite. Dinamica și riscurile din Europa sunt total diferite de ce vedem aici. Sunt provocări diferite. Derby-urile din România au anumite specificități, aici lumea e focusată pe partea sportivă și se bucură de spectacol.
- Care e cea mai numeroasă delegație în acest centru?
- Numărul polițiștilor dislocați în Doha variază în funcție de analiza de risc pentru fiecare echipă. Și riscurile pe care suporterii le prezintă. Cei din Mexic au aproape 15 polițiști care sunt aici, în Qatar. Să nu uitați că lucruri pe care în Europa le considerăm normale în ceea ce privește un meci de fotbal aici sunt interzise. Unul dintre ele fiind scoaterea unui tricou, așa ceva nu e permis! Sunt diferențe culturale și este important că aici sunt polițiști din toate țările participante.
Interviu cu românul care ajută Poliția din Qatar: „Sper să înceapă era digitalizării și pe stadioanele din România”
- Lipsa alcoolului e un ajutor pentru prevenirea unor incidente? Ar fi o idee bună și în România?
- Am avut discuția asta de foarte multe ori în România, dacă alcoolul favorizează manifestările antisociale ale suporterilor. Sunt studii științifice care spun că da. Ca o concluzie generală, alcoolul este un factor agravant în manifestări la evenimentele sportive. Acum alcoolul nu se vinde la stadioane, în rest, în Fan Festival, hoteluri sau restaurante acreditate acest lucru există.
- Ce ați văzut aici și merge implementat inclusiv în București la un meci de fotbal?
- Tehnologia ne va face viața mult mai ușoară și va fi un ajutor important pentru fani. La Doha se utilizează în mare parte bilete electronice, așa cum s-a întâmplat și la Europeanul de la București. Cred și sper ca practica să se generalizeze și pe stadioanele din România și să înceapă era digitalizării în ceea ce privește accesul pe arenă.
- Dacă eram aici, România era în grupa de risc?
- Nu cred! Sigur dacă erau aici, suporterii noștri ar fi făcut o sărbătoare din prezența la un Mondial, în niciun caz o problemă pentru noi și pentru organizatori.
Qatar e pregătită total pentru acest eveniment, inclusiv la nivel de forțe de ordine, a cumulat practic Poliția, Jandarmeria, Armata pentru Mondial, într-un singur centru cu comandă unică.
- Adrian Dincă, reprezentant Jandarmeria Română la Doha
200.000este numărul mediu al spectatorilor care se află exclusiv pe stadioane în Doha într-o singură zi, în cele cu 4 meciuri, majoritatea în faza grupelor
50 de kilometrie cea mai mare distanță între două dintre cele 8 stadioane care găzduiesc turneul final
VIDEO. Am intrat în Centrul de Comandă de unde se supraveghează TOT ce mișcă în Doha
Mai multe corespondențe din Qatar:
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”