Articol de Roxana Fleşeru - Publicat joi, 28 noiembrie 2024 09:19 / Actualizat joi, 28 noiembrie 2024 10:48
Canotorii Ionela Cozmiuc, Maria Lehaci, Roxana Anghel, Amalia Bereș, Marius Cozmiuc, Florin Enache, Andrei Cornea, Florin Lehaci și Cosmin Horodișteanu, dar și înotătorul David Popovici i-au răsplătit cu prezența și atenția lor pe 23 din cei 30 de copii care fac performanță în condiții grele și care au primit burse din partea celor de la Hope and Homes for Children.
„A fi bun e o dovadă de putere", a spus Dragoș, unul dintre cei 30 de bursieri ai Fundației Hope and Homes for Children. Pentru cei 23 de copii prezenți în sala de la Banca Națională a România cei puternici și imenși au fost o parte din sportivii olimpici ai României, participanți la Jocurile Olimpice de la Paris.
- Programul Burselor DAR a fost inițiat de fundația Hope and Homes for Children în 2022 cu scopul de a „descoperi copiii cu rezultate remarcabile și de a le susține acestora performanța pentru ca lipsurile să nu le fure dreptul de a străluci". În primul an au fost zece bursieri, în 2023 s-a ajuns la 15, iar acum sunt 30 de bursieri.
Canotorii Ionela Cozmiuc, Maria Lehaci, Roxana Anghel, Amalia Bereș, Marius Cozmiuc, Florin Enache, Andrei Cornea, Florin Lehaci și Cosmin Horodișteanu, dar și înotătorul David Popovici și-au rupt o bucată dintr-o zi de antrenament și au venit să le ofere simbolic o medalie în formă de inimă.
David Popovici: „Data viitoare când voi urca pe prima treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice de-abia aștept să mă arat vulnerabil"
Campioni și medaliați europeni, mondiali, olimpici sau participanți la competițiile majore și-au unit forțele ca 23 de copii să-i vadă în carne și oase și să se inspire de la ei. Au vorbit pe rând, încercând să le rezume în câteva secunde ce înseamnă sportul și performanța. Împreună, vorbele lor au creat un tablou în care este vorba despre ambiție, muncă, depășirea momentelor grele și mai puțin despre medalii.
David Popovici a fost întrebat despre emoțiile sale în timpul intonării imnului la Jocurile Olimpice de la Paris după proba de 200 m liber. „Mă abțineam să nu plâng, nu știu de ce nu am plâns când eram pe podium. Data viitoare când voi mai urca pe prima treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice de-abia aștept să fiu vulnerabil, să pot să plâng. Mă gândeam că asta este momentul la care am visat de când eram mic, momentul pentru care m-am antrenat atâția ani de zile, nu puteam decât să le fiu recunoscător celor care au fost alături de mine, să-mi fiu mie recunoscător pentru că am luptat să ajung acolo".
Sportul însă nu este doar despre momentele de vârf. Este și despre acele clipe în care te oprești la marginea podiumului și îți vine să te lași, numai că alegi altceva. A fost și cazul lui Florin Lehaci, care s-a clasat pe locul al patrulea la Paris în proba de dublu rame și pe cinci în cea de 8 plus 1. „Cel mai greu mi-a fost anul acesta după Jocurile Olimpice pentru că mă gândeam că e cazul să pun vâslele în cui, dar am privit cu mai multă maturitate situația și m-am decis să mai dau o șansă canotajului", a mărturisit el.
Despre noi începuturi a vorbit Roxana Anghel, dublă medaliată la Paris, cu aur la 8 plus 1 și cu argint la dublu rame. „Momentan palmele arată bine, am doar o mică bășică. Am ieșit pe apă după trei-patru zile pentru că vremea de aici nu e tocmai prielnică. Palmele sunt cea mai mică problemă a noastră", a spus ea.
Andrei Cornea: „Am fost învățat de mic că nu există «nu pot», există «nu vreau»"
Florin Enache și Andrei Cornea, campioni olimpici în proba de dublu vâsle s-au referit la sacrificii și la momente grele. „Am fost învățat de mic că nu există «nu pot», există «nu vreau». În momentul în care nu mai poți și treci peste asta devii mai bun decât ai fost în urmă cu o secundă când ți-a trecut prin minte că nu mai poți", a spus Andrei.
„În viața unui sportiv nu există sacrificii pentru că dacă faci totul cu pasiune, dacă îți asumi, trebuie să fii deschis pentru că doar așa progresezi. Pentru mine acești copii sunt o inspirație, o motivație pentru că doar așa putem fi mai buni", a subliniat Florin.
Concluzia a venit de la Amalia Bereș, componentă a bărcii de 8 plus 1. „Canotajul m-a învățat că și locul doi înseamnă că ești învingător, la fel și locul șapte. Învingător ești de fiecare dată când te ridici pentru a-ți urma și împlini visul".
Sportivii au coborât de pe scenă și le-au lăsat locul celor care visează la performanță în domeniul lor. Hope and Homes for Children alături de sponsorii pe care îi au alături de ei le oferă acestor copii și adolescenți 2000 de euro pentru anul școlar 2023-2024. Ei au fost selectați de un juriu din care a făcut parte și Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici.
Lacrimile care s-au oprit cu greu
Olimpicii le-au pus la gât medalii în formă de inimă, iar aceștia și-au povestit ambițiile, vor să exceleze în sport, în teatru, în IT, în aviație, în muzică, în literatură. Ionel, care face atletism, a avut un mesaj special: „Vreau să-i mulțumesc mamei pentru toate sacrificiile pe care le-a făcut pentru mine", a spus el la microfon chiar dacă aceasta nu era în sală. O sală în care oamenii s-au emoționat de la un moment la altul și în care s-au umplut de energia tinerilor.
Dragoș, care mergea sprijinit în cârje, i-a cerut la microfon lui David Popovici un autograf după ce în sală a fost citită una dintre poeziile sale.
Campionul olimpic i-a semnat pe foaia pe care era scrisă poezia, iar băiatul a început să plângă de atâta emoție în timp ce în boxe se auzea melodia celor de la The Script. „Poți să fii erou, poți să câștigi aurul/ Să dobori toate recordurile pe care nimeni nu credea că le vei doborî/Da, fă-o pentru oamenii tăi, pentru mândria ta...."
În aplauzele celor din sală, David l-a luat pe puști în brațe, iar lacrimile au devenit și mai intense. Cu vocea un pic tremurată, doar pentru o nanosecundă, David i-a spus. „Sub autograf am scris cât de mult ne inspiri. Noi, sportivii, vorbim despre sacrificiile pe care le facem, dar voi înfruntați greul și performați, ar trebuie să fiți mândri de voi!" Dragoș a dezvăluit că ia lecții de înot, încă un lucru în comun cu eroul său.
„M-am simțit așa cum m-am simțit când m-am urcat pe prima treaptă a podiumului. Am avut lacrimi în ochi, e foarte greu să mă faci să plâng. A fost foarte emoționant! Astăzi am avut o zi foarte grea și obositoare, dar în momentul în care văd câtă energie pozitivă ne pot transmite acești copii, cât de tare se luptă pentru a-și atinge visurile n u mai simt niciun fel de oboseală, simt că nu mai am dreptul să mă plâng în condițiile în care unii oameni fac performanță în condiții mult mai grele", a spus David.
Mă copleșește să fiu în postura aceasta. Și eu când eram mic am avut idolii mei. Îi admiram, iar acum încerc să fiu un idol cât mai bun, e ciudat să-mi spun singur idol – David Popovici
Maria, cea mai mică dintre bursieri, îmbrăcată în costum popular, i-a întrebat pe sportivi cum de sunt atât de mari? Iar ei i-au răspuns cu câte un zâmbet și câteva cuvinte din partea lui Florin Enache. „A fi bun e o dovadă de putere".