Articol de Sergiu Alexandru - Publicat joi, 21 noiembrie 2024 09:37 / Actualizat joi, 21 noiembrie 2024 09:37
Pe 29 noiembrie, la București, Ronald Gavril va lupta pentru centura WBF World, la categoria semigrea, contra columbianului Joan Boada (30 de ani, 15 victorii, 8 înfrângeri). Din Las Vegas, băcăuanul de 38 de ani a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre evenimentul care va avea loc la Circul Metropolitan, despre cum decurg pregătirile și despre ce urmează pentru el.
După gala de la Craiova, Ronald „The Thrill” Gavril și iubita lui, Anamaria Prodan organizează acum un nou eveniment, de data asta la București. Iar main event-ul va fi lupta dintre Gavril și Boada, pentru centura WBF World.
Pentru acest meci, pugilistul din Bacău s-a pregătit în Las Vegas, orașul în care locuiește. Și a purtat un dialog cu Gazeta Sporturilor, înainte de sosirea în țară, în care a vorbit despre luptă, despre scopul galei și despre ce planuri are. Dar și despre viața în SUA și recentele alegeri pentru președinție, câștigate de republicanul Donald Trump.
Ronald Gavril: „Vreau să avem cât mai multe gale ca să ajutăm copiii talentați”
- Ronald, după o gală la Craiova, acum faci una la București.
- Din păcate, nu am mai avut de multă vreme o gală importantă în București. Sperăm să facem cât mai multe gale de acest gen. E al doilea eveniment Gavril&Prodan Promotions și vreau să avem cât mai multe gale. Avem foarte mulți copii talentați, care după o viață de box amator rămân pe stradă. Nu au unde boxa, nu au unde să meargă. Și sunt mulți care pot face performanță.
- Mai ales că noi am avut destui campioni la box.
- Exact. Știu cât de greu mi-a fost mie când am ajuns în America și nu cunoșteam pe nimeni în lumea boxului. Te duci în săli, dar nu știi pe nimeni, mă refer la manageri sau promotori. Ești singur. Și având contactele și prieteniile pe care le am acum, m-am gândit că aș putea ajuta sportivii care pot fi campioni.
- Mereu mi s-a părut că boxul e un sport în care nu ai nevoie doar de talent și muncă. Ai nevoie de un manager bun, de expunere.
- Cred că e 50-50. E foarte important să ai expunere, să ai un manager bun care să te promoveze și să devii cunoscut. Atunci vinzi bilete. Asta vrem să facem și noi în România. Vrem să promovăm boxul și să dăm șanse copiilor pentru a-și face un palmares. E multă muncă, e un sport dur.
- Cum merg pregătirile pentru gală?
- Totul e cum trebuie. Nu e ușor deloc, pentru că facem totul cu bani din sponsorizări. E foarte greu, dar ne mișcăm ușor, ușor. Vrem să facem un eveniment foarte frumos, iar eu voi lupta pentru centura WBF. Va fi un meci exploziv și vă promit că voi fi «on fire». Nu voi lăsa centura să plece.
- Bănuiesc că și Anamaria e extrem de implicată.
- Îți dai seama. E perfecționistă și totul trebuie să iasă perfect. E atentă la orice detaliu despre gală, despre mine, despre tot ce mișcă.
- Ce e greu în organizarea unui astfel de eveniment?
- E vorba de bani. Cu cât avem mai mulți sponsori, cu atât e mai bine pentru noi. Însă foarte puțini oameni, momentan, vin lângă noi. Boxul e în cădere libere. Știm și ce a fost la Gala Bute, s-a lăsat cu pușcărie. Oamenii fug de box, dar sperăm să-i aducem înapoi. Vrem ca pe viitor să umplem arenele.
- Ai luptat la Craiova, acum la București. E mai multă atenție pe tine acum. Ce înseamnă asta pentru tine?
- E o mândrie să lupt în țara mea, mai ales la București. La Craiova a fost un eveniment foarte frumos, lumea a umplut sala. Acum sentimentul de mândrie e mult mai profund, vin și mai mulți prieteni de-ai mei. E un vis să aduc o centură mondială aici. E o mândrie pentru mine și familia mea.
- Am văzut că și Floyd Mayweather a promovat gala.
- L-aș implica și mai mult. Sper ca pe viitor să-l aduc în România. Acum are alte planuri, dar sper ca pe viitor să vină la galele pe care le organizez. El a fost mereu lângă mine, suntem împreună din 2013. M-a ajutat foarte mult. Un adevărat campion.
Ronald Gavril: „Boada e ca luptătorii latini, vine la bătaie. Va fi o luptă spectaculoasă”
- Pentru meci cum merg pregătirile?
-Totul e pus pe caiet. Am un program foarte bine stabilit. Sunt pregătit, va fi un meci exploziv. Nu voi lăsa centura să plece de acasă. Programul diferă de la zi de zi.
- Adversarul cum e?
- E un boxer din Columbia. Cu experiență. A luptat pentru centura WBC Latino. E un boxer latin, vine la bătaie. Ăsta e stilul lor. Latinii vin mereu la bătaie. El pune multă presiune, vine să dea la corp. Dar mie îmi place asta, pentru că nu trebuie să alerg după el în ring.
- Deci să ne așteptăm la un meci spectaculos.
- Da, va fi spectaculos! Va ieși cu explozie. A pierdut un meci pentru centura WBC, apoi l-a câștigat pe următorul și acum să sperăm că va avea o nouă înfrângere. E un moment foarte important pentru mine. Vin acasă pentru un titlu important. Sunt mândru de treaba asta, că aducem un titlu mondial la București.
- Diferența de ani contează? Sunt 8 ani între voi.
- Îți dai seama că să se simt anii. Dar se simte și experiența. O să se vadă și asta.
- Lupți din nou la semigrea, la fel ca în precedenta partidă. Ai urcat în categorie.
- Da, vom lupta la 175 pounds (n.r. 79,3 kg). Au urcat la o categorie, la semigrea. Ultimul meci pentru centură l-am avut la supermijlocie, 168 pounds (76,2 kg). Dar șțiti foarte bine că la această categorie Canelo a avut toate centurile. Nu era nimic liber. Așa că am profitat de șansa să lupt la semigrea, la Craiova, pentru titlul WBC Latin. Acum, titlul mondial WBF. Și, poate pe viitor, vine un meci pentru titlu la supermijlocie, cu Benavidez sau Canelo, și voi coborî.
- E complicat să schimbi categoriile?
- Nu. E nevoie de foarte multă disciplină. Dietă, dietă și dietă. Trebuie să fii foarte atent la ce mănânci. Dacă duci o viață echilibrată, nu e greu.
- După gala asta ce urmează pentru tine?
- O mică vacanță de sărbători. După aceea voi intra în pregătire pentru meciuri. Sper ca la anul să lupt cu cineva din top la supermijlocie. Poate Canelo, Munguia, Berlanga
- Numele grele.
- Da, da. Am fost în negocieri cu Munguia, pentru un meci în decembrie. Nu ne-am înțeles. Probabil că le vom relua și vom face meciul la anul. Era vorba să luptăm pentru centura WBC Silver, pe care o deține.
- Cam greu de realizat o asemenea gală la București.
- Va fi în Las Vegas. Va fi o luptă foarte mare. Aici vor veni și mulți mexicani pentru Munguia.
- Las Vegas a devenit în ultimii ani locul în care oricine vrea să boxeze.
- A fost New York-ul, cu Madison Square Garden. Apoi, venind Floyd, s-a mutat tot boxul în Las Vegas. Cei mai mulți vor să aibă măcar un meci aici, în patria boxului.
- Tu ai lupta la tine acasă.
- Da, da.
Ronald Gavril: „Mă bucur că Donald Trump e din nou președintele SUA”
- Chiar, cum e viața în Las Vegas?
- Liniștită, relaxantă. Duc o viață liniștită, cu mult sport. Îmi fac vacanța pe la Miami, New York. Nimic special.
- Cumva, sună ciudat să spui că ești rezident în Las Vegas. Lumea percepe orașul ca fiind doar pentru turiști.
- Nu, nu. Trebuie să vezi ce e în jurul orașului. Oamenii duc o viață liniștită. E un oraș frumos, în dezvoltare. Foarte mulți americani se mută aici, foarte mulți bogați vin aici să stea.
- Voiam să vorbim un pic și de alegerile. Cum se trăiește din America un asemenea eveniment?
- A fost o agitație continuă, mai ales în ultima lună. Au fost multe dezbateri, multe analize. Cred că e un lucru bun că Trump a devenit din nou președinte. Cred că va pune America unde a fost cândva, va redresa puțin economia.
- Ai simțit că în ultimii ani că viața e mai costisitoare?
- Să știi că da. Sunt prețuri ridicate la orice. Sunt foarte multe persoane fără adăpost. De exemplu, în Los Angeles s-au închis multe locații, iar în zona Santa Monica e plin de persoane fără adăpost. Dar sper ca Trump și echipa lui să redreseze situația. E foarte greu, e o misiune imposibilă. Dar cred că Trump are capacitatea și inteligența să facă ce trebuie.
Ronald Gavril: „Cel mai greu în box? Gândește-te că adversarul se pregătește câteva luni ca să te facă KO”
- La 38 de ani cum te simți. Pare o vârstă înaintată pentru sport.
- Se poate, se poate, dacă duci o viață echilibrată. Nu e ușor, ajungi mai greu în formă, dar trebuie să ai dorință și voință. Și de disciplină.
Chiar sunt curios. Ce e cel mai dur în acest sport?
- Gândește-te că adversarul se pregătește câteva luni ca să te facă KO.
- Și tu nu trebuie doar să reziști, ci să încerci să-l faci tu knockout.
- Înțelegi? E o luptă psihică prima dată. Și e nevoie și de strategie. Ai nevoie de un profesor care să-ți predea ce trebuie pentru a putea câștiga. Boxul e o artă. Să lovești și să nu te lași lovit. E o artă.
- Iar Mayweather a dus la perfecțiune arta de a nu fi lovit.
- E profesor. A schimbat toată tehnica după anii 2000. Până atunci era Tyson, cu explozia lui, apoi a venit Floyd și a transformat totul în artă. Și a ajuns la 50 de meciuri câștigate. În acest sport nu poți ajunge la 35-38 de ani dacă încasezi multe lovituri. Cu cât încasezi mai mult, cu atât mai repede ți se termină cariera.
- Multă lume are impresia că boxul e un sport violent, dar e nevoie de strategie și inteligență.
- E un fel de șah. MMA-ul e violent. E luptă de stradă. Dar cine are pasiune pentru sport înțelege ce fel de artă e boxul. Trebuie să fii pregătit mental. Mulți clachează. Lipsește asta în România și vreau să predau cunoștințe celor tineri. Au nevoie de un ajutor să depășească anumite limite. Când am venit în America, eram campionul României și am zis că știu tot. Și când am venit aici s-a schimbat tot. Știi ce mă întreb? Cum de mulți tineri nu devin campioni din România și trebuie să plece? De ce nu facem noi treaba asta? Ce ne lipsește?
- Dacă ne uităm la campionii recenți, vedem că avem Mihai Leu din Germania, Doroftei și Bute din Canada, tu din SUA.
- Despre asta e vorba. Avem campioni talentați și nu pot face pasul la profesioniști din România și trebuie să plece. E foarte trist. Ne trebuie strategie, mentalitate de campion. Și sperăm să ajutăm mult prin aceste gale.
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor