SPORTURI  »  ALTELE  »  POLO

Visul unei generaţii » Naţionala României va lupta alături de marile puteri din polo la Jocurile Olimpice

Căpitanul Cosmin Radu este unul dintre cei mai buni jucători ai
Căpitanul Cosmin Radu este unul dintre cei mai buni jucători ai "naţionalei" la turneul preolimpic de la Edmonton.

Articol de - Publicat luni, 09 aprilie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 08 aprilie 2012 21:52

Au ratat calificarea la JO de la Beijing, dar au reuşit să se ridice şi să o ia de la capăt. La Londra, Cosmin Radu, Iosep, Stoenescu vor înota alături de marile puteri din polo.

În 2008, pe 7 martie, la Oradea, generaţia lui Cosmin Radu, a lui Kalman Kadar, Ramiro Georgescu şi Andrei Iosep trăia o adevărată dramă. Învinsă în ultimul meci al turneul preolimpic de Canada, 9-8, România rata şansa de a participa la Jocurile Olimpice!

"Am vrut să mă las de sport după acea înfrîngere. Nu mai aveam putere să fac nimic. A fost cea mai urîtă zi din viaţa mea", povestea centrul Cosmin Radu. Rănile s-au vindecat însă, o dată cu trecerea timpului. Numit noul antrenor al "naţionalei", ungurul Istvan Kovacs a ştiut să-i unească pe "tricolori" şi să-i motiveze. Ţelul a fost unul singur: calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.

Românii au ratat şansele una cîte una: Europene, apoi Mondiale. A mai rămas o ultimă încercare, turneul preolimpic de la Edmonton. La mii de kilometri distanţă, la ore cînd conaţionalii lor sforăiau, poloiştii au reuşit ceva de-a dreptul senzaţional. Au trecut de Grecia, de Olanda, de Macedonia şi apoi, în meciul decisiv, de Brazilia.

7 aprilie 2012 a devenit pentru actuala generaţie cea mai frumoasă zi. "E o zi pe care nu o vom uita niciodată. O zi în care ne-am îndeplinit un vis, acela de a ajunge la Olimpiadă, Acum ne simţim împliniţi, cu adevărat", a spus portarul Dragoş Stoenescu.

5 bazine, 800 de legitimaţi
Condiţiile nu s-au schimbat cu nimic faţă de 2008. România are tot cinci bazine în toată ţara, iar federaţia de polo tot aproximativ 800 de jucători legitimaţi, de la juniori pînă la seniori! De altfel, România este ţara cu cel mai mic număr de practicanţi de polo dintre cele 12 ţări calificate la Londra!

Tragerea la sorţi pentru JO, pe 6 mai
România îşi va afla grupa în care va juca la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 în urma tragerii la sorţi care va avea loc în capitala Marii Britanii pe 6 mai. Se cunosc deja toate cele 12 formaţii participante la turneul olimpic, 9 din Europa şi cîte una din Oceania, Asia şi America. Cele 12 echipe masculine sînt: Italia, Serbia, Croaţia, Ungaria, Marea Britanie, România, Muntenegru, Spania, Grecia, Kazahstan, SUA şi Australia.

Joacă pentru locul 3
România a pierdut sîmbătă noaptea meciul din semifinalele turneului preolimpic de la Edmonton. "Tricolorii" au fost învinşi cu 11-6 de Spania şi au jucat azi-noapte finala mică a turneului Canadian, contra Greciei. Elenii au pierdut în semifinale, la limită, 12-13 cu Muntenegru. În faza grupelor, România a învins Grecia cu 10-9.

Omul cu succesul
Antrenorul României, ungurul Istvan Kovacs, e considerat principalul artizan al calificării "naţionalei" la Olimpiadă. Prin regimul spartan pe care l-a impus, prin antrenamentele dure, pînă la epuizare, România a ajuns să treacă de mari forţe ale poloului în ultimii patru ani, de cînd Kovacs antrenează prima reprezentativă. Croaţia, Muntenegru, Ungaria, Spania au fost învinse de România în diferite meciuri.

De altfel, palmaresul lui Istvan Kovacs e unul excelent: 10 titluri de campion al Ungariei, patru cupe, două Supercupe, patru cupe LEN şi două trofee ale Euroligii, toate cu doar două formaţii maghiare: Honved Budapesta şi Ujpest. Istvan Kovacs a preluat echipa României în decembrie 2008 şi are contract pînă după Jocurile Olimpice.

8 calificări are "naţionala" de polo a României la JO: 1952, 1956, 1960, 1972, 1976, 1980, 1996, 2012

4 e cel mai bun loc ocupat de România la JO în polo. S-a întîmplat la Montreal în 1976

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB a luat decizia în cazul lui Târnovanu! Ce se întâmplă cu portarul după gafa din meciul cu Petrolul
Superliga
FCSB a luat decizia în cazul lui Târnovanu! Ce se întâmplă cu portarul după gafa din meciul cu Petrolul
FCSB a recunoscut interesul pentru Lukas Zima! Anunțul făcut de Becali: „Ne trebuie un portar, lui Vlad nu-i mai arde!”
Superliga
FCSB a recunoscut interesul pentru Lukas Zima! Anunțul făcut de Becali: „Ne trebuie un portar, lui Vlad nu-i mai arde!”
Lyon - Marseille, cel mai nebun meci al sezonului » OM a jucat în 10 din minutul 5: incredibil cum s-a terminat derby-ul
Campionate
Lyon - Marseille, cel mai nebun meci al sezonului » OM a jucat în 10 din minutul 5: incredibil cum s-a terminat derby-ul

Gigi Becali a dezvăluit meciul la care va reveni pe stadion » Câți bani a strâns pe biletele din Europa League până acum

Bănel Nicoliță a dezvăluit ce salariu are în Liga 4 din România. Primă uriașă primită la semnătură


Comentarii (2)
cristinaco71
cristinaco71  •  11 Aprilie 2012, 15:08

Ma bucur ENORM pentru aceasta reusita a baietilor!!! FELICITARI SI MULT SUCCES LA LONDRA!!! HAI ROMANIAAAAAAAAAAAA!!!

falco
falco  •  09 Aprilie 2012, 11:07

Mai greu cu comentariile la astfel de articole. Bravo baieti, ati facut o treaba remarcabila!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close