Meciurile
zilei

INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  PORTUGALIA - SLOVENIA

CRONICĂ DE OANA DUȘMĂNESCU Portugalia, calificare în lacrimile lui Cristiano Ronaldo » Urmează un „sfert” incendiar la Euro 2024

Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia +15   FOTO
Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia

Articol de - Publicat marti, 02 iulie 2024 00:53 / Actualizat marti, 02 iulie 2024 01:19

Portugalia s-a calificat dramatic în sferturile de finală de la Euro 2024. A fost 0-0 cu Slovenia la finalul reprizelor de prelungire, 3-0 la loviturile de departajare. Lusitanii vor înfrunta Franța în faza următoare a competiției.

Cum era de așteptat, Portugalia a pus stăpânire din primele clipe ale partidei cu Slovenia pe gazonul stadionului din Frankfurt, lusitanii dând semne de la bun început că n-au de gând să-și abandoneze cu ușurință statutul de favoriți incontestabili ai partidei.

Pe rând, Vitinha, Pepe, Ronaldo au ratat cu lejeritate, și nici nu trecuseră primele zece minute de joc. Slovenia a demarat cu frâna de mână trasă, nemaiscoțând din tolbă avântul folosit de elevii lui Matjaz Kek în meciul cu Anglia, de pildă, din grupe (scor 0-0) și părând că nu are alte soluții decât de a ceda în totalitate inițiativa mult mai titraților lor adversari și de a rezista, deocamdată, în defensivă.

Portugalia, calificare în lacrimile lui Ronaldo

Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia
Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia
Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia
Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia
Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia
+11 FOTO

Apoi însă slovenii și-au pus în joc atuul fizic, recuperând multe mingi în zona centrală și făcându-i pe portughezi să cheltuiască niște resurse serioase de energie pentru recâștigarea ei. Însăși mobilitatea echipei lui Roberto Martinez a lăsat impresia că scârțâie puțin – un strop de oboseală sau poate suficiență. Doar că fizicul nu ține loc de multe – orice avans al slovenilor s-a încurcat cumva, în prima repriză, în propria lor lipsă de viziune.

Dar s-au regrupat bine de aproape fiecare dată, dând senzația că ei, nicidecum portughezii, au găsit înainte de meci sticluța cu apă vie, dominând duelurile fizice, întrerupând des schemele adversarilor și apărându-se, fază cu fază, foarte compact.

Disciplina Sloveniei seamănă haosul dezorientării printre portughezi

Mingile au continuat să-l caute pe Cristiano Ronaldo, ca un pariu repetat la nesfârșit, o încăpățânare pe care, treptat, fotbaliștii sloveni au început s-o citească și care nu i-a mai speriat după o vreme. În minutul 33, Rafa Leao a fost faultat la marginea careului și, de la 20 de metri, Ronaldo și-a încercat periculos șutul, dar mingea a plutit peste bara transversală a porții lui Oblak.

Cu fiecare șut ratat, nervii lui Cristiano, păzit cu strășnicie de Drkusic, s-au arătat la suprafață – nu mai suntem în faza grupelor și ambiția capătă alte dimensiuni. Iar colegii săi și-au dat seama că, mărind ritmul, îi pun la zid pe tenacii, dar limitații, lor adversari. Stojanovic a scăpat spre poartă, dar Mendes s-a opus profesionist.

Sesko a tras pe poartă pe finalul primei părți a jocului – încă un semn că Portugalia s-a încurcat în propriile-i ițe, rămânând statici și nereactivi și lăsându-se încurcați de organizarea outsiderilor. Ultima fază a reprizei întâi – Palinha a semnat cea mai mare ocazie de până atunci a meciului, mingea ștergând bara, după o acțiune insistentă a lui Rafa Leao. La pauză s-a plecat cu 0-0 și doar jumătatea roșie a jucătorilor a dat senzația că trăiește sentimentul nemulțumirii.

Stângăcii peste tot – Portugalia parcă a băut apă după Anglia

Slovenii au reluat agresiv partida, dar fără finețe și fără individualități care să aducă o diferență clară, ocaziile au rămas găunoase. Au fragmentat însă cu perseverență acțiunile portugheze, o tactică prin care poți irita un adversar deja nervos. Ronaldo a bătut iar o lovitură liberă, în minutul 55, cu aceeași neputință, nimerindu-l fix pe goalkeeperul Oblak.

Cancelo, pe dreapta, a fost cel care a început să împingă Slovenia în careu, având un plus de zvâc și impulsionând mult, preț de câteva faze, echipa lusitană. Minutul 62 l-a avut în prim-plan din nou pe Sesko, care a izbutit o cursă și o pătrundere minunată, dezamăgindu-i pe fanii echipei naționale a Sloveniei cu o finalizare de Divizia C. De fapt, acțiunea lui Sesko a fost un rezumat al întregului joc al slovenilor – circulație bună a mingii până târziu în meci, știrbită de incapacitatea de a învinge defensiva rivală, chiar în momente mai mult decât favorabile.

Trei minute mai târziu, selecționerul Martinez a mutat ofensiv, renunțând la Vitinha și introducându-l în teren pe Diogo Jota. O altă lovitură liberă, același Ronaldo. Minutul 72. Pe deasupra porții – și modelul portughezilor a devenit puțin plictisitor. De pe teren a ieșit și Leao, în locul lui intrând în Purgatoriul de pe teren Conceicao.

În ultimul minut regulamentar de joc, tot Ronaldo a șutat amenințător, tot în brațele lui Oblak. Nivelul de frică al slovenilor – zero. Nivelul lor de replică – la fel. 90 de minute care au părut că durează de o veșnicie și jumătate, fără niciun semn de aritmie cardiacă.

Acel scor și înaintea prelungirilor – un 0-0 care a oglindit perfect vibe-ul de pe teren, într-un meci care candidează cum laudae la coronița cuvenită celei mai greu de privit partide de la Euro 2024.

Slovenilor le plac egalurile, dar parcă nici chiar așa

Prelungirile și-au urmat cursul, cu slovenii agățându-se de disciplina lor obsesivă și cu portughezii nereușind să găsească cheița care să le-o desfacă. Minutul 100 (sau poate 1.000, cine stă să mai numere?), un cap neinspirat de-al lui Jota.

Tot Jota, atacat în careu de patru jucători sloveni, a obținut un penalty, în miezul nopții la București. Ronaldo față în față cu Oblak în minutul 105 – care apără fără emoții. De Oblak nu se trece! Ba chiar portarul sloven e cel care se poate mândri că l-a făcut să plângă pe starul portughezilor ca pe un copilaș căruia mâna unui om rău i-a furat acadeaua din mână.

Sesko a trecut de Pepe – deja era minutul 115 – dar n-a știut, pentru a doua oară, cum să treacă de portarul Costa. Definiția chinului nu a fost nicicând mai clară ca pe finalul meciului dintre Portugalia și Slovenia.

Prima partidă de la Euro ajunsă la lovituri de departajare – cine a început meciul ținând cu Portugalia îl încheie ținând cu Slovenia

În sfârșit, tensiune! Primii la execuție, slovenii. Costa a apărat însă șutul slab al lui Ilicic. Apoi Ronaldo și-a luat revanșa în fața lui Oblak. Slovenia 0 – Portugalia 1. Nervii l-au trădat și pe cel de-al doilea reprezentant al Sloveniei, Balkovec. Bruno Fernandes a mărit la 2-0 avantajul lusitanilor. Și a treia lovitură a slovenilor, lipsiți de experiență și înfricoșați de poartă, s-a sfârșit în eșec – Verdic. Bernardo Silva a înscris pentru 3-0 și Portugalia nu a mai plâns, la urma urmelor.

FINAL» Portugalia - Slovenia 0-0 (3-0 la lov. departajare)

  • Click aici pentru statistici

GALERIE FOTO. Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia

Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia
Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia
Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia
Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia
Cristiano Ronaldo, în lacrimi după penalty-ul ratat în Portugalia - Slovenia
+11 FOTO

În minutul 105, Oblak a apărat penalty-ul executat de Cristiano Ronaldo. Golgheterul all-time al naționalei Portugaliei a izbucnit în lacrimi. Coechipierii au încercat să îl îmbărbăteze.

Cristiano a depășit momentul. Și-a asumat executarea primei lovituri de departajare. A tras imparabil, a marcat și a făcut un gest de scuze către suporteri.

Echipele de start în Portugalia - Slovenia:

Portugalia (4-3-3): Costa - Cancelo, Pepe, Dias, Mendes - Vitinha, Palhinha, Fernandes - B. Silva, Ronaldo, Leao
Selecționer: Roberto Martinez (50 de ani)

Slovenia (4-4-2): Oblak - Karnicnik, Drkusic, Bijol, Balkovec - Stojanovic, Elsnik, Gnezda Cerin, Mlakar - Sporar, Sesko
Selecționer: Matjaz Kek (62 de ani)

Arbitru principal: Daniele Orsato (Italia)
Asistenți: Ciro Carbone, Alessandro Giallatini (ambii din Italia)
Arbitru VAR: Massimiliano Irrati (Italia)
Asistent VAR 1: Paolo Valeri (Italia)
Asistent VAR 2: Marco Fritz (Germania)
Arbitru de rezervă: Espen Eskas (Norvegia)
Stadion: Deutsche Bank Park (Frankfurt)

Portugalia a câștigat gGrupa F după ce le-a învins pe Cehia (2-1) și Turcia (3-0), însă s-a încurcat în ultima etapă cu Georgia (0-2), în contextul în care lusitanii aveau deja asigurată calificarea de pe primul loc în grupă, în faza „optimilor”.

Alături de portughezi s-au mai calificat Turcia (locul 2, 6 puncte) și Georgia (locul 3, 4 puncte), eliminată de Spania duminică seara, scor 1-4.

Slovenia a reușit să termine grupa C pe poziția a 3-a, cu 3 egaluri în 3 partide înregistrate: 1-1 cu Danemarca, 1-1 cu Serbia și 0-0 cu Anglia.

Anglia - Slovenia / Sursă foto: Imago Images
Bucuria Sloveniei după meciul cu Anglia / Sursă foto: Imago Images
Bucuria Sloveniei după meciul cu Anglia / Sursă foto: Imago Images
Bucuria Sloveniei după meciul cu Anglia / Sursă foto: Imago Images
Bucuria Sloveniei după meciul cu Anglia / Sursă foto: Imago Images
+17 FOTO

Englezii (5 puncte) au câștigat grupa, iar danezii au terminat pe 2 (3 puncte). Anglia a trecut dramatic de Slovacia în „optimi” (2-1), în timp ce Danemarca (0-2) a fost eliminată de Germania.

Clasamentul grupelor C și F de la Campionatul European din Germania:

VIDEO Meciul zilei » Portugalia - Slovenia în optimele Euro 2024

Citește și:

„M-am transferat la o echipă imensă!” » „Tricolorul”, în premieră după mutare: „Voi juca în cupele europene”
Nationala
„M-am transferat la o echipă imensă!” » „Tricolorul”, în premieră după mutare: „Voi juca în cupele europene”
„Trebuia să primească cartonaș roșu, a intrat ca la rugby” » Reacția uluitoare din presa olandeză după meciul cu România
Nationala
„Trebuia să primească cartonaș roșu, a intrat ca la rugby” » Reacția uluitoare din presa olandeză după meciul cu România
Ianis Hagi, luat la mișto de britanici: „O pungă de ceapă” » Jenant: cu cine a fost asemănat decarul României
Euro 2024
Ianis Hagi, luat la mișto de britanici: „O pungă de ceapă” » Jenant: cu cine a fost asemănat decarul României

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (47)
CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  02 Iulie 2024, 22:01
Postat de Catalynn_21 pe 01 Iulie 2024, 23:40

E complicat “țintarul” pt optimi, te înțeleg ca nu l-ai prea priceput … :-))) Dacă Portugalia făcea măcar egal se califica Ungaria în locul Georgiei iar echipa FRF juca cu Slovenia nu cu Olanda care ar fi jucat cu Portugalia. Dar cum am spus, nu erau atât de fraieri! Poate tu nu le dădeai meciul, Pepe și Ronaldo da … :-)))

Ai dreptate. Acum mi-am dat seama.

muzzi1
muzzi1  •  02 Iulie 2024, 21:16
Postat de svt1 pe 02 Iulie 2024, 20:29

Ăla “adevaratul” cate baloane de aur și champions league are? La ce capitol sta mai bine decât asta care nu e “adevaratul” mai exact? Nu comenta matale care vedeai 1 meci in purici odată pe an, ca și cum noi ăștia ne-am născut in era alb-negru și nu invers…

taci mai baiete, ca habar nu ai de fotbal! bravo tie ca esti fan cristiano rolando, e un atlet desavarsit, dar cu basica nu prea stie! joaca toti ceilalti 10 pentru el de 20 de ani! esti naiv daca crezi ca baloanele de aur se acorda pe merit! ce zici tu ca e fotbal nu mai este de multa vreme fotbal, e industrie! astia sunt doar produse care se vand, nu fotbalisti! sa ii contesti valoarea ”Dintosului” inseamna ca intr-adevar, sunteti o generatie care aveti mai mult pe cap decat in cap!

svt1
svt1  •  02 Iulie 2024, 20:29
Postat de muzzi1 pe 02 Iulie 2024, 20:00

Maradona a murit de ceva vreme, Ronaldo adevaratul si Ronaldinho s-au retras, despre cine vorbesti? sunt amandoi la fel de trompete si cocalardo si che mira bobo! nu suntem ma toti nascuti dupa ultima ploaie, ma flacai! multi dintre voi nici nu tineti cu vreo echipa, dupa cum se muta pipele alea, sunteti cu Miami FC sau Al Nasr de mici!

Ăla “adevaratul” cate baloane de aur și champions league are? La ce capitol sta mai bine decât asta care nu e “adevaratul” mai exact? Nu comenta matale care vedeai 1 meci in purici odată pe an, ca și cum noi ăștia ne-am născut in era alb-negru și nu invers…

Vezi toate comentariile (47)
Comentează