FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Asta e Steaua 2012! » Iată cum vor evolua roş-albaştrii din retur

Articol de GSP - Publicat luni, 09 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 25 iulie 2013 00:52

Echipa va fi aşezată într-un clasic 4-4-2, pe teren vor fi întotdeauna doi atacanţi, în timp ce Ilie Stan vrea lîngă Bourceanu un mijlocaş ultraofensiv, urmînd să aleagă dintre Tibi Bălan, Tănase şi Răduţ.

Azi, la ora 10:00, la Mogoşoaia, Steaua se va reîntoarce din vacanţă după o pauză de 3 săptămîni. Chiar dacă pînă pe 29 ianuarie nu se va disputa nici un meci amical, trioul din staff-ul tehnic, Ilie Stan - Edi Iordănescu - Gabi Mărgărit, s-a decis deja ce modul tactic va juca, dar şi cum vor fi repartizaţi jucătorii pe fiecare post în parte.

Sistem: 4-4-2 clasic, întotdeauna cu doi atacanţi pe teren
Primul lucru decis de antrenori a fost modulul tactic în care se va exprima Steaua. Cum în prima jumătate a sezonului s-au jucat nu mai puţin de 4 sisteme diferite, chiar şi 4-1-4-1, dar şi 4-2-3-1, Ilie s-a oprit la cel clasic, 4-4-2. "Întotdeauna pe teren vor fi doi atacanţi, pentru că numai aşa putem sta sus şi putem să ne dominăm adversarul. Vrem jucători rapizi pe benzi, care să trimită mereu centrări, plus în centru un închizător clasic şi, lîngă el, un mijlocaş ultraofensiv", eplică Ilie Stan.

Pîrvulescu fundaş stînga, Florin Costea mijlocaş stînga
Apoi, cele mai mari surprize în privinţa posturilor jucătorilor vin din partea a două nume grele din lot. Noul adus Pîrvulescu va fi folosit ca fundaş stînga, deşi în ultimii 3 ani la Mediaş a bifat sub 10 la sută din meciuri pe această poziţie. Al doilea nume greu e Florin Costea, care va fi pus pe acelaşi post cu Tănase, ca mijlocaş stînga. Aceasta şi pentru că randamentul cel mai bun al lui Costea cel mare era dat ca extremă stînga, dar în sistemul 4-3-3.

Tănase va fi încercat şi în centru
Una dintre inovaţiile pe care Ilie Stan o va încerca în amicalele din Antalya îl priveşte pe Tănase. "Îl văd şi ca mijlocaş central, de fapt, l-am şi folosit acolo în unele meciuri", spune Stan, care are soluţii şi pentru a acoperi golul lăsat pe stînga de Tănase, dacă îl va trece în mijloc: fie Florin Costea, fie chiar Pîrvulescu.

Tibi Bălan mijlocaş central ofensiv
Unul dintre pariurile lui Ilie Stan va fi fostul jucător al Sportului. "Bălan poate da cel mai bun randament în spatele vîrfurilor, ca mijlocaş central ofensiv. Acolo e locul lui, are ultima pasă, driblează cu uşurinţă, poate face diferenţa în centrul terenului", explică Ilie Stan despre Tibi Bălan.

Brandan îl va înlocui pe Bourceanu cu Twente
Chiar dacă pînă la primul joc cu Twente mai sînt mai bine de 5 săptămîni, Ilie Stan ştie deja cine va fi înlocuitorul lui Bourceanu, suspendat: Pablo Brandan. Chiar dacă şi Gardoş a mai evoluat în acea poziţie, Ilie îl vede pe argentinian înlocuitorul perfect din trei motive: a mai evoluat acolo în acest sezon, cu randament foarte bun, a avut continuitate, jucînd foarte multe meciuri, şi are experienţă mult mai mare faţă de Gardoş.

CONCLUZII

1. 99% din lot valid
Pentru prima dată după foarte multă vreme, antrenorul va avea la dispoziţie toţi jucătorii, din punct de vedere medical, în primul stagiu de pregătire. Singurul care nu e la sută la sută din capacitate e Gabi Matei, abia revenit la pregătire după operaţia pe care a suferit-o în septembrie 2011 la ligamentele încrucişate.

2. Lot dezechilibrat stînga-dreapta
Chiar dacă are un lot numeros şi s-au făcut achiziţii importante, e o discrepanţă mare între ce soluţii va avea la îndemînă Stan pe banda stîngă şi ce va avea pe dreapta. Pe stînga, variantele sînt multe, plecînd de la Pîrvulescu, Brandan şi Lupu, continuînd cu Tănase, Florin Costea şi Roşu, chiar şi Chipciu, care a dat randament maxim la Braşov în banda stîngă. Pe dreapta, Matei e încă în covalescenţă, Dănănae a jucat doar 4 meciuri în ultimele 9 luni, Martinovici e reprofilat, iar Chipciu a jucat doar 4 meciuri în acest sezon în acea zonă. Singurul autentic de bandă dreapta e puştiul Ionuţ Năstăsie, care abia a împlinit 20 de ani.

3. Decizia listei UEFA se ia pe 31 ianuarie
Staff-ul tehnic a mai luat o hotărîre importantă: se vor decide în privinţa completării celor 3 locuri pentru lista Europa abia pe 31 ianuarie seara, după disputarea celui de-al doilea amical, cu Legia Varşovia. Data limită e 1 februarie, iar candidaţi sînt nu mai puţin de 6: Chipciu, Chiricheş, Pîrvulescu, Tibi Bălan, Dănănae şi Machado.

4. Bourceanu, out cu Twente, M. Costea şi Chipciu, out la Mioveni
În meciurile amicale din Antalya, Ilie Stan va trebui să simuleze şi o echipă fără nişte jucători importanţi care vor absenta la două dintre primele 3 meciuri oficiale ale lui 2012. La turul cu Twente, Bourceanu va fi suspendat, în timp ce la prima etapă a anului, cu Mioveni în deplasare, Mihai Costea şi noua achiziţie, Alexandru Chipciu, vor sta şi ei pe bară din cauza cumulului de "galbene".

5. Ce cupluri în apărare şi în atac
Concurenţa cea mai dură se anunţă în privinţa cuplurilor din centrul defensivei şi din avanposturi. Steaua are doi stoperi tineri, dar de "naţională", Gardoş şi Chiricheş, şi doi extrem de experimentaţi, trecuţi de 30 de ani, ambii străini: Geraldo şi Iliev. În atac lupta va fi şi mai dură, pentru că dintre cei 5, vor juca în acelaşi timp maximum doi, golgeterii la zi fiind Mihai Costea şi Rusescu.

Portari: Tătăruşanu, Stanca, Cojocaru
Fundaşi dreapta: Dănănae, Martinovici, G. Matei
Fundaşi central dreapta: Iliev, Gardoş
Fundaşi central stînga: Chiricheş, Geraldo
Fundaşi stînga: Latovlevici*, Pîrvulescu, V. Lupu
Mijlocaşi dreapta: Chipciu, I. Năstăsie
Mijlocaşi centrali defensivi: Bourceanu, Prepeliţă, Brandan, Bicfalvi*
Mijlocaşi centrali ofensivi: T. Bălan, Răduţ
Mijlocaşi stînga: Cr. Tănase, Fl. Costea, I. Roşu
Atacanţi: M. Costea, Rusescu, Tatu, Nikolici, Machado, Puşkaş
* Jucători care aproape sigur vor pleca în această iarnă de la Steaua

Cum ar putea arăta primul "11" cu tot lotul valid: Tătăruşanu - G. Matei, Gardoş, Chiricheş, Brandan - Chipciu, Bourceanu, T. Bălan, Cr. Tănase - M. Costea, Rusescu. Rezerve: Stanca, Dănănae, Geraldo, Pîrvulescu, Prepeliţă, Fl. Costea, Tatu

"Ştiţi care e cea mai mare dorinţă a mea? Până la meciul cu Dinamo să câştigăm tot şi să am un lot atît de puternic, încât să bag jucătorii într-un bol şi să trag la sorţi titularii. Asta ar fi marea mea dorinţă în fotbal şi sper să o pot îndeplini în curând" (Gigi Becali, patron Steaua)

3 jucători de picior stîng are Steaua în lot: Brandan, Pîrvulescu şi V. Lupu, al patrulea fiind Latovlevici, care însă aproape sigur va pleca la Saint Etienne

16 jucători din actualul lot al Stelei, adică peste 50%, au sub 25 de ani, cel mai mare procent din ultimii ani pentru trupa roş-albastră

Cinci amicale tari care vor decide primul "11"
După stagiul montan de 9 zile din Poiana Braşov, Steaua va merge în Turcia, unde între 25 ianuarie şi 9 februarie va bifa şi 5 jocuri, toate în compania unor adversari extrem de tari.

Programul amicalelor
Data: Meciul
29 ianuarie: Steaua - Levski Sofia (Bulgaria, locul 3)
31 ianuarie: Steaua - Legia Varşovia (Polonia, locul 2)
3 februarie: Steaua - Dinamo Minsk (Belarus, locul 4)
5 februarie: Steaua - Kuban Krasnodar (Rusia, locul 8)
8 februarie: Steaua - Debrecen (Ungaria, locul 1)

Bicfalvi vrea bani mulţi
Intrat în ultimele şase luni de contract cu roş-albaştrii, Eric Bicfalvi poate semna cu orice echipă. Mijlocaşul de 23 de ani este curtat intens de FC Vaslui, dar negocierile sînt îngreunate de pretenţiile mijlocaşului. Bicfalvi ar solicita un salariu de 150.000 de euro pentru a merge în Moldova şi o primă de instalare de 100.000. Pentru fotbalistul care cîştiga la Steaua 2.700 de dolari pe lună există şi varianta Dinamo.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nu l-a recunoscut pe Gigi Becali și i-a cerut 50 de lei » Reacția patronului FCSB
Superliga
Nu l-a recunoscut pe Gigi Becali și i-a cerut 50 de lei » Reacția patronului FCSB
Brighton - Tottenham 3-2 » Revenire spectaculoasă reușită de „perscăruși” în fața formației lui Radu Drăgușin
Campionate
Brighton - Tottenham 3-2 » Revenire spectaculoasă reușită de „perscăruși” în fața formației lui Radu Drăgușin
Cristina Neagu, deasupra tuturor! » A devenit cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor
Handbal
Cristina Neagu, deasupra tuturor! » A devenit cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor

EXCLUSIV „Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a României, interviu fără rezerve: „Jocurile Olimpice NU au fost un succes!”

Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”


Comentarii (117)
gabryel28
gabryel28  •  09 Ianuarie 2012, 13:21

suntem satui ne doare capul de steaua parca ar fi singura echipa din romania gspppp mai sunt si alte echipe care merita atentie!

bombon
bombon  •  09 Ianuarie 2012, 12:29

Da, au un lot potrivit pentru evitarea retrogradarii...

cristy19
cristy19  •  09 Ianuarie 2012, 12:14

4-3-3: Tatarusanu - Matei, Chiriches, Gardos, Brandan - Radut, Bourceanu, Tanase - Chipciu, Tatu, Machado

Vezi toate comentariile (117)
Comentează