INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  INTERVIU

EXCLUSIV Bogdan Stelea, portarul care a jucat pe „Ibrox” în Rangers - Steaua din Liga Campionilor din noiembrie 1995, are un sfat pentru jucătorii de la FCSB: „Așa au șansa să scoată cel puțin egal la Glasgow! În oficiale, i-am cam «călărit» pe scoțieni”

Bogdan Stelea  a încasat un gol de la marele Paul Gascoigne și într-un amical din vara anului 1995 / Foto: Daily Record
Bogdan Stelea a încasat un gol de la marele Paul Gascoigne și într-un amical din vara anului 1995 / Foto: Daily Record

Articol de - Publicat miercuri, 23 octombrie 2024, 17:42 / Actualizat miercuri, 23 octombrie 2024 17:58

Bogdan Stelea (56 de ani), titular în „dubla” Stelei cu Rangers (1-0, 1-1 în Scoția), în grupa C a Ligii Campionilor ediția 1995-1996, a povestit pentru GSP.ro detalii de la meciul jucat pe Ibrox Park. Era penultima partidă, celelalte adversare fiind Juventus și Borussia Dortmund, care peste un an și jumătatea aveau să dispute finala competiției (3-1 pentru nemți la Munchen).

La echipa din Glasgow jucau acum 29 de ani Paul Gascoigne, Ally McCoist, Brian Laudrup și Andy Goram, iar la pe-atunci Steaua mai erau în teren, printre alții, Marius Lăcătuș, Adrian Ilie, regretatul Didi Prodan, Anton Doboș și Iulian Filipescu, cu Țiți Dumitru antrenor.

Golurile remizei din Scoția au fost marcate de „Gazza” Gascoigne (32, assist Laudrup), respectiv „Cobra” Adrian Ilie (după un un-doi de senzație cu Lăcătuș).

Antrenorul lui Rangers râde de Gigi Becali: „A anunțat două echipe, dar sper să joace doar cu una!”
RANGERS
Antrenorul lui Rangers râde de Gigi Becali: „A anunțat două echipe, dar sper să joace doar cu una!”

- Salut, Bogdane! Ce mai știi după aproape trei decenii de la acel egal la Glasgow, cu adversarul de joi seară al lui FCSB?
- Să știi că nu îmi mai amintesc prea mult, a trecut ceva timp... Totuși, nu pot să uit atmosfera extraordinară făcută de fanii lor. Au pus presiune pe noi, dar noi eram obișnuiți, că doar nu debutam în Ligă! Publicul cânta mișto, și la Celtic e cam la fel. Și stadionul era frumos, nu știu s-a schimbat ceva între timp. Spectatorii erau civilizați, chiar dacă puneau mult suflet pentru echipa lor.

Stelea: „La un amical, Hateley l-a năucit pe săracul Didi”

- Paul Gascoigne a scăpat singur cu tine și n-ai putut face nimic. Gol și 1-0 pentru Rangers...
- Aha, doar zi-mi, te rog, dacă englezul a plecat cu mingea de la centrul terenului sau nu! Pentru că în anul ăla am mai jucat o dată cu Rangers în vară. A fost amical. Ne-au bătut măr, 4-0! Mi-a rămas în minte că Didi, Dumnezeu să-l ierte, era disperat. La ei încă mai juca Mark Hateley. Dădeau ăla cu capul la toate baloanele, iar săracul Prodan nu putea să sară decât până la brâul lui!

47de meciuri a stat Bogdan Stelea în poarta Stelei, între aventurile turcă de la Samsunspor și cea spaniolă de la Salamanca. A jucat la 6 cluburi din țară (Dinamo, Rapid, Oțelul, Unirea Urziceni, FC Brașov, de unde s-a retras în 2009) și 5 din străinătate (Mallorcsa, Standard, Samsun, Salmanca și Akratitos)

- Dar meciul per ansamblu cum a fost? V-au dominat gazdele, crezi că rezultatul a fost norocos?
- Nu, în niciun caz! Până la pauză, jocul a fost chiar echilibrat. E adevărat că în repriza a doua au venit peste noi, dar a marcat golul ăla frumos Adi Ilie. Se putea termina oricum, am avut și noi ocaziile noastre de a marca. Să știi însă că, dacă tragem o linie, pot spune că Steaua i-a cam «călărit» pe unde a prins-o pe Rangers! Dovadă că în Ghencea i-am bătut cu 1-0. Ce gol le-a dat Didi! Cred că multă vreme nu l-au uitat scoțienii, cred că de-aia l-au și luat de la Atletico.

Antrenorul lui Rangers râde de Gigi Becali: „A anunțat două echipe, dar sper să joace doar cu una!”
RANGERS
Antrenorul lui Rangers râde de Gigi Becali: „A anunțat două echipe, dar sper să joace doar cu una!”

- FCSB poate spera să repete egalul scos de voi pe 22 noiembrie 1995?
- Mi-a plăcut cum au jucat cu letonii ăia și apoi în Grecia. FCSB are șase puncte și cred că nu sunt multe echipe în Europa cu punctaj maxim... Trebuie să meargă acolo cu încredere. Dacă vor păstra aceeași atitudine de până acum, eu cred că ar putea să scoată cel puțin un egal. Mai ales că Rangers trece și printr-o situația nasoală, am citit că managerul riscă să fie dat afară dacă nu câștigă meciurile din perioada următoare.

„De ce ne-am mira dacă FCSB ar prinde loc în play-off?”

- Să înțeleg că ești optimist. Ce părere ai după ce ai văzut în primele două etape, pe ce loc ar putea termina grupa?
- Nu e simplu să faci calcule, mai ales că acum nu poți să-ți compari punctele obținute numai cu cele ale adversarelor întâlnite. Nu văd însă de ce am fi surprinși dacă FCSB ar prinde un loc de play-off! Acum e sus de tot, pe pozițiile de acces direct pentru optimile de finală, dar mai are în față dueluri tari, mai ales cu United... Sincer, cine se aștepta la două victorii din două jocuri?

- E într-un fel ce ați reușit voi cu Steaua în 1995, să încheiați grupa pe 3, cu 6 puncte, deși ați jucat cu Juve și Dortmund!
- Chiar să știi că lumea a rămas surprinsă de rezultatele de-atunci. Mai ales că nici nu mai aveam trupa aia tare bună din urmă cu un sezon. Și ce meciuri am avut! Nu doar că le-am luat patru puncte scoțienilor, dar am rezistat și sperietorilor din grupă...

Bogdan Stelea, portarul care a jucat pe „Ibrox” în Rangers - Steaua din Liga Campionilor din noiembrie 1995, are un sfat pentru jucătorii de la FCSB: „Așa au șansa să scoată cel puțin egal la Glasgow! În oficiale, i-am cam «călărit» pe scoțieni”
Bogdan Stelea, aici la o minge aeriană în meciul de la Dortmund, alături de Tiberiu Csis, înfruntându-l pe Karl Heinz Riedle / Foto: GettyImages

13meciuri a bifat Bogdan Stelea în Champions League în tricoul Stelei între 1995 și1997. Per total, a apărat în 35 de jocuri din cupele europene

- Nu chiar în fiecare zi nu primeai gol cu Borussia și Juventus și făceai egaluri cu ele, deși meciurile erau în București...
- Exact, bravo! Hai să-ți povestesc cum a fost în decembrie cu italienii, la care jucau Conte, Deschamps, Ravanelli și după pauză a mai intrat și Del Piero, care ne-a dat un gol incredibil la Torino. 3-0 am pierdut, ne-au năucit! La București era un ger de crăpau pietrele...

Bogdan Stelea, portarul care a jucat pe „Ibrox” în Rangers - Steaua din Liga Campionilor din noiembrie 1995, are un sfat pentru jucătorii de la FCSB: „Așa au șansa să scoată cel puțin egal la Glasgow! În oficiale, i-am cam «călărit» pe scoțieni”
Bogdan Stelea, fostul mare portar al României, a avut 91 de selecții, iar în total la cluburi a jucat în 596 de meciuri

„Dacă ne dădeau penalty la Doboș, o băteam pe Juve!”

- Mi-amintesc perfect! În spatele meu îi auzeam pe ziariștii italieni că transmiteau acasă că sunt -20 de grade, nu poți juca așa!
- Și era și gheață pe porțiuni mari din teren. Italienii nici nu au putut să vină când era programtă sosirea. Au aterizat abia în ziua meciului, din cauza viscolului. Chiar puteam să facem un rezultat nemaipomenit. Am avut un penalty, dar arbitrul nu a fluierat nimic. A fost fault clar în careu la Doboș! Degeaba am protestat noi. Vlădoiu s-a înfuriat rău de tot și a primit „roșu”. Cred că i-a zis ceva de dulce... Dar am rezistat cred că vreo jumătate de oră cu om în minus. După egalul ăla am terminat grupa pe locul 3, numai că am rămas acasă. Atunci nu era regula să joci mai departe în Cupa UEFA!

10trofee a cucerit Bogdan Stelea în carieră: 4 titluri și tot atâtea Cupe ale României cu Dinamo și cu Steaua (repartizate în mod egal) plus Supercupa cu Rapid

- Bine, acum FCSB joacă direct în competiția continuatoare a Cupei UEFA. Unde o să vezi meciul de joi seară, Stelică?
- Sunt plecat din țară. Chiar nu am idee, dar poate caut pe internet un link ceva să mă uit. Oricum le țin pumnii băieților și sper să nu piardă. Au o șansă bună să fie neînvinși după trei meciuri!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Aproape 1,2 milioane de români nu pot vedea Rangers - FCSB la TV » Care e motivul
Europa League
Aproape 1,2 milioane de români nu pot vedea Rangers - FCSB la TV » Care e motivul
Mititelu a demarat negocierile pentru înlocuitorul lui Croitoru. Discuții cu un fost antrenor de la Dinamo: „Ni-l dorim foarte mult”
Liga 2
Mititelu a demarat negocierile pentru înlocuitorul lui Croitoru. Discuții cu un fost antrenor de la Dinamo: „Ni-l dorim foarte mult”
Raul Rusescu nu înțelege ce se întâmplă la o forță a Ligii 1: „E mai grav decât credeam...”
Superliga
Raul Rusescu nu înțelege ce se întâmplă la o forță a Ligii 1: „E mai grav decât credeam...”

„Cum adică să NU-l umilesc?” » Campioana Otilia Bădescu, interviu rar despre luptele pe muchie de paletă: „Chinezii au refuzat să mă pregătească, le-a fost frică!” + Ce mare regret are

Are peste 150 de medalii în România, dar se teme: „Mâncarea e scumpă, masajul e scump, sper să nu fiu nevoită să fac asta! Chiar cunosc pe cineva ...”


Comentarii (1)
Vardy.Party
Vardy.Party  •  23 Octombrie 2024, 18:14

Toti dinamoviștii pur sânge care au jucat in Champions au așa, o amintire ce le dă lacrima discret cand își amintesc ce tricou purtau in ziua aia. Cum e Catalynne, ca nu mai știu?!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează