INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  SPANIA - FRANȚA 2-1

CRONICĂ DE EDUARD APOSTOL Spania - Franța 2-1 » Furiaaa Rojaaa, ole! Spania în marea finală Euro 2024, ca un matador inteligent, în fața Franței neputincioase

Golul lui Lamine Yamal din Spania - Franța / Foto: Imago Images +24   FOTO
Golul lui Lamine Yamal din Spania - Franța / Foto: Imago Images

Articol de , , - Publicat marti, 09 iulie 2024 22:00 / Actualizat miercuri, 10 iulie 2024 00:38

Spania e în finala EURO 2024! S-a impus în fața Franței, 2-1, și va merge în marele act de la Berlin.

  • În cealaltă semifinală se întâlnesc, pe 10 iulie, Anglia și Olanda
  • Finala are loc pe 14 iulie, la Berlin

Cronică de Eduard Apostol » Furiaaa Rojaaa, ole! Spania în marea finală, ca un matador inteligent, în fața Franței neputincioase

Ibericii au triumfat în această seară și i-au jumulit pe „cocoșii galici”, scor 2-1, după o remontada-blitz încă din prima repriză. Spania a jucat, din nou, de o exactitate impresionantă, ca un adevărat matador. Franța? Doar o iluzie, așa e când dai al 4-lea gol la Euro abia în penultimul act.

Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
+19 FOTO

Franța a deschis balul, dar apoi a alunecat pe scenă

Ca să-ți dai seama ce lot are Franța, te uiți la numele rezervelor și te crucești! Giroud, Camavinga, Mendy, Pavard, Griezmann, Zaire-Emery, Coman...

Îți dădeai ușor seama când mingea ajungea la Marc Cucurella, toți nemții, și au fost foarte mulți pe arena din Munchen!, huiduindu-l copios pe lateralul stânga pentru hențul ne-henț din meciul cu Die Mannschaft. Mai sonore au fost apostrofările la adresa lățosului fundaș decât atmosfera creată de cele două galerii. Practic, nemții din tribune au preferat să simpatizeze cu marele inamic, Franța.

Mbappe, fără mască, a vrut să-și arate forța în fața lui Yamal, din start, ca o avancronică la El Clasico, doar că puștiul a rezistat "bicicletelor". Kylian și-a demonstrat măiestria printr-o pasă perfectă, când toți ar fi așteptat să fie la finalizare: Kolo Muani (9) l-a pierdut pe drum pe Laporte și a reluat cu capul ca la antrenament. Având apoi nevoie, bineînțeles, de acordul atotputernicului VAR.

Era doar al 4-lea gol la Euro 2024 al francezilor, incredibil, la ce fotbaliști au! Și din nou un gol într-o semifinală pentru Kolo Muani, o mai făcuse la Mondialul din Qatar, când a punctat contra Marocului.

Jesus Navas (14) a alunecat și apoi a trebuit să facă un fault de "galben", altfel Rabiot ar fi reușit să-i paseze decisiv lui Mbappe. Kylian (20) a turat motoarele, dar ibericii au avut șansă. Au scăpat și au început treaba.

Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
+19 FOTO

Patru minute, două săgeți otrăvite ale spaniolilor

Ce perlă a pus în vitrina de la Munchen puștiul Lamine Yamal (21)! O adevărată capodoperă, din fața lui Rabiot, o reluare inteligentă, bară-gol. Spania a reintrat repede în joc și cu mai mult curaj.

Furiaaa Rojaaa! Jesus Navas a făcut-o bătrânește, a dat-o tare în fața porții, francezii au respins la ce-o fi, Olmo (25) a tras ca din tun, iar mingea s-a dus în plasă deviată de Kounde, unul dintre cei mai buni fundași dreapta de la Euro! Două săgeți otrăvite în doar patru minute înfipte în Les Bleus.

11 autogoluris-au marcat la acest turneu final, record egalat al Euro 2020

Pentru spectatorul neutru scorul cel mai bun. Ca francezii să atace, să nu se baricadeze, iar spaniolii să aibă posibilitatea de a contraataca. Adică un fotbal mai interesant, mai frumos. Au început și spaniolii să cânte, i-au îndemnat și pe francezi, a ieșit de o adevărată semifinală de Euro. Și a trecut repede prima repriză, deh, așa e când este frumos!

Rodri a meșterit mingile cum a știut mai bine la mijloc, de aceea Spania a arătat o siguranță de i-a făcut pe francezi să vorbească singuri. Iar Jesus Navas, la aproape 39 de ani, a făcut un parteneriat de minune cu junele Lamine Yamal, 16 ani. Fundașul dreapta l-a dat pe silențios pe Mbappe, atât cât l-au ținut bateriile, 57 de minute.

88 la sutăa fost acuratețea paselor la pauză pentru Spania, 87 la sută pentru francezi

Timpul n-a mai avut răbdare cu Franța. Spania a fost o fortăreață!

Maignan (46) a avut o intervenție spectaculoasă în fața lui Nico Williams. Dacă ar fi trecut mingea, era gata cu Franța! Tchouameni (52) s-a demarcat bine pentru o reluare cu capul, dar lovitura n-a avut forță. Mbappe (57) a încercat să-l surprindă pe Unai Simon la colțul scurt, însă cu acel șut nu bătea nici un portar de Liga 2 de la noi. Și Dembele (60) tot colțul scurt a căutat, dar portarul advers a pus o palmă uriașă, parând mingea.

Franța a început să apese accelerația, logic, iar după prima oră, Deschamps a făcut trei schimbări dintr-un foc. Rabiot, Kante și Muani au ieșit, au intrat forțe proaspete, Camavinga, Griezmann și Barcola. Mbappe a trecut în poziție centrală, pierdea vremea în extremă. Timpul a devenit cel mai mare dușman al Franței.

Atacanți cu duiumul, faze de poartă, ioc!

Pfaaa, ce ocazie a avut Theo Hernandez (76)! A înălțat zmeul dintr-o poziție ce trebuia să se finalizeze cu gol, după erori în lanț ale ibericilor. Spaniolii au aglomerat zona centrală, efectuând acolo modificări, Franța l-a introdus și pe Giroud. Ori la bal, ori la spital! Griezmann, Giroud, Camavinga și Barcola în spatele lui KM10.

Yamal (81) a ieșit iar la rampă dând fiori reci adversarilor, dar șutul său a trecut peste transversală. Mbappe (86) și-a pus mâna în cap, a repetat ce făcuse Hernandez înainte. Și toată Franța și-a pus mâinile în cap. S-a terminat, povestea conchistadorilor spanioli merge mai departe, la Berlin! Și spre furia gazdelor. Ole!

3 goluria reușit Olmo la acest Euro, la rând, cu Georgia (4-1), cu Germania (1-1, 2-1) și cu Franța, toate în fazele eliminatorii, devenind numărul #1 într-un clasament al puncherilor iberici în această ipostază

FINAL » Spania – Franța 2-1

FOTO. Cele mai spectaculoase imagini din Spania - Franța

Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
Spania - Franța // FOTO: Cristi Preda (GSP)
+19 FOTO

Ce au transmis reporterii GSP de pe Allianz Arena

  • În minutul 58, semifinala Spania – Franța a fost întreruptă un minut, după ce un fan a intrat pe teren. Acesta dorea să-și facă o poză cu starul „cocoșilor galilci”, Kylian Mbappe
  • A fost explozie în tribune după golul de generic marcat de Lamine Yamal, în minutul 21. Tot fanii spanioli i-au scandat numele starului de la Barcelona
  • Jesus Navas a intrat în istoria semifinalelor Euro! Partea dreaptă a spaniolilor a fost la extreme: Jesus Navas - 38, Lamine Yamal - 16 ani! De fapt, legenda Sevillei tocmai l-a depășit, cu trei zile, pe cel mai vârstnic jucător ce-a apărut într-o semifinală de Euro, Jens Lehmann (38 de ani și 228 de zile).
  • Spaniolii au protestat la golul Franței. Au cerut henț la Mbappe, care i-a centrat lui Kolo Muani. Faza a fost verificată în camera VAR, iar golul a fost validat
  • Marc Cucurella e inamicul numărul 1 al nemților de pe stadion. Îl huiduie la fiecare atingere. În replică, spaniolii îi strigă numele
  • Spaniolii au huiduit copios imnul Franței. În replică, francezii au huiduit doar la începutul imnului spaniol
  • A fost show înainte de startul meciului. Organizatorii au dat cu artificii în culorile ambelor naționale
  • Francezii sunt ceva mai numeroși pe stadion. Aceștia au intrat cu două ore înainte de meci în tribună și au cântat fără încetare

Spania - Franța, echipele de start

Spania: Unai Simon - Navas, Nacho, Laporte, Cucurella - Fabian, Rodri, Olmo - Yamal, Morata, Nico Williams
Rezerve: Raya, Remiro, Vivian, Merino, Joselu, Ferran, Oyarzabal, Grimaldo, Baena, Zubimendi, Fermin, Ayoze
Selecționer: Luis de la Fuente

Franța: Maignan – Kounde, Upamecano, Saliba, T. Hernandez – Kante, Tchouameni, Rabiot – Dembele, Kolo Muani, Mbappe
Rezerve: Samba, Areola, Pavard, Mendy, Camavinga, Griezmann, Giroud, M. Thuram, Zaire-Emery, Fofana, Coman, Clauss, Konate, Barcola
Selecționer: Didier Deschamps

Stadion: Allianz Arena (Munchen)
Arbitru: Slavko Vincic // Asistenți: Tomaz Kancncik Andraz Kovacic (Slovenia)
Arbitru VAR: Nejc Kajtazovic (Slovenia) / Asistenț VAR: Paolo Valeri, Massimiliano Irrati (Italia)

UPDATE 21:20 » Lamine Yamal i-a doborât recordul lui Pele

Lamine Yamal a devenit cel mai tânăr jucător care evoluează în fazele eliminatorii ale unui turneu european. Iar în această seară, la Munchen, a devenit, la 16 și 362 de zile, cel mai tânăr fotbalist care joacă într-o semifinală de Mondial sau European. Până azi, recordul îl deținea Pele: 17 ani și 244 de zile, contra Franței, la CM 1958.

UPDATE 21:00 » Premieră negativă pentru Griezmann

Antoine Griezmann e rezervă în această seară. E pentru prima dată când nu e titular într-un meci din fazele eliminatorii în ultimii 10 ani. El mai fusese lăsat pe bancă în „optimile” CM 2014, contra Nigeriei (30 iunie 2014).

UPDATE 20:30 » Tatăl lui Mbappe, vedetă printre fanii români

Cine nu prinde poză cu Kylian Mbappe face poză cu tatăl lui. Câțiva români l-au recunoscut și au vrut să facă o poză cu Mbappe senior.

Spania - Franța 2-1 » Furiaaa Rojaaa, ole! Spania în marea finală Euro 2024, ca un matador inteligent, în fața Franței neputincioase
Tatăl lui Kylian Mbappe, o atracție pentru fanii români care l-au recunoscut // FOTO: GSP

UPDATE 20:25 » Spaniolii au ieșit pe teren

Ajunși cu puțin timp în urmă la stadion, jucătorii Spaniei au ieșit pe gazon. Au fost întâmpinați cu aplauze de fanii lor și cu huiduieli de către francezi.

Spania - Franța 2-1 » Furiaaa Rojaaa, ole! Spania în marea finală Euro 2024, ca un matador inteligent, în fața Franței neputincioase

UPDATE 20:00 » Francezii au ajuns la stadion și au ieșit la încălzire în uralele fanilor

Cu două ore înainte de meci, naționala Franței a ajuns la stadion. Iar jucătorii lui Didier Deschamps au ieșit la inspecția gazonului, în uralele fanilor, care în acest moment sunt mai numeroși decât rivalii spanioli. Mbappe a fost cel mai aclamat jucător, în timp ce selecționerului Deschamps i s-a strigat numele de mai multe ori.

+28 FOTO

UPDATE 19:45 » Imagini din vestiarul Spaniei

+28 FOTO

UPDATE 19:30 » 3 dueluri-cheie în Spania – Franța

Specialiștii de la UEFA au analizat cele două echipe și au găsit trei dueluri care pot decide soarta meciului.

Jesus Navas vs. Kylian Mbappe

Toate speranțele francezilor vor fi în Kylian Mbappe. Deși nu a impresionat până acum, francezul poate oricând să decidă meciul. Și va fi rolul lui Jesus Navas să-l oprească. Un jucător de 38 de ani, care va trebui să suplinească prin experiență minusul pe care-l are la capitolul viteză.

Rodri vs. Kante

Rodri și Kante au impresionat în turneul din Germania. Cei doi mijlocași și-au organizat excelent echipele și au avut un rol extrem de important. Acum, rămâne de văzut cine va ieși învingător dintre cei doi.

Kounde vs. Nico Williams

Jules Kounde va avea misiunea de a-l bloca pe Nico Williams, unul dintre remarcații acestui turneu. Ibericul a impresionat prin viteză și prin driblinguri și speră să profite de faptul că francezul nu e fundaș dreapta de meserie, ci fundaș central.

UPDATE 19:00 » Fanii au intrat deja pe stadion

Cu 3 ore înainte de startul meciului, s-au deschis porțile de acces pe stadion. Iar primii fani au intrat deja în complex, spre bucuria lor. La porți, cu mai bine de 3 ore înainte de fluierul de start, câteva mii de suporteri așteptau nerăbdători să poată intra.

+28 FOTO

UPDATE 18:45 » Meciul 63 pentru Rodri

Mijlocașul spaniol Rodri se află pe ultima sută de metri a unui sezon extrem de lung. Fotbalistul lui Manchester City, piesă de bază pentru trupa lui Guardiola și pentru naționala lui Luis de la Fuente, va bifa azi meciul 63 în acest sezon.

Ibericul are 34 de meciuri în Premier League, 8 în Liga Campionilor, 4 în Cupa Angliei, două la Mondialul Cluburilor, Supercupa Europei și Supercupa Angliei. La care se adaugă 12 meciuri pentru națională. În total, 62 de meciuri. 5.321 de minute! În ultima perioadă, Rodri a fost un adevărat talisman. Are o înfrângere în ultimele 84 de meciuri, în finala Cupei Angliei. În rest, are 68 de victorii și 17 egaluri.

UPDATE 18:30 » Discuții la Munchen pentru Nico Williams

Nico Williams, extrema de 21 de ani Spaniei, a fost printre jucătorii care au luat ochii la acest turneu final. Barcelona e pe urmele fotbalistului, iar Deco, director sportiv al Barcelonei, împreună cu alți membri din conducerea catalană vor fi la meciul de pe Allianz Arena.

Și tot aici va fi și Mikel Gonzalez, directorul sportiv de la Athletic Bilbao. Sport.es scrie că s-ar putea discuta azi despre trecerea lui Williams pe Camp Nou. Prețul? 58 de milioane de euro, cât e clauza de reziliere.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nu l-a recunoscut pe Gigi Becali și i-a cerut 50 de lei » Reacția patronului FCSB
Superliga
Nu l-a recunoscut pe Gigi Becali și i-a cerut 50 de lei » Reacția patronului FCSB
FCSB - Gloria Buzău, în etapa 12 din Superliga » Echipele de start + primele imagini de la stadion
Superliga
FCSB - Gloria Buzău, în etapa 12 din Superliga » Echipele de start + primele imagini de la stadion
Parma a rezistat eroic în 10 oameni. Cum s-au descurcat Dennis Man și Valentin Mihăilă
Stranieri
Parma a rezistat eroic în 10 oameni. Cum s-au descurcat Dennis Man și Valentin Mihăilă

EXCLUSIV „Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a României, interviu fără rezerve: „Jocurile Olimpice NU au fost un succes!”

Femeia care l-a adus la disperare pe Gigi Becali, încătușată în București: „Se manifesta într-un mod agresiv”


Comentarii (44)
valihaita
valihaita  •  10 Iulie 2024, 13:12
Postat de brera30 pe 10 Iulie 2024, 09:06

Doar ca Spania nu face "omenii", nu are un Ciolacu care sa i ajute sa castige campionatul....Va laudati cand invingeti niste amarati de amatori.

Nu Ciolacu i-a ajutat sa castige...Celelalte echipe au fost sub FCSB si macinate de conflicte interne...L-a pus Ciolacu pe d-nul de la Rapid sa faca poze cu arme in mana? CFR a fost singura echipa care a castigat titluri cu sprijin politic...

submarina
submarina  •  10 Iulie 2024, 11:39
Postat de brera30 pe 10 Iulie 2024, 09:06

Doar ca Spania nu face "omenii", nu are un Ciolacu care sa i ajute sa castige campionatul....Va laudati cand invingeti niste amarati de amatori.

Nu sunt fcsbist. Am ținut cu România, apoi cu Germania, iar acum cu Anglia. Eu țin cu cei mai slabi:))

rav410wrc
rav410wrc  •  10 Iulie 2024, 10:28
Postat de brera30 pe 10 Iulie 2024, 09:06

Doar ca Spania nu face "omenii", nu are un Ciolacu care sa i ajute sa castige campionatul....Va laudati cand invingeti niste amarati de amatori.

Disperatule dedeBeist, vezi ca distinsul colegut submarina chiar nu-i vreun fecesebist frustrat, ceea ce nu se poate spune despre matale, care nu esti decat un dedeBeist in suferinta !! :)))

Vezi toate comentariile (44)
Comentează