SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2014, ETAPA 8: FOLIGNO-MONTECOPIOLO, 179KM

Mult zgomot degeaba » În prima etapă de munte din Turul Italiei, favoriţii au făcut joc nul, iar Diego Ulissi a cules roadele

Articol de - Publicat sambata, 17 mai 2014 00:00 / Actualizat sambata, 17 mai 2014 18:40

Nairo or Rigoberto? Both. Nairo o Rigoberto? Tutti e due. #giro pic.twitter.com/tuyKLnrDRr

Italianul Diego Ulissi (Lampre), 24 de ani, a cîştigat etapa a 8-a din Turul Italiei, după un sprint tîrziu, în ultimii 300 de metri. Cadel Evans a devenit noul tricou roz, în condiţiile în care între favoriţi nu s-a înregistrat nici un ecart major

Din Irlanda şi pînă în Apenini, selecţia în plutonul Turului Italiei a fost făcută de ghinion, ploaie şi oportunităţi ratate. Etapa a 8-a, cu cei 179 de kilometri disputaţi între Foligno, oraşul care a printat pentru prima oară Divina Comedie, şi Montecopiolo, "muntele abundenţei", a reprezentat prima oportunitate pentru ca adevăraţii peţitori ai tricoului roz să îşi încleşteze săbiile într-un duel feroce.

Dar dacă ascensiunea de final avea să fie stabilită de specialişti drept rampa de lansare pentru îngerii munţilor, adevărată poveste s-a depănat pe cealaltă căţărare de primă categorie, Monte Carpegna, piscul pe care se antrena marele Marco Pantani şi unde canibalul Eddy Merckx a disperat plutonul în 1973, mulţi dintre rutieri cerînd ca belgianul să nu mai fie niciodată invitat în cursă!

Cu pante de 10% şi un maxim de 13, Carpegna a anticipat un start timpuriu al ostilităţilor, mai ales că plutonul număra mulţi oameni de altitudine. Mai mult decît dificilă, a fost o etapă tehnică, cele două ascensiuni din ultimele 40 de borne fiind separate de o coborîre sinuoasă. Veteranul înţelept Cadel Evans a plecat din postură defensivă, ca cel mai bine clasat favorit, dar cu Nairo Quintana şi Rigoberto Uran urzind o juntă columbiană pentru tricoul roz.
617352-etapa123.jpg
Alt columbian a dat startul în evadarea zilei. Julian Arredondo (Trek) l-a înhăţat pe cel mai bun căţărător din Giro 2013, Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF), şi alături de alţi 8 ciclişti a conturat un grup de atac ce s-a dus în graniţa la 9 minute. Plutonul a moţăit în soare, s-a prefăcut că scapă lesa, iar oamenii puternici dintre fruntaşi au simţit că au oportunitatea să fure victoria de etapa.

Dar cu 60 de kilometri înainte de final, cînd monumentul Pantani veghea din coama Carpegna plutonul multicolor, BMC, Astana şi Movistar au preluat frîiele cursei şi le-au rotit în jurul gîtului evadării. Arredondo şi Pirazzi s-au desprins de colegi, cei doi fiind însoţiţi şi de-un francez cu nume de erou de ficţiune, Perrig Quémeneur (Europcar). La final, Arredondo a încălecat muntele singur, cu doar două minute avans faţă de favoriţi.

În timp ce favoriţii făceau ultimele calcule, francezul Pierre Roland (Europcar) a plecat în urmărirea "Papagalului" Arredondo, dar nu s-a apropiat prea uşor de rutierul lui Trek. Pe căţărarea de final, sub ameninţarea scripetelui enorm format din Ag2R şi BMC, Roland a realizat joncţiunea cu Arredondo şi cei doi au mers umăr la umăr pînă la intrarea în ultimii doi kilometri. Francezul de la Europcar şi-a continuat drumul solitar, doar pentru a-şi pierde căpăţîna în ultimii 350 de metri.

Niciun mare favorit nu a îndrăznit să zgîndăre . Cadel şi-a conservat energiile, Quintana nu s-a putut folosi de pante, Uran a făcut-o pe omul invizibil. Într-un ultim kilometru în uşoară coborîre, Daniel Moreno (Katusha) a încercat să aducă puţină lumină în maşina alor săi, însă a fost înghiţit rapid, cînd Robert Kiserlovski, al doilea tun al lui Trek, şi Diego Ulissi au ţîşnit spre linia de sosire.

Bătălia a fost tranşată uşor, cu Ulissi folosindu-se de viteza superioară acolo unde asfaltul urcă. A fost a doua victorie de etapă pentru italianul de la Lampre, după cea din a cincea zi de competiţie. În spate, Cadel s-a prins cu unghiile de Quintana, a limitat pierderile la două secunde, după care a îmbrăcat tricoul roz, iar apele s-au liniştit.


Clasamentul etapei:
1 Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 4:47:47
2 Robert Kiserlovski (Cro) Trek
3 Wilco Kelderman (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:00:06
4 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar
5 Cadel Evans (Aus) BMC 0:00:08
6 Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma - Quick-Step
7 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R
8 Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 0:00:14
9 Fabio Aru (Ita) Astana 0:00:17
10 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Sharp 0:00:20

Clasamentul general:
1 Cadel Evans (Aus) BMC 34:22:35
2 Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma - Quick-Step 0:00:57
3 Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 0:01:10
4 Steve Morabito (Swi) BMC 0:01:31
5 Fabio Aru (Ita) Astana 0:01:39
6 Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 0:01:43
7 Wilco Kelderman (Ned) Belkin 0:01:44
8 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar 0:01:45
9 Robert Kiserlovski (Cro) Trek 0:01:49
10 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R 0:01:50

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Real Madrid - Borussia Dortmund 5-2 » Coșmar o oră, apoi remontada DE VIS, cu hat-trick al viitorului „Balon de Aur”!
Liga Campionilor
Real Madrid - Borussia Dortmund 5-2 » Coșmar o oră, apoi remontada DE VIS, cu hat-trick al viitorului „Balon de Aur”!
Ianis Hagi, trimis la echipa a doua a lui Rangers chiar de ziua lui » A dat gol direct din corner!
Stranieri
Ianis Hagi, trimis la echipa a doua a lui Rangers chiar de ziua lui » A dat gol direct din corner!
Fiul lui Didi Prodan s-a născut la Glasgow și anunță cu cine va ține în meciul Rangers - FCSB: „2-0!” » Mărturie emoționantă: „Nici nu vedeam mingea din cauza lacrimilor”
Europa League
Fiul lui Didi Prodan s-a născut la Glasgow și anunță cu cine va ține în meciul Rangers - FCSB: „2-0!” » Mărturie emoționantă: „Nici nu vedeam mingea din cauza lacrimilor”

„Înotam, iar bătăile inimii răsunau ca un motor surd: eu sunt, eu sunt, eu sunt” » Povestea răscolitoare a scriitoarei Sylvia Plath și a singurului ei sprijin într-o luptă teribilă: „Abia îmi țin capul deasupra apei”

Drăgușin la Inter? Schimbul pe care nerazzurrii îl pun la cale cu Tottenham


Comentarii (1)
anticircotas
anticircotas  •  17 Mai 2014, 20:01

Bravo! Vezi ca se poate?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează